Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył? ×

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Tomku to kiwi gdzie mieścić na kalendarzu?
  3. Dzisiaj
  4. Kiwi
  5. bilu72

    Wariacje bila72

    KucharzMaciej ma swój szamochdód w Krakowie https://maps.app.goo.gl/8k1eJJQj3STnB5MR6 tak więc nie jest osobą ,,witualną"Może w wolnym czasie wybiorę się do Krakowa na sławetne zapiekanki z ul.Siennej.https://share.google/6bzdIKzPgSVtvgFkn ,pieroga szwedzkiego na ul.Długiej. ,https://share.google/zfqhN6pv7WGbBhAyUPizzy z ul.Szewskiej https://share.google/TG8ktsWNRk9v5lU0D,(pamiętam te smaki z dawnych lat 80-90)kiełbaski z niebieskiej Nyski na hali targowej przy ul.Grzegurzeckiej https://share.google/jV1JnAEjc8aXQzXFf i szamochodu KucharzaMacieja na Plac Izaaka ul.Ciemna.Sib-y z Krakowa i okolic zapewne znają te miejsca na mapie Krakowa.
  6. Otrzymałem właśnie wiadomość z drukarni, iż w tym roku kalendarz trójdzielny LUX z wypukłą główką, w liczbie 130szt - kosztuje 14,76zł/szt brutto + 38 gr przesyłka (2 paczki po 25 zł).
  7. Teoretycznie 48-72 h, w temp.4-6 C ale zależy to od jego rozdrobnienia i warunków chłodniczych. Czym grubsze kawałki i niższa temperatura to dłużej. Jeśli było świeże peklowane to możesz zamrozić i jak będziesz miał robić kiełbasę odmrozić w temp.4-6 C , zrobić kiełbasę i poddać obróbce termicznej czyli sparzyć lub podpiec do uzyskania w środku 68 C
  8. Peklowanie ile czasu może leżeć mięso zapeklowane na kiełbasę - dziczyzna 1,2,3 klasa
  9. Dzięki. Zamykam listę chętnych na kalendarze.
  10. szrekPL

    Wariacje bila72

    Nie, ale od czasu do czasu sobie zerknę na różnego rodzaju twórczość radosną...np. taką
  11. odyn06

    Parzenie boczku

    Robię identyczne, jak Azizi. Używam dwóch termometrów. Jeden „pilnuje” temperatury wody, a drugi, wbity w boczek pokazuje temperaturę w środku. To temperatura, a nie czas parzenia jest istotna
  12. cezar

    Parzenie boczku

    Ja przypraw do wody nie dodaję
  13. MariuszB

    Wariacje bila72

    Naprawdę oglądacie takie filmiki? Nie neguję ponieważ zapewne kilku z nich robi w miarę dobrze, ale reszta to chęć zaistnienia w necie i zdobycie lajków :-(
  14. Witam serdecznie. Proszę mnie źle nie zrozumieć, ale mieszałka zmienia strukturę kiełbasy! do domowych wyrobów jej nie polecam. Najlepsza kiełbasa wychodzi wtedy, gdy mięso jest mieszane ręcznie. Jeśli jednak przygotowujecie większe ilości, to polecam mieszałkę uchylną jest znacznie wygodniejsza w praktyce. Warto też pamiętać, że prędkość mieszadeł nie powinna przekraczać 42 obrotów na minutę. Pozdrawiam.
  15. Azizi

    Parzenie boczku

    Boczek parzymy w wodzie o temperaturze 80 stopni do czasu aż osiągnie około 74 stopnie w środku.
  16. Wczoraj
  17. Pasjonat06

    Parzenie boczku

    Mam pytanie dotyczące czasu parzenia boczku wędzonego. Chciałbym aby był miękki nie ciągnący. Czy są jakieś ramy czasowe czy parzymy po prostu badając jego miękkość. Czy dodawać do wody podczas parzenia soli lub przypraw.
  18. szrekPL

    Wariacje bila72

    Dobry zawodnik, oglądałem... teraz jest na topie Pan Babcia następny zawodowiec...
  19. Szron: Szerokość 310 mm Głębokość 470 mm Wysokość 380 mm Pojemność 30 l
  20. Pasjonat06

    Pasjonat06

  21. Wymiary masz zawsze podane przez producenta, natomiast w zależności od stopnia rozdrobnienia mięsiwa ilość wsadu do mieszałki jest różna, do 20L nie włożysz 20kg tylko jakieś 15kg max a min coś kole 8kg żeby miało sens.
  22. bilu72

    Znalezione w sieci

    Co nie co o krojeniu
  23. bilu72

    Wariacje bila72

    Paprykarz wg.przepisu Kucharza Macieja z YT
  24. Nie mam upoważnienia , bo mógłbym Mirkowi pomóc w negocjacjach. Jakieś skromne doświadczenia mam 🙃
  25. bilu72

    Wariacje bila72

    Na kolacyjkę pikantny frajer dorsz na pierzynce z baby szpinaku i gorgonzoli.
  26. bilu72

    Znalezione w sieci

    A dolewka🙂
  27. Czy dam to się okaże. A ciekawy też jestem 😁😂
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.