Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 209 tematów
  • 7461 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez kilerPL

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 813 tematów
  • 19387 odpowiedzi
Peklowanie - pytania i porady - ostatni post przez siwydymek

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych,
  5. Prasowy kącik retro

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 246 tematów
  • 2985 odpowiedzi
[Rok 1938] Zbiór przepisów... - ostatni post przez Maxell

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 185 tematów
  • 2221 odpowiedzi
Jak pozyskujemy mięso - pre... - ostatni post przez Maxell

Jelita i Dodatki

  • 184 tematów
  • 3936 odpowiedzi
Nie wypłukane jelito - ostatni post przez mikas86

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 830 tematów
  • 37527 odpowiedzi
Szynkowar 2,5 kg - ostatni post przez jacekw21

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 715 tematów
  • 16845 odpowiedzi
Czy solanka moze sie zepsuc? - ostatni post przez Henio

Technologia dla zaawansowanych

  • 63 tematów
  • 1005 odpowiedzi
Ekologiczne metody przetwór... - ostatni post przez Maxell

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne,
  4. WWA

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1745 tematów
  • 55497 odpowiedzi
Podstawy procesu wędzenia -... - ostatni post przez Marek54

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 808 tematów
  • 21880 odpowiedzi
Kiełbasa z indyka tylko par... - ostatni post przez witt

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 365 tematów
  • 9310 odpowiedzi
Boczek - ostatni post przez Romii

Wędliny dojrzewające

  • 128 tematów
  • 7949 odpowiedzi
Zbój Madej - wyroby dojrzew... - ostatni post przez qzym

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 203 tematów
  • 6097 odpowiedzi
Pasztet Halusi - ostatni post przez nestor

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 267 tematów
  • 7040 odpowiedzi
Moje pierwsze szynkowarzenia - ostatni post przez kondzik

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw

  • 194 tematów
  • 5992 odpowiedzi
Wyroby z puszki i słoika wg... - ostatni post przez Muski

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 459 tematów
  • 9341 odpowiedzi
Marynowana makrela wg Maxell’a - ostatni post przez sverige2

Drób

  • 153 tematów
  • 3231 odpowiedzi
Ma ktoś pomysł na żołądki z... - ostatni post przez jumbo

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 294 tematów
  • 6421 odpowiedzi
Wartość odżywcza wybranych... - ostatni post przez siwydymek

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 200 tematów
  • 2486 odpowiedzi
Tłusty dzik - ostatni post przez siwydymek

Grill

  • 71 tematów
  • 1433 odpowiedzi
Prosię z rożna - ostatni post przez Kaskader8888

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 66 tematów
  • 1447 odpowiedzi
Płaskurka - cudowna mąka? - ostatni post przez Muski

Wałówka

  • 9 tematów
  • 110 odpowiedzi
Zaczynamy - ostatni post przez bialymis81

Regionalne przysmaki

  • 37 tematów
  • 258 odpowiedzi
Święta Wielkanocne z wielko... - ostatni post przez Yerba

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 16 tematów
  • 599 odpowiedzi
Parówki i serdelki dla wnuków - ostatni post przez Gwayi

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 156 tematów
  • 3851 odpowiedzi
Grasica cielęca - ostatni post przez jumbo

Przepisy z różnych stron świata

  • 115 tematów
  • 3001 odpowiedzi
[Rosja, Ukraina] Szynki, ki... - ostatni post przez EAnna

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 161 tematów
  • 7228 odpowiedzi
rex c100 - ostatni post przez tomasz937

Książki i Filmy

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 98 tematów
  • 2301 odpowiedzi
Lista chętnych do zakupu ks... - ostatni post przez Maxell