arkadiusz Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 1 Października 2019 (edytowane) Ustalmy na początku ,że schab bez kości będziemy tu nazywali polędwicą.Do takich wędlin potrzeba odpowiednich warunków.Temperatura 12C i wilgotność ok.80 % i stąd ta różnica,ale nie jest tak źle.Da się zjeść.Tylko nie używaj cukru do tego typu wędlin bo to świetna pożywka dla bakteri. Edytowane 1 Października 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 1 Października 2019 (edytowane) Robiłeś go na soli czy peklosoli? Bo pomijając otoczke to barwa jakas za ciemna.i ile dałeś g na kg. Edytowane 1 Października 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1991 Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 1 Października 2019 Dziekuje za odpowiedzi. Robilem na soli,na oko 3/4 szklanki na 1kg schabu [Dodano: 01 paź 2019 - 17:17] Żałuję, że wcześniej nie trafiłem na to forum. Schab robiłem według prostego przepisu z youtube w warunkach domowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 1 Października 2019 (edytowane) Popatrz tak. Cieszę się ze tak szybko znalazłem sie na forum i będę mial dostęp do fajnej wiedzy Edytowane 1 Października 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1991 Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 1 Października 2019 Absolutna racja. Nie zniechęciłem się, bo przynajmniej smak nie jest aż taki zły. Na podstawie informacji z tego forum będę działał dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 1 Października 2019 Na początek dobrze czytać co Ci odpisują koledzy.I to koledzy z niezaprzeczalną potężną wiedzą Ustalmy na początku ,że schab bez kości będziemy tu nazywali polędwicą. A TY mimo wszytko lecisz za schabemŻałuję, że wcześniej nie trafiłem na to forum. Schab robiłem według prostego przepisu Wstąpiłeś na forum na którym można nauczyć się bardzo dużo, warunek umiejętność rozmawiania z ludźmi tym samym językiemNp. kupując auto określasz : paliwo. wielkość, rocznik - i z tego masz wyniki szukania - Na forum wędliniarskim też jest specjalistyczne nazewnictwo i tego się powinieneś nauczyć- ale to przyjdzie z czasem. ps. Nie rób na oko bo szczypie. Lepiej zainwestuj w wagę Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1991 Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 1 Października 2019 Na początek dobrze czytać co Ci odpisują koledzy.I to koledzy z niezaprzeczalną potężną wiedzą Wybacz moje nieokrzesanie, poprawię się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 1 Października 2019 To nie jego wina, tylko bałaganu w przepisach krążących w internecie.To ci się czasami czyta, zrzuca resztę włosów jakie mam na głowie.I czy można coś z tym zrobić?Jak dla mnie NIC.Co najgorsze, za te pożal się Boże trujące przepisy, nikt nie bierze odpowiedzialności. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 1 Października 2019 (edytowane) Schab to schab z kością czy bez a polędwica to wyrób ze schabu. Polędwica może być np. sopocka lub łososiowa.Wycinając kości ze schabu nie przemienia się on w cudowny sposób w polędwicę Edytowane 1 Października 2019 przez Papcio Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 1 Października 2019 (edytowane) A jednak tak..bez kości, to już polędwica.A cudu tu nie ma. Edytowane 1 Października 2019 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 1 Października 2019 To Twoje zdanie.Pozdrawiam Mirku Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 1 Października 2019 (edytowane) O schab i poledwice wojna trwa, a polowa forumowiczow " flaka " a nie w oslonki ma do kielbas. To dopiero zabawa Edytowane 1 Października 2019 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 1 Października 2019 Bo nam mirabelka oraz szczaw nie smakuje tak jak polędwica oraz schab... Że tak zaparodiuję dwóch klasyków... Wysłane przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 2 Października 2019 A jak osznurujesz karczek to masz już baleron? Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 2 Października 2019 Gdzieś tu na forum, jak mnie pamięć nie myli Dziadek ładnie i zrozumiale to opisywał a polowa forumowiczow " flaka " a nie w oslonki ma do kielbas. Ja używam jelit bo flaka do kiełbas (wędlin) nigdzie nie mogłem dostać Ale masz rację Annam. Każda wędlina jest tu opisana niemal do atomu a część użytkowników i tak kruszy kopie czasem o mało ważne rzeczy. Nie ważne jest że nowy kolega "pekluje solą schab" ważne że to nie schab tylko polędwica itp.Nie znam całej terminologii, staram się jej uczyć (i używać), ale czasem ciężko jest ustalić co jest czym jak "starsi koledzy" też się spierają jak nazywa się dany kawał-ek mięsa. A tak z ciekawostek, wiecie że w pewnej sieci sklepów mięsnych wieprzowina (cała świnka) ma 6 (słownie sześć)... ĆWIARTEK? Jest możliwość zamówienia u nich ĆWIARTKĘ wieprzowiny a jak zapytałem o cenę, to Pani sprzedawczyni skonsultowała to pytanie ze "swoją górą" i podała ku mojemu zdziwieniu 3 ceny (za przód, środek i tył). Kiedy zapytałem od kiedy ćwiartka (tak reklamują sprzedaż) to 1/3 części, pani się tylko uśmiechnęła. Nie pozostało mi nic innego jak też się uśmiechnąć i zrezygnować z zakupu ( i tak było dla mnie za drogo, ale to może za te innowacje ) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 2 Października 2019 Ja mialam zadanie na tyle uproszczone ze kazda z czesci po polsku byla dla mnie nowoscia , zreszta jak kupuje mieso jakiekolwiek w Pl to szukam rysunku gdzie sie znajduje w zwierzeciu bo handlowego nazewnictwa nie znam ...ostatnio pytalam o roznice z cwiartka z kurczaka a udo z kurczaka bo jak lezalo to nie widzialam roznicy ( tylko w cenie).Jestem bardzo niewygodny klient bo zadaje za duzo pytan Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 2 Października 2019 (edytowane) roznice z cwiartka z kurczaka a udo z kurczakaelectro - ja całe życie mieszkam w PL i nie wiem Ostatnio kupowałem bez tej "końcowej" kości (takiej wzdłuż cięcia) może to ta różnica Edytowane 2 Października 2019 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 2 Października 2019 Ćwiartka z kurczaka jest nieobrobiona. Po prostu połówka cięta na pół. Natomiast udo z kurczaka nie posiada kupra i części żeber.Tutaj masz grafikę:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11067-grafikarozbiór-kura/?p=403319 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 2 Października 2019 O to, to. Kupowałem UDO ryc.7.14 (ale na kuper nawet nie zwróciłem uwagi -znaczy że go brak) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 2 Października 2019 Ostatnio kupowałem bez tej "końcowej" kości (takiej wzdłuż cięcia) może to ta różnica tak udo to bez kosci krzyrzowej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 3 Października 2019 Papcio, dnia 02 Paź 2019 - 09:44, napisał:A jak osznurujesz karczek to masz już baleron? Zacytuje słowa Dziadka cyt"Chronologicznie to pierwsza jest karkówka - element z rozbioru półtuszy.. Karkówka po wykrojeniu kości nazywana jest karczkiem . Karczek jako mięso z karkówki ma różne zastosowanie w kuchni a jako wyrób na wędzonkę poddany procesowi peklowania, wędzenia i parzenia nazywany jest ogólnie baleronem. Oryginalny baleron to karczek peklowany włożony w osłonkę i osznurowany...Karczek peklowany bez osłonki zawieszony na pętelce wędzony i parzony nazwany został - baleron bezosłonkowy. Tak mnie nauczono i tak piszę w tym temacie. Dopisano - Karczek peklowany moim zdaniem nie jest baleronem bo może mieć inne przeznaczenie np. do pieczenia, gotowania jak również karczek przeznaczony na baleronend cyt. link https://wedlinydomow...leron/?p=629898 Papcio, dnia 01 Paź 2019 - 21:47, napisał:Schab to schab z kością czy bez a polędwica to wyrób ze schabu. Polędwica może być np. sopocka lub łososiowa.Wycinając kości ze schabu nie przemienia się on w cudowny sposób w polędwicę A tu wpis Dziadka też do przeczytaniahttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9370-schab-bk-kilka-pytań-laika/?p=331237 Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 3 Października 2019 To jest moje zdanie i nie ma potrzeby by się z nim zgadzać. Nie ja pierwszy na tym forum zakwestionowałem te nazewnictwo. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.