Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 09/18/2024 in all areas

  1. Zaraz Waldku dasz mi po łapach (taki kiedyś, kiedyś dostałam, a było to tak dawno ), bo przepis na łyżeczki. Leci to tak (buraki i cebula ważone przed obraniem): - 1 kg buraków - 2 łyżki octu winnego lub 3 łyżki soku z cytryny (ja robię z octem winnym) - 1 łyżeczka płaska soli - 1 łyżeczka płaska cukru - 1/2 łyżeczki płaskiej pieprzu (przy świeżo mielonym zmniejszam dawkę o połowę) Do tego jeszcze jest cebula 100g i 3 łyżki masła, smalcu, lub oleju do podsmażenia cebuli (do słoika tych składników nie daję). Na koniec po wymieszaniu bywa że jeszcze ciut z przypraw dołożę, na smak.
    1 point
  2. SUROWIEC I ROZDRABNIANIE BEZ KLASYFIKACJIWycinamy tylko jeśli się trafią najgrubsze ścięgna, błony. U mnie ma z tego radochę piesek:)Rozdrabnianie maszynka nr 8-łopatka 7 kg 10 mm sitko-karkówka 3 kg szarpak sitko-szynka 3 kg krojona w kostkę 1 cm-2 cm PRZYPRAWY-peklsól 18 g/kg-czosnek 5 g/kg-pieprz czarny 2 g/kg-gorczyca ziarno 3 g/kg-mieszanka przypraw (podlaska świeżynka) 2 g/kg w skład wchodzi :gorczyca,jałowiec,lubczyk,cebula,pieprz czarny,kolendra,liść laurowy,ziele angielskie WYKONANIEKiełbasa była robiona na prośbę kolegi Włodka, miała być chuda więc taką zrobiłem Łopatkę i karkówkę kroimy w kostkę 4x4 cm szynkę w w kostkę 1-2 cm i peklujemy zgodnie z gramaturą mięsa. Czas peklowania 48 h. Następnie łopatkę i karkówkę rozdrabniamy i łączymy z szynką. Cały surowiec przyprawiamy wszystkimi przyprawami dodając 300 mil wody, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 24 h do lodówki w temp.4-6 st. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy dodając 150 mil wody.Nadziewamy jelita wieprzowe 30-32 mm i odwieszamy na kije do osadzenia na 2 h ja to robiłem w temp. pokojowej pod wiatrakiem. Osuszamy w wędzarni bez dymu przy dużym ruchu powietrza w temp. 35-40 st. do momentu aż powierzchnia kiełbasek będzie całkowicie sucha i ciepła . WĘDZENIETemp. 50-60 czas 3- 3,5 h do koloru jaki nas zadowala (olcha) PARZENIEW temp. 75 st. do momentu gdy uzyskamy w wyrobie uzyska 68 st.czas około 20-25 min. Następnie studzimy i odkładamy do lodówki na 8-10 godzin.SMACZNEGO.
    1 point
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.