Wędzarnia Obwarzanka
Wędliny Domowe
Drukuj

Dwa lata temu zostałem obdarowany przez znajomego kawałkiem własnoręcznie uwędzonej szynki. Wyborny smak przypomniał mi lata wczesnego dzieciństwa gdy czasami rodzice zdobyli gdzieś na wsi deficytowy towar w postaci swojskiej kiełbaski lub szyneczki. Znajomy, wędzi jednak w nieładnej beczce, a ja chciałem zrobić coś ładnego no i zacząłem poszukiwania.

Na Waszą stronę trafiłem przez przypadek i był to strzał w 10 - tkę. Po przestudiowaniu masy artykułów z pięknymi przydomowymi wędzarniami najbardziej do gustu przypadła mi wędzarnia Pana Wojtka Minora, z której zaczerpnąłem i zaadaptowałem do swojej budowli większość pomysłów i rozwiązań. W tym miejscu przesyłam Panu Wojtkowi (jak by nie było memu imiennikowi) wyrazy szacunku i oraz najwyższą ocenę za opis i wykonanie - dla mnie najlepsze ze wszystkich.

Budżet projektu miał w założeniu nie przekroczyć 3000zł. Osobiście kształty wolę bardziej zaokrąglone niż idealnie proste więc zdecydowałem, że grillowędzarnia powstanie z kamieni polnych, które skrupulatnie zbierałem po okolicznych polach. Planowaną budowlę musiałem wkomponować w istniejącą już altanę, którą wykonałem własnoręcznie (stolarstwo to moje hobby). Na etapie budowy altany wędzarnia nie była w planach dlatego musiałem wykonać dodatkową ławę - tą pod grill zrobiłem wcześniej. Z racji dużego ciężaru budowli wkopałem się w ziemię na ok 90cm - myślę, że to za dużo ale w tej kwestii lepiej przesadzić niż później żałować.

budowa_grillowdzarni  awa_pod_grilla

 

Po zalaniu ławy w końcu września 2012r. przystąpiłem do murowania, początkowo to był szok i całkowite zniechęcenie gdyż klejenie ciężkich i nieforemnych głaziaków okazało sie trudniejsze niż myślałem. Na samym początku używałem gotowej zaprawy lecz po pierwszych 5 zużytych workach i przeliczeniu kosztów przerzuciłem się na klasyczną zaprawę cementową, którą uzyskiwałem mieszając cement z piaskiem w proporcji 1 do 3 i dodając niewielką ilość wapna w płynie no i oczywiście wodę.

pierwsze_kroki  wdzarka_w_budowie_cd

 

Od sąsiada kupiłem ok 140szt starych cegieł szamotowych z odzysku za 100zł, z których wykonałem front ścianki komory wędzarniczej oraz paleniska, do którego drzwiczki zakupiłem na allegro (100zł).

pyty_szamotowe  drzwiczki

 

Komorę paleniska wyłożyłem ww. cegłami oraz zdobycznymi też z odzysku kapitalnymi płytami szamotowymi o wym. 30 x 50cm oraz 49x49cm, z tych mniejszych wykonałem również kanał dymowy, który ociepliłem wełną gr 5cm z każdej strony. W miejsca, które będą niewidoczne po ukończeniu budowy starałem się w ramach oszczędności wstawiać wszelkiego rodzaju materiały, w których byłem posiadaniu.

palenisko  lepienie_paleniska_z_kanaem

kanadymowy  palenisko2

 

Równolegle z budową wędzarni wznosiłem też grilla.

grill  powka_grilla1

budowa_grilla  przymiarka_wkadu1

 

Na blat roboczy wędzarni użyłem podarowaną mi przez znajomego właściciela zakładu pogrzebowego płytę marmurową o wym. 160x 100 x 6cm - nie chciał powiedzieć ile jest warta ale myślę, że niemało. Żeby nie popękała od gorąca wykonałem nad kanałem i paleniskiem strop o grubości ok 20cm.

sklepienie_nad_p_i_k  ukoczony_d

otwr_dymowy_w_komorze  strop_komor3y



Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież