WĘDZARNIA Z GRILLEM Leszka Menio

Wędzarnia z grillem postawiona została według własnego projektu w lipcu 2006 roku.

Podstawą wędzarni jest fundament betonowy zbrojony, na który zużyłem ok. 200 kg cementu i ok. 1200 kg żwiru z piaskiem. Całość ma wymiary 230 cm na 70 cm, ze skośnymi ścięciami we frontowych narożnikach, zagłębione ok. 50 cm w grunt.
Do zbrojenia wykorzystałem drut zbrojeniowy i wiele elementów stali przywiezionych ze złomu. Na złomie znalazłem też ruszt, drzwi z dawnego pieca kaflowego. blachę nierdzewną na obicie drzwi wędzarni i blachę na szyber wewnętrzny. Po wyschnięciu fundamentów, postawiłem pierwszą warstwę cegieł na zaprawie do murowania firmy Atlas. Wszystkie elementy nie wchodzące w skład paleniska i nie będące kominem grilla-wędzarni postawiłem z białej cegły silikatowej. Pozostałe z cegły szamotowej, murowanej w obrębie paleniska i kanału dymnego zaprawą szamotową ognioutwardzalną. Kanał dymny ma ok. 120 cm długości. Poziome elementy widocznego blatu po zazbrojeniu zostały zalane 4 cm płytką betonową, która związała konstrukcje na tym poziomie. Cała budowa obłożona została następnie kamieniem łupanym - piaskowcem. Komora wędzarni ma wymiary 50 na 50 cm i mieści na 4 drążkach 12 elementów do wędzenia np. szynek, baleronów po ok. 2 kg. W górnej części komina zastosowałem obrotowy szyber blokowany samoistnie w każdym położeniu sprężyną na osi. Całości przykryłem daszkiem, podobnym do dachu domu, wykorzystując pozostała po budowie blachodachówkę. Dwa otwory z drewnem widoczne na fotografiach to schowek po lewej stronie, zaś wnęka i drewno po prawej maskuje tylko idący za nim kanał dymny i ma bardziej charakter estetyczny niż praktycznego schowka. Dolny otwór za drewnianą klapą ma charakter rewizyjny, na dnie umieściłem metalową tacę na którą skapuje tłuszcz podczas wędzenia - łatwo utrzymać wędzarnie w czystości i pozbywam się z nie zapachu zjełczałego tłuszczu, który by niechybnie był, gdyby tłuszcz kapał na beton i tam pozostawał. Górne drzwiczki na zawiasach służą do przymykanie podczas wędzenia - obite nierdzewną blachą, aby się nie poprzepalały - otwieram podczas grilowania. Węgiel do grillowania rozpalam w metalowej kwadratowej wanience, a grilluję na ruszcie wykonanym z nierdzewnego drutu.




Koszt postawienia licząc sam materiał to ok. 1200 zł, biorąc pod uwagę, że wiele elementów kupiłem tanio na złomie, wszystkie materiały przywiozłem sam, a drewno do szalunków i na dach miałem jako pozostałości po budowie domu. Najdroższym elementem jest ok. 150 szt. cegły szamotowej 420 zł, 4 m2 łamanego piaskowca 240 zł i fundament ok. 200 zł. Oczywiście wszystkie prace wykonałem własnoręcznie, niestety nie mam zdjęć z budowy, ale mam szkice i rysunki - chętnie podzielę się doświadczeniem ze wszystkimi zainteresowanymi. Charakter tej ogrodowej budowli nawiązuje do wszystkich elementów wykończenia domu , nawet do widocznej obok studni. Wędzarnie wypróbowałem już kilkakrotnie, spisuje się świetnie, bardzo łatwo regulować w niej temperaturę przymykając szyber i nawet zakręcając szczelnie drzwi paleniska - dopływ powietrza regulując otwarciem drzwi popielnika.
W razie pytań i konieczności uzupełnienia proszę o kontakt, gratulując przy okazji świetnej strony, z której nieraz dowiedziałem się coś dla mnie interesującego, choć wędliny, a zwłaszcza wędzonki robię już od 15 lat.
pozdrawiam serdecznie
Leszek Menio