Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 207 tematów
  • 7245 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez Jojo

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 791 tematów
  • 18955 odpowiedzi
Pierwsze pytania i porady. - ostatni post przez EAnna

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych,
  5. Prasowy kącik retro

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 238 tematów
  • 2965 odpowiedzi
Usługowy uboj gospodarczy - ostatni post przez Kurok syn Jarka

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 176 tematów
  • 2101 odpowiedzi
Ubój zwierząt gospodarskich... - ostatni post przez Maxell

Jelita i Dodatki

  • 183 tematów
  • 3912 odpowiedzi
Wykorzystanie i ocena techn... - ostatni post przez Maxell

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 802 tematów
  • 36211 odpowiedzi
Krajalnica - temat znany? - ostatni post przez zibonek

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 685 tematów
  • 16408 odpowiedzi
Jak nastrzykiwać szynkę ? - ostatni post przez miro

Technologia dla zaawansowanych

  • 60 tematów
  • 1012 odpowiedzi
Dym wędzarniczy w płynie -... - ostatni post przez Maxell

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1698 tematów
  • 54632 odpowiedzi
Wędzarnia Aba - ocena proje... - ostatni post przez abadeon

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 795 tematów
  • 21612 odpowiedzi
Jaka kiełbaske polecacie ka... - ostatni post przez wróbel75

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 350 tematów
  • 9004 odpowiedzi
Baleron wędzony, gotowany w... - ostatni post przez arkadiusz

Wędliny dojrzewające

  • 118 tematów
  • 7222 odpowiedzi
Wilgotność i temperatura do... - ostatni post przez EAnna

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 195 tematów
  • 5968 odpowiedzi
Wyroby podrobowe wg Zbója - ostatni post przez jac007

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 267 tematów
  • 6975 odpowiedzi
Twonka carpaccio z ośmiornicy - ostatni post przez Twonk

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw

  • 187 tematów
  • 5881 odpowiedzi
Sało z przyprawą - ostatni post przez Maxell

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 447 tematów
  • 9056 odpowiedzi
Golonko pieczone - ostatni post przez grehor1

Drób

  • 144 tematów
  • 3158 odpowiedzi
Pierś i udo z indyka - przepis - ostatni post przez Maxell

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 287 tematów
  • 6269 odpowiedzi
Jak wędzić ryby? Praktyczne... - ostatni post przez Maxell

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 189 tematów
  • 2369 odpowiedzi
Kiełbasa z bobra wg beiot... - ostatni post przez Artur Dor

Grill

  • 71 tematów
  • 1431 odpowiedzi
Mikrobiolodzy: Grillowanie... - ostatni post przez Maxell

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 64 tematów
  • 1423 odpowiedzi
Budowa altany z piecem do c... - ostatni post przez lelek40

Wałówka

  • 9 tematów
  • 110 odpowiedzi
Zaczynamy - ostatni post przez bialymis81

Regionalne przysmaki

  • 37 tematów
  • 258 odpowiedzi
Święta Wielkanocne z wielko... - ostatni post przez Yerba

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 16 tematów
  • 599 odpowiedzi
Parówki i serdelki dla wnuków - ostatni post przez Gwayi

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 155 tematów
  • 3832 odpowiedzi
Mucho fuego czyli na ostro - ostatni post przez Veniks

Przepisy z różnych stron świata

  • 107 tematów
  • 2866 odpowiedzi
Strona z linkami do przepis... - ostatni post przez EAnna

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 156 tematów
  • 7131 odpowiedzi
Feniksowe dłubanie - ostatni post przez januszfeniks

Książki i Filmy

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 94 tematów
  • 2156 odpowiedzi
Rozmrażanie - ostatni post przez KarKan