Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 211 tematów
  • 7577 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez Maxell

Akademia Grillowania, BBQ i Wędzenia SMOKER

  • 6 tematów
  • 1 odpowiedzi
Konkurs kulinarny- "Woł... - ostatni post przez Muski

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 978 tematów
  • 23129 odpowiedzi
Szukam przepisu (temat doty... - ostatni post przez bilu72

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci


  1. Wykład nr I: Rozbiór tuszy wieprzowej,
  2. Wykład nr II: Rozbiór ćwierci wołowych,
  3. Wykład nr III: Osłonki, jelita i przyprawy,
  4. Wykład nr IV: Peklowanie,
  5. Wykład nr V: Wyrób wędzonek,
  6. Wykład nr VI: Wyrób kiełbas,
  7. Wykład nr VII: Wytwarzanie wyrobów podrobowych,
  8. Wykład nr VIII: Wyroby drobiowe,
  9. Wykład nr IX: Wyrób konserw,
  10. Wykład nr X: Wyroby z praski i szynkowaru,
  11. Wykład nr XI: Wędzenie ryb

  • 136 tematów
  • 567 odpowiedzi
Odcinek 9. Parówki - nadzie... - ostatni post przez wróbel75

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych,
  5. Prasowy kącik retro

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 305 tematów
  • 3113 odpowiedzi
Dokumentacja w formacie Wor... - ostatni post przez Pacan Wojciech

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 246 tematów
  • 2417 odpowiedzi
Mostek Wołowy - Skąd kupić - ostatni post przez Atrax

Jelita i Dodatki

  • 206 tematów
  • 4122 odpowiedzi
Wybielanie flaków wołowych - ostatni post przez Bagno

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Sterylizatory,
  12. Szynkowary,
  13. Termometry,
  14. Wagi,
  15. Zamykarki do puszek

  • 966 tematów
  • 44245 odpowiedzi
Dymbox modyfikacja - ostatni post przez sverige2

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 784 tematów
  • 17981 odpowiedzi
Peklowanie mięsa latem - ostatni post przez @halusia@

Technologia dla zaawansowanych

  • 82 tematów
  • 1064 odpowiedzi
Produkcja wyrobów mięsnych... - ostatni post przez Maxell

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne,
  4. WWA,
  5. I Ogólnopolski Konkurs Amatorskich Wędzarni Tradycyjnych

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1989 tematów
  • 61832 odpowiedzi
Wędzarnia drewniana - elekt... - ostatni post przez Switala18

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 922 tematów
  • 23823 odpowiedzi
Merguezy jagnięce - ostatni post przez Pacan Wojciech

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 404 tematów
  • 10321 odpowiedzi
Rolada lazdijajska - ostatni post przez Pacan Wojciech

Wędliny dojrzewające

  • 173 tematów
  • 9027 odpowiedzi
Wyroby dojrzewające Pawła -... - ostatni post przez kooalla

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 222 tematów
  • 6415 odpowiedzi
Czas parzenia "salceson... - ostatni post przez Todek

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 280 tematów
  • 7146 odpowiedzi
Szynkowar a mrożone mięso - ostatni post przez RafaCoralowa

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw,
  2. Przepisy na konserwy w szklanych słojach,
  3. Przepisy na konserwy w puszkach blaszanych,
  4. Przetwórstwo owoców i warzyw

  • 268 tematów
  • 6419 odpowiedzi
Proces sterylizacji konserw... - ostatni post przez DZIADEK

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 502 tematów
  • 10126 odpowiedzi
Galaretka z białej lub czer... - ostatni post przez EAnna

Drób

  • 164 tematów
  • 3465 odpowiedzi
Poszukuje przepisu na kurcz... - ostatni post przez garage

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb,
  2. Branżowe receptury na konserwy i przetwory rybne

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 423 tematów
  • 8046 odpowiedzi
Wyniki realizacji receptur... - ostatni post przez Muski

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 218 tematów
  • 2945 odpowiedzi
Moje zmagania z dzikiem - ostatni post przez @halusia@

Grill

  • 93 tematów
  • 1611 odpowiedzi
Mięso grillowane - ostatni post przez Olka88

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 87 tematów
  • 1813 odpowiedzi
Piec TANDOOR / TANDOORI - ostatni post przez sverige2

Wałówka

  • 9 tematów
  • 110 odpowiedzi
Zaczynamy - ostatni post przez bialymis81

Regionalne przysmaki

  • 64 tematów
  • 315 odpowiedzi
SMAKI WARMII, MAZUR ORAZ PO... - ostatni post przez BazylWidzew

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 20 tematów
  • 644 odpowiedzi
Mięso w żywieniu dzieci. - ostatni post przez Maxell

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 170 tematów
  • 4822 odpowiedzi
Pastrami wg Tusiaczka w wyk... - ostatni post przez wróbel75

Przepisy z różnych stron świata

  • 126 tematów
  • 3130 odpowiedzi
Wędliny po żydowsku - ostatni post przez sverige2

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 180 tematów
  • 7963 odpowiedzi
Deski drewniane do krojenia - ostatni post przez alehar

Książki i Filmy


  1. [Książki rekomendowane przez WB] Atlas rozbioru półtuszy wieprzowej krok po kroku

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 105 tematów
  • 2520 odpowiedzi
Atlas rozbioru półtuszy wie... - ostatni post przez Muski