Wędliny Domowe
Drukuj

Kolejne etapy przedstawiają rysunki.



• Rysunek 1 przedstawia sposób wywiercenia otworu w talerzyku szynkowarki. Otwór powinien mieć średnicę ok. 20 mm.



• Rysunek 2 przedstawia wygląd docisku sprężyny po przeróbce. Blaszkę, za którą trzymamy docisk należy przeciąć w połowie brzegi zaszlifować, aby nie był ostre i podwinąć do wewnątrz jak na zdjęciu.

I to tyle przeróbek.

SPOSÓB SKŁADANIA SZYNKOWARKI

Mięsko jak zwykle wkładamy do woreczka umieszczonego uprzednio w szynkowarce, woreczek skręcamy wytłaczając jednocześnie powietrze z jego środka jak na zdjęciu 3.



Na skręcony woreczek przewlekając prze dziurkę nakładamy talerzyk, zdjęcie 4.



W identyczny sposób nakładamy sprężynę dociskową, jak na zdjęciu 5



i przewlekamy przez otwór w docisku sprężyny, zdjęcie 6.



Potem rozkładamy woreczek jednocześnie go nieco rozkręcając i w środek wkładamy sondę na odpowiednią głębokość, zdjęcie 7.



Tu za sondę robi pisak.
Wnętrze szynkowarki zalewamy wodą do wyżłobień po bokach i wstawiamy do garnka z wodą, która sięga do wyżłobień w bocznych ściankach.

Podczas parzenia w otworze woreczka pojawi się soczek, ale nie może się wylewać, gdyby tak się działo to świadczy o zbyt wielkim nacisku sprężyny. I tu gorąco polecam sposób regulacji siły docisku wymyślony przez naszego kolegę Abratka, tym bardziej,że w żaden sposób nie kłóci się z przedstawionym tu rozwiązaniem, a wręcz się uzupełniają wzajemnie.

Autor: Andzio

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież