Wędliny Domowe
Drukuj

Ponieważ nie posiadam szynkowara, to użyłem osłonki barierowej o dużej średnicy chyba 120mm, może być poliamid.
Mięso z łopatki (do 2kg) pokrojone na mniejsze kawałki peklowałem metodą na sucho przez 3 dni. Następnie rozbijałem mięso tłuczkiem do kotletów; później ulubiony zestaw przypraw i bardzo długie mieszanie, aż do uzyskania porządnej kleistości; zapakowałem to wszystko do osłonki (wcześniej moczenie w ciepłej wodzie przez 15 min.), w której mogłem ręką ubić masę mięsną. Po zawiązaniu osłonki przeniosłem całość do lodówki na dwie doby.
Parzyłem przez 2,5 godz. w temp. do 80 °C.

Jest to ogólny przepis dla tych, którzy czytając na temat szynkowarek ich nie posiadają, a pragną zrobić to samo (prawie to samo).

Pozdrawiam Bagno.

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież