Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Kiełbasa z dzika II, według Bogumiła
Arcybiszkopt odpowiedział(a) na Maxell temat w Kiełbasy cienkie
Kochani, będzie kiełbasa z dzika wg. powyższego przepisu, ale ramy czasowe mam inne i stąd moje pytanie. Czy mogę skrócić okres peklowania do jednej doby lub pominąć czas peklowania dodając do zmielonego mięsa przyprawy? - Dzisiaj
-
Dołączył do społeczności: renpiet
-
To zmienia postać rzeczy. Sory mi bardzo verry.
-
Dołączył do społeczności: Kruszon87
- Wczoraj
-
Rozdrabniałeś zelmerkiem lub zelmerko podobnym?
-
Więc tak szynka na oczku 10 reszta na oczku 8.
-
Trochę małe rozdrobnienie surowca. Opisze na jakich średnicach siatek rozdrobniłeś poszczególne mięsa i tłuszcze?
-
Zuch Chłop.
-
Dołączył do społeczności: MethodMike
-
Super udało się kiełbasa mega wyszła i smaczna. Rodzina twierdzi że lepsza niż ostatnia. I przy okazji chlebek do kiełbaski upiekłem tartine bred.
-
Gdzie polecacie zakupić jelita?
Muski odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Ciekawe 😉 -
2 Dawid jak wystudzisz kiełbasę to zamieść kilka fotek, nie zapomnij zamieścić fotki w przekroju.
-
Wczoraj dotarła do mnie paczka od kolego PIS. Nie wolno się niczego pd tym nickiem dopatrywać prócz wyrobów znakomitych wędlin. Dostawa expresowa. Dwa dni. Z Grodziczno do Hamburga rewelacyjna w czasie i kosztach. Polecam ziomalą. BOCZEK PARZONY 1 kg FRANKFURTERKI 1kg KABANOSY WIEPRZOWE 2 kg KIEŁBASA MYŚLIWSKA 1 kg KIEŁBASA LISIECKA 1 kg KIEŁBASA POLSKA WĘDZONA 1 kg KIEŁBASKI ŚNIADANIOWE 1 kg KIEŁBASA KRAKOWSKA 1 kg PARÓWKI 2 kg PARÓWKI SYSKI 1 kg SALCESON OZORKOWY 1k g WhatsApp Video 2025-12-06 at 16.29.00.mp4
-
Dołączył do społeczności: grubysa
-
Dołączył do społeczności: mkaa
-
Dołączył do społeczności: Piotr.Miszczyszyn
-
Dołączył do społeczności: MarekJanka
-
Generalnie tak bo w przepisie jest pierwszy etap 120c do czasu aż zacznie kapać, potem w 80-90c do 68c wewnątrz kiełbasy i dopiero potem obniżyć do około 60c i puścić dym.
-
Dołączył do społeczności: Pawel44
-
Dołączył do społeczności: adamkuk
-
Już się wędzi kiełbasa. Zobaczymy czy będą podcieki tłuszczowe. Najwyżej będę miał naukę na przyszłość. Już jest nie wiem czy problem ale po podpiekaniu w 120c. Po obniżeniu do 80c i wbiciu sondy było 72c. Czyli więcej niż wymagane 68c. Wiec obniżyłem do 50 i puściłem dym. A Grzewold zmierzyłem i od 50c do 120 coś ponad godzinę przy 5c na polu.
-
Niebawem zaczynam działać.
-
Dołączył do społeczności: Wąska
-
Ten surowiec wcale nie jest drogi kosztuje tyle samo co inne. Pamiętaj jeśli robisz kiełbasę z przepisu to pierwszy raz jego się trzymaj. Jak coś nie będzie pasowało to przy następnej produkcji zmienisz. Ponadto musisz wiedzieć, że do danego wyrobu autorzy dobierają odpowiedni surowiec i technologię. Czemu tak jest to się niebawem przekonasz. Zwróć uwagę na surowiec jeden i drugi tłusty. Co nie jest błędem bo masz więcej nośnika smaku. No ale jest ale czyli: dobór, rozdrobnienie surowca oraz obróbka termiczna. Na tym etapie może coś nie pyknąć. Mianowicie chodzi o podcieki tłuszczowe. Czekam na efekt.
-
Zmieniłeś skład kiełbasy więc jeżeli będzie smaczna to śmiało możesz nazwać ją "Wiejska Dawida " lub "Uboga wiejska Dawida" 😉 🙂 a smaczna na pewno będzie, i rodzina będzie zadowolona.
- Ostatni tydzień
-
Autoklaw w wersji z 1 lub 2 termometrami
tinek01 odpowiedział(a) na krepa_swinka temat w Sterylizatory
Mam ten sam problem, bo jestem świeżym posiadaczem autoklawu. Czy już ogarnąłeś temat? -
O to super. Jutro pochwalę się efektem.
-
Na pewno się nie zmarnuje 😊
-
Tak przez skórę czułem , że Mirek potrzebuje czasu. Mirku ZDRÓWKA.
-
Hej jutro wędzenie kiełbaski. Miała być wiejska Halusi. Ale rodzice stwierdzili podgardle im nie pasuje i polędwica bo droga i szkoda może do kiełbasy. Więc za radą taty co pamiętał z młodości daliśmy zamiast podgardla i polędwicy karkówkę i słoninę. Reszta jak w przepisie czyli szynka, boczek, łopatka gdzieś każde po 2kg. W sumie będzie 10 kg kiełbasy i na te 10kg daliśmy karkówka 2,7kg i 1kg słoniny. Zobaczymy co wyjdzie. Mam nadzieję że nie pokombinowane za dużo i nie zmarnuje się 10 kg mięsa. Dziś już osadzanie i od rana wędzenie.
-
Rabaty dla Wędzarniczej Braci
Muski odpowiedział(a) na Muski temat w Zakup - oferta i dane techniczne
Negocjacje zapewne trwają , bo jak Szef Maxell napisał : Będzie informacja na ten temat w odpowiednim czasie. -
Nie dziwna, tylko Mirek nad wszystkim panuje dajcie Mu jakiś czas na powrót do zdrowia
