Wędliny Domowe
Drukuj

Szynkowar jakiego jeszcze nie było.

Chciałbym zaprezentować szynkowar jakiego jeszcze rzeczywiście nie było.
Ma trzy podstawowe cechy:
- funkcjonalność
- prostotę wykonania
- elegancję
Wielokrotnie oglądałem artykuły, gdzie prezentowano różnego rodzaju szynkowary wykonane z różnych materiałów i różnych konstrukcji, niejednokrotnie trudnych do wykonania przez przeciętnego smakosza-amatora.
Okazuje się, że najtrudniejsze są konstrukcje proste, a spełniające wszystkie wymagania techniczno - technologiczne.
Mój szynkowar to elegancki garnek do gotowania szparagów, który kupiłem za 37 zł w sklepie.
Garnek ma kształt walca o wymiarach:
- średnica 14 cm
- wysokość 24 cm
Wymiary te pozwalają do wykonywania wyrobów od 0,5 kg do 3,0 kg.
Worek z wsadem przykrywam spodeczkiem z duralexu, natomiast do nacisku używam kamienia polnego. Posiadam w zestawie firmowym trzy kamienie o ciężarze 1.5kg, 2,0kg, 2,5kg, które używam w zależności od potrzeb.
Wszystkie wyroby wychodzą znakomicie.
O peklowaniu i parzeniu nie będę pisał, bo tego można się dowiedzieć z każdego innego artykułu.
Na zakończenie rada praktyczna, jak bez trudu wyjąć zawartość z szynkowara, jest to również bardzo proste, choć niektórym sprawia wiele kłopotu - po całkowitym wystudzeniu zawartości szynkowara, szykowar włożyć na chwilę do ciepłej wody - zawartość wychodzi sama / może nie sama, ale worek można bez trudu wyjąć /.
Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu znacznie wzrośnie ilość chętnych do uprawiania tej interesującej i smakowitej dyscypliny.

Życzę udanych wyrobów

Tak wygląda sprzęt, czyli garnek i kamień polny


Kontrola temperatury płaszcza wodnego


Parzenie



Chłodzenie:


Gotowy produkt:




AndrzejSz.

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież