Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Gdzie polecacie zakupić jelita?
Azizi odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Mogą spokojnie poleżeć w lodówce są odpowiednio zasolone i zapakowane. Na etykiecie masz termin przydatności do użycia . -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
Dawidk1 odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Ja też kupuję w Swojski wyrób. Raz w jeluxie na paskach kupiłem do kabanosów na pasku. Bo bałem się, że nie uda się nałożyć i wygoda przy rozpolatywniu. A i lubię wspierać lokalnie jak się da. A mam blisko swojski wyrób z 10 minut od domu to korzystam. -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
smoky91 odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Dzięki za wypowiedzi. Biorę ze swojskiwyrób.pl. Powiedzcie mi jeszcze, czy jelita od nich przychodzą w zwykłym woreczku odrazu do "użycia" czy są zapakowane jak sklepowe i chwilę mogą poleżeć w lodówce? - Dzisiaj
-
Gdzie polecacie zakupić jelita?
Muski odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Swojskiwyrob.pl - aktualnie też zamówiłem -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
mamuśka odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Też potwierdzam jakość Jak mają to co potrzebuję to zawsze u nich kupuję. -
Dołączył do społeczności: emilek34
- Wczoraj
-
Dołączył do społeczności: Bociek89
-
Gdzie polecacie zakupić jelita?
Azizi odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Też potwierdzam, zawsze tam kupuję nigdy nie miałem problemów z jelitami. -
Dołączył do społeczności: Krystian_J
-
Dołączył do społeczności: rolesek1
-
Gdzie polecacie zakupić jelita?
szrekPL odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Ja mogę kupuję naprzemiennie raz u nich raz w Jeluxie przy okazji innych rzeczy których nie ma swojski. -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
smoky91 odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Czy firma swojskiwyrób.pl trzyma jakość jelit wieprzowych? Ktoś może aktualnie potwierdzić? -
Dołączył do społeczności: PaulaiDaniel
-
Dołączył do społeczności: janusz.s
-
Osobiście odradzam zakup tej masownicy próżniowej. Proszę zwrócić uwagę na pojemność bębna 18 litrów, co realnie oznacza około 9 kg wsadu. Minimalna prędkość obrotowa to 8 obrotów na minutę, co moim zdaniem jest zdecydowanie zbyt dużo. Całość sprawia wrażenie tandety, a pompa próżniowa prawdopodobnie również nie trzyma odpowiedniej jakości. Nie polecam jej nawet do amatorskich zastosowań 👎 moim zdaniem nie spełnia podstawowych norm masownicy. Natomiast polecam masownico-mieszałkę. Można jej używać zarówno do masowania szynek, jak i do mieszania wędlin. Świetnie sprawdza się również przy odpowietrzaniu farszu na kiełbasy, na przykład szynkową. To znacznie bardziej uniwersalne i praktyczne urządzenie w warunkach domowych i półprofesjonalnych, a dodatkowo zakres obrotów zaczyna się już od 2 obrotów na minutę i może dochodzić do 15 obrotów na minutę, co daje znacznie większą kontrolę nad procesem.
-
Co powiecie o takim sposobie wędzenia kiełbasy
Grzewlod odpowiedział(a) na adam_wado temat w Pierwsze pytania
Ja bym nie były taki pewny biorąc pod uwagę stosowaną w tej metodzie temp. obróbki termicznej i różnorodność surowca. -
Co powiecie o takim sposobie wędzenia kiełbasy
arkadiusz odpowiedział(a) na adam_wado temat w Pierwsze pytania
Nic dziwnego .W czasie pieczenia pozbywasz się wody i jelito wysycha w czasie parzenia w środowisku wodnym uelastycznia się i mięknie. -
Co powiecie o takim sposobie wędzenia kiełbasy
arkadiusz odpowiedział(a) na adam_wado temat w Pierwsze pytania
Na stronie jest taka pozycja o "Technologiczne odchylenia jakości wyrobów mięsnych" str.293. Tam znajdziesz zapewne odpowiedź czemu tak jest.I tak na marginesie metoda ,którą stosuje Szczepan peklując na etapie mieszania mięsa rozdrobnionego powoduje ,że musi dłużej osadzać dla dopeklowania mięsa w jelicie i może podkreślam może być to jeden z czynników ,że osłonka nie odchodzi od farszu. Nie nie daje nawet tłusty , ale też zależy w jakiej proporcji i jak tłusty. Przy 10 % nawet bardzo tłusty na pewno nie. Jak nie mam podgardla to daję nawet 40 % tłustego 50/50 i nic się nie dzieje , ale trzeba zachować odpowiednie warunki wędzenia i obróbki termicznej. -
Halusiowa produkcja wędlin.
Dawidk1 odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Hej mam kilka pytań. Będę robił pierwszy raz wiejska Halusi. I tu pierwsze pytanie w przepisie podane jest jelita 26/28 mogę dać jelita 28/30? I podane jest pieczemy w 120c do zakapania? Do którego momentu aż zacznie kąpać czy ma się jeszcze tłuszcz wytopić i ile? I czy mogę wysuszyć wygrzac w wędzarni i potem podnieść do 120c? I czy przy tym podpiekaniu dymimy czy potem w tych 80-100c? -
-
_robson_ obserwuje zawartość Rex C100 - C900 a może CH102
-
-
-
Dołączył do społeczności: Marek Joachim
