Boczek wędzony Bogumiła
Składniki:
1. Ładny kawałek boczku bez skóry i żeber.
Przyprawy:
1. Peklosól – 21 g/kg
2. Cukier – 2 g/kg
3. Pieprz grubo mielony – według uznania
4. Czosnek – według uznania
5. Gorczyca ziarno - według uznania
6. Majeranek - według uznania
7. Czosnek niedźwiedzi - według uznania
8. Tymianek - według uznania
9. Inne przyprawy - według uznania.
Sposób wykonania:
Nacieramy boczek dawką 21 g peklosoli i 2g cukru na 1 kg.
Następnie przyprawy i zamykam w próżnię.
Wkładamy do lodówki na 5/6 dni. Po tym czasie wyciągamy boczek i wycieramy ręcznikiem papierowym.
Wieszamy na około 2-3 godziny.
Teraz czas na wygrzanie wędzarni.
Po wygrzaniu wędzarni, osuszamy boczki w temperaturze około 45 stopni do momentu, aż będzie suchy.
Następnie wędzimy w temperaturze 50/55 stopni do koloru, co trwa ok. około 3 h.
Po wędzeniu parzymy w wodzie o temperaturze 80/85 stopni, aż do uzyskania 72 stopni w środku wyrobu.
Po parzeniu studzimy kilka minut w zimnej wodzie i odwieszamy do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego
Bogumił Sztuczka