Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Gdzie polecacie zakupić jelita?
szrekPL odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Rozwiń myśl, czy chodzi o sprawdzenie przed użyciem czy nie ma dziurki? Mnie chodziło że czasem błąd w obliczeniach i sporo za dużo się wyjęło. -
Jak uniknąć twardego jelita na kiełbasie parzonej?
reda odpowiedział(a) na Maxell temat w Obróbka cieplna
Co prawda trochę czasu minęło od ostatniego posta, ale temat twardych jelit co jakiś czas się pojawia. Napotkałem taki materiał: Może ktoś będzie w stanie coś powiedzieć w tym temacie bo wygląda ciekawie. Ja już niestety na razie nic nie będę robił, ale może ktoś ma ochotę sprawdzić w wolnej chwili. -
Dołączył do społeczności: rm296
-
Gdzie polecacie zakupić jelita?
Grzewlod odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Baloników nie pompowałaś🤔. - Dzisiaj
-
Co powiecie o takim sposobie wędzenia kiełbasy
Grzewlod odpowiedział(a) na adam_wado temat w Pierwsze pytania
Czyli ja o zupie a Ty o ziemniakach. Można i tak. Następnym razem wspomnę o ziemniakach nawet powiem jaka odmiana.To się dogadaliśmy jak niemowa z niewidomym. -
mam pytanko: czy są już jakieś decyzje w sprawie kalendarzy? pozdrawiam
-
Gdzie polecacie zakupić jelita?
szrekPL odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
No właśnie nie każdy jak się okazuje, szykuję odpowiednią ilość ale czasami coś pójdzie nie tak wtedy suszyłem i zasypywałem solą a teraz wrzucę do słoika i tak długo nie poleżą. -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
smoky91 odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Nadmiar można tez wsadzić w słoik i zasypać dużą ilością soli, potem do lodówki. -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
MariuszB odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Chyba każdy tak robi, a przynajmniej ci, którzy od czasu do czasu coś nabijają w jelita. -
Dołączył do społeczności: PawelMad
-
Gdzie polecacie zakupić jelita?
Muski odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Ja też -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
szrekPL odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
O widzisz, nie pomyślałem o tym, wykorzystam następnym razem, dziękuję. -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
arkadiusz odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Ja tam trzymam w bardzo mocnej solance.Ma to tą zaletę,że wyjęte z solanki w zasadzie po jednokrotnym przepłukaniu nadają się od razu do użytku. -
Dołączył do społeczności: inkognit
-
Co powiecie o takim sposobie wędzenia kiełbasy
arkadiusz odpowiedział(a) na adam_wado temat w Pierwsze pytania
Moja odpowiedź nie dotyczyła tej konkretnej kiełbasy i była uwarunkowana pewnymi zasadami o których nie wspomniałeś cytując tylko fragment mojego wpisu. Dodam jeszcze ,że rozdrobnienie też ma wpływ na podcieki tłuszczu. Tyle wyjaśnienia. A to dalsza część mojego wpisu. Jak widać nie napisałem ,że te konkretne warunki są odpowiednie. Odpowiednie według mnie to tzn.ogólnie zalecane trzymające normę. -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
szrekPL odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Dokładnie tak, a jak nie zużyjesz wyjętych do produkcji do końca to możesz podsuszyć i zasolić na nowo i też chwile dadzą rade. -
Dołączył do społeczności: i.n.
-
Gdzie polecacie zakupić jelita?
Azizi odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Mogą spokojnie poleżeć w lodówce są odpowiednio zasolone i zapakowane. Na etykiecie masz termin przydatności do użycia . Tak to wygląda; -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
Dawidk1 odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Ja też kupuję w Swojski wyrób. Raz w jeluxie na paskach kupiłem do kabanosów na pasku. Bo bałem się, że nie uda się nałożyć i wygoda przy rozpolatywniu. A i lubię wspierać lokalnie jak się da. A mam blisko swojski wyrób z 10 minut od domu to korzystam. -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
smoky91 odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Dzięki za wypowiedzi. Biorę ze swojskiwyrób.pl. Powiedzcie mi jeszcze, czy jelita od nich przychodzą w zwykłym woreczku odrazu do "użycia" czy są zapakowane jak sklepowe i chwilę mogą poleżeć w lodówce? -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
Muski odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Swojskiwyrob.pl - aktualnie też zamówiłem -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
mamuśka odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Też potwierdzam jakość Jak mają to co potrzebuję to zawsze u nich kupuję. -
Dołączył do społeczności: emilek34
- Wczoraj
-
Dołączył do społeczności: Bociek89
-
Gdzie polecacie zakupić jelita?
Azizi odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Też potwierdzam, zawsze tam kupuję nigdy nie miałem problemów z jelitami. -
Dołączył do społeczności: Krystian_J
-
Dołączył do społeczności: rolesek1
-
Gdzie polecacie zakupić jelita?
szrekPL odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Ja mogę kupuję naprzemiennie raz u nich raz w Jeluxie przy okazji innych rzeczy których nie ma swojski. -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
smoky91 odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Czy firma swojskiwyrób.pl trzyma jakość jelit wieprzowych? Ktoś może aktualnie potwierdzić? -
Dołączył do społeczności: PaulaiDaniel
-
Dołączył do społeczności: janusz.s
-
Osobiście odradzam zakup tej masownicy próżniowej. Proszę zwrócić uwagę na pojemność bębna 18 litrów, co realnie oznacza około 9 kg wsadu. Minimalna prędkość obrotowa to 8 obrotów na minutę, co moim zdaniem jest zdecydowanie zbyt dużo. Całość sprawia wrażenie tandety, a pompa próżniowa prawdopodobnie również nie trzyma odpowiedniej jakości. Nie polecam jej nawet do amatorskich zastosowań 👎 moim zdaniem nie spełnia podstawowych norm masownicy. Natomiast polecam masownico-mieszałkę. Można jej używać zarówno do masowania szynek, jak i do mieszania wędlin. Świetnie sprawdza się również przy odpowietrzaniu farszu na kiełbasy, na przykład szynkową. To znacznie bardziej uniwersalne i praktyczne urządzenie w warunkach domowych i półprofesjonalnych, a dodatkowo zakres obrotów zaczyna się już od 2 obrotów na minutę i może dochodzić do 15 obrotów na minutę, co daje znacznie większą kontrolę nad procesem.
-
Co powiecie o takim sposobie wędzenia kiełbasy
Grzewlod odpowiedział(a) na adam_wado temat w Pierwsze pytania
Ja bym nie były taki pewny biorąc pod uwagę stosowaną w tej metodzie temp. obróbki termicznej i różnorodność surowca. -
Co powiecie o takim sposobie wędzenia kiełbasy
arkadiusz odpowiedział(a) na adam_wado temat w Pierwsze pytania
Nic dziwnego .W czasie pieczenia pozbywasz się wody i jelito wysycha w czasie parzenia w środowisku wodnym uelastycznia się i mięknie.
