Wędliny Domowe
Drukuj

Witam.

Chciałbym Wam pokazać moją szynkowarkę i wyrób z niej.
Szynkowarka jest duża, 225x100x115 cm (dł. x szer. x wys.). Można na raz i 3 kg zrobić, ale to za dużo jednorazowo dla nas. Dziadek podpowiedział o dwóch różnych wkładach, w dwóch woreczkach i ta szynkowarka do tego będzie się nadawała.
Ja zrobiłem boczek taki jak opisywał go Dziadek. Boczek był bez żeberek i miał te rowki po nich. Tak przyciąłem dwa kawałki, by po złożeniu powstały "tunele" po wyciętych żeberkach. W te dziury włożyłem farsz na kiełbasę. Szynkowarkę wykładam folią aluminiową, bo nie mam takich dużych woreczków i ściskam mocno sprężynami. Parzę standardowo i jak pokaże się soczek to popuszczam sprężyny, a resztę to widać już na fotkach:













Kiełbasa tak się sprasowała z boczkiem, że prawie jej nie widać.
Ostatnie zdjęcie to z ostatków, wszystkim smakowało.
Zrobiłem dwa wkłady, jeden to boczek z kiełbasą a drugi to szynka mielona.
W sumie to boczek według Dziadka był bardzo smaczny i inny niż robiony tradycyjnie, polecam.

Pozdrawiam
Papcio

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież