Wędliny Domowe
Drukuj

Urządzenie do napychania suszonych śliwek ,bakalii ,warzyw i innych w elementy mięsne lub wyroby mięsne wykonane własnoręcznie na wzór produkowanych w byłej NRD Prawie oryginał.

Fotki i krótki opis .




Potrzebne są nam, rurka z wycięciem tak jak na zdjęciu, [ ale z jednej strony wycięcie nie musi być do końca można zostawić 0.5 cm. będzie lepiej ] i druga rureczka lub pręt ja użyłem rurki by nie było to ciężkie oczywiście wszystko z stali kwasoodpornej żeby nie zakwestionował tego nam WIS i pozostałe elementy z plastyku z atestem spożywczym widoczne na zdjęciu, składamy to jak na drugim zdjęciu ja porobiłem część na gwinty część wpasowane



To już jest praktycznie gotowe urządzenie .

Instrukcja obsługi.

Odciągamy gałką tłoczek do końca i napychamy od przodu śliwki suszone namoczone w wodzie lub inne bakalie (ja na następnym zdjęciu włożyłem marchewkę bo zamierzam zrobić sztufadę) gdy napełnimy ile nam trzeba , zakładamy ten szpikulec na koniec tej rurki i przebijamy np. polędwicę wp. do końca aż szpikulec wyjdzie na tyle by można go było wyjąć z rurki .



Teraz najważniejsza rzecz mamy przebity do końca schab wyjęty szpikulec cofamy z pół cm. całą rurkę cztery palce kładziemy na schab by go przytrzymać a kciukiem chwytamy ten wystający z nacięcia rurki wygięty pręcik trzymamy mocno a drugą ręką WYCIĄGAMY RURKĘ - nie kombinować inaczej - w praktyce tłoczek w rurce nie musi być dopasowany na ścisło bo służy tylko do tego by przytrzymać nadzienie które jest w rurce by nie wycofało się nam razem z rurką jak będziemy ja wyciągać z produktu.
Koszt materiałów wyniósł mnie ok. 6 zł.
Rozmiary rurki nie podaję, moja rurka ma długość 25 cmm , przekrój 18 mm. Każdy niech przemyśli czym będzie nadziewał i co wtedy dobierze długość i jej szerokość jaka jemu będzie pasowała, można zrobić kilka o różnych przekrojach nawet taką na jajko, dobrze mieć rurki cienkościenne.

Przyjemnej pracy: Dziadek

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież