Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 203 tematów
  • 7121 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez kaandrzej

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 776 tematów
  • 18599 odpowiedzi
Pieczenie kiełbasy w osłonc... - ostatni post przez quadro555

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych,
  5. Prasowy kącik retro

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 229 tematów
  • 2950 odpowiedzi
[Pszczelarstwo][Rok 1901] B... - ostatni post przez janusz_p

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 170 tematów
  • 2098 odpowiedzi
Jakość mięsa świń polskich... - ostatni post przez EAnna

Jelita i Dodatki

  • 182 tematów
  • 3897 odpowiedzi
Znaczenie przypraw w żywien... - ostatni post przez Maxell

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 795 tematów
  • 35957 odpowiedzi
Dymogenerator - rozwiązanie... - ostatni post przez Viszna

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 680 tematów
  • 16150 odpowiedzi
Peklowanie - pytania!! - ostatni post przez arkadiusz

Technologia dla zaawansowanych

  • 59 tematów
  • 1011 odpowiedzi
[Ciekawe][Część I i II] Sub... - ostatni post przez Maxell

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1647 tematów
  • 53710 odpowiedzi
Szuflada do paleniska - ostatni post przez kaandrzej

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 786 tematów
  • 21395 odpowiedzi
Krucha ze wsi - pomoc w wyk... - ostatni post przez piurko

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 347 tematów
  • 8900 odpowiedzi
mokre wedzonki - ostatni post przez Bagno

Wędliny dojrzewające

  • 109 tematów
  • 6960 odpowiedzi
Wyroby dojrzewające Twonk... - ostatni post przez arkadiusz

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 195 tematów
  • 5963 odpowiedzi
Wyroby podrobowe wg Zbója - ostatni post przez andrzej k

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 252 tematów
  • 6867 odpowiedzi
Historyczna mielonka w hist... - ostatni post przez Marek z Bielska

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw

  • 185 tematów
  • 5775 odpowiedzi
Domowe puszkowanie konserw - ostatni post przez ZLeP

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 443 tematów
  • 8966 odpowiedzi
Unikat [Rok 1901] Kwasy ros... - ostatni post przez Maxell

Drób

  • 144 tematów
  • 3155 odpowiedzi
Przetwórstwo mięsa drobiu -... - ostatni post przez Maxell

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 279 tematów
  • 6251 odpowiedzi
Cz.IV: Wędzenie ryb - podstawy - ostatni post przez Muski

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 189 tematów
  • 2335 odpowiedzi
Moje zmagania z dzikiem - ostatni post przez EAnna

Grill

  • 69 tematów
  • 1413 odpowiedzi
[Rok 1939] Smak jest duszą... - ostatni post przez Maxell

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 63 tematów
  • 1405 odpowiedzi
Budowa altany z piecem do c... - ostatni post przez lelek40

Wałówka

  • 9 tematów
  • 110 odpowiedzi
Zaczynamy - ostatni post przez bialymis81

Regionalne przysmaki

  • 34 tematów
  • 226 odpowiedzi
[WLKP] Ślepe ryby - ostatni post przez Mlex

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 16 tematów
  • 598 odpowiedzi
Parówki i serdelki dla wnuków - ostatni post przez EAnna

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 151 tematów
  • 3778 odpowiedzi
Pastrami EAnny wg Tusiaczka - ostatni post przez electra

Przepisy z różnych stron świata

  • 105 tematów
  • 2863 odpowiedzi
[Węgry] Szybki gulasz węgie... - ostatni post przez Maxell

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 156 tematów
  • 7021 odpowiedzi
Feniksowe dłubanie - ostatni post przez januszfeniks

Książki i Filmy

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 93 tematów
  • 2155 odpowiedzi
Domowe przetwory z mięsa W.... - ostatni post przez Pontiak