Wędliny Domowe
Email Drukuj

Około 1-1,2 kg mięska (do tej pory używałem od łopatki) z tego wykrawam to najbardziej beztłuszczowe resztę bardziej tłustą mielę na drobnym sitku max 4mm 2-3x do miski razem z wykrojonymi kawałkami, 100ml wody + 1 łyżeczka cukru pudru + 25g soli + 1g saletry (lub 25g pektosoli) rozgniatam kilkanaście ziaren różnokolorowego pieprzu, 1/2łyżeczki kolendry mielonej, jeżeli ktoś lubi to jeszcze ewentualnie 1-2 ząbków drobno posiekanego czosnku, to wszystko dobrze wyrobić i zostawiam na 1-2 dni w lodówce potem do woreczka i do szynkowara i jeszcze 2-3h w lodówce a potem do gara i 2h w temperaturze 75-80 stopni C i do zimnej wody a potem do lodówki do następnego dnia trochę ciężko się wyciąga z szynkowarki ale można sobie poradzić. Raz spróbowałem wyciągnąć z szynkowara zaraz po schłodzeniu w zimnej wodzie wyszło bardzo łatwo a potem do lodówki i też było OK .Próbowałem ten przepis z różnymi dodatkami różnych przypraw, typu zioła małgorzatki, płatki papryki, bazylia, itp i td zawsze smaczne, zwięzłe i swojskie. zaprzestałem dodawania żelatyny.

Autor: grzes855

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież