Wędliny Domowe
Drukuj

Witam

Oto zdjęcia mojego szynkowara i tego, co z niego wyszło.
Zainspirowana praskami Dziadka i jego dziełami, postanowiłam też taką mieć, niestety musiałam zainwestować w robociznę ślusarza, który okazał się nad wyraz pojętnym człowiekiem, i prawie w lot zrozumiał o co mi chodzi chociaż nie do końca, bo nie mógł zrozumieć, po co mi sprężyna dociskowa. W sumie wyszła nawet zgrabna praska ale bez docisku sprężynami, ma natomiast dwie śruby którymi można regulować docisk. Praska została sprawdzona na różnych wyrobach od golonki do szynki konserwowej i jestem z niej bardzo zadowolona. Jedyny mankament to to, iż brakuje jej otworu w górnej przykrywce do mierzenia temperatury, ale o tym sobie przypomniałam wtedy, kiedy odebrałam od ślusarza.





Na zdjęciach poniżej, wsad kombinowany (który powstał na bazie kilku przepisów i porad ze stronki) z całego kurczaka pierś pokrojona w paski, a reszta mięsa zmielona na sitku nr 8, doprawiona kolorowym pieprzem, kolendrą i gałką muszkatołową. Do zdjęcia uratowałam końcówkę bloku bo za moment by nie było już nic.




Pozdrawiam
Anetka

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież