Jump to content

Cez19

Użytkownicy
  • Posts

    14
  • Joined

  • Last visited

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Calgary, Kanada

Recent Profile Visitors

302 profile views

Cez19's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/14)

  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • Collaborator Rare
  • First Post
  • Week One Done

Recent Badges

0

Reputation

  1. Witam! Proszę o merytoryczną wypowiedzieć czy peklowanie z użyciem saletry potasowej jest zdowszą opcją niż peklowanie z użyciem peklosoli? Pytam gdyż niedawno napotkałem w jednym ze sklepow w opisie saletry jako zdrowszej opcji. Czy to jest prawda?
  2. Dziękuję za komentarz Arkadiuszu! Zgadzam się że peklowanie jest bardzo ważne. Ale w moim przypadku tylko ta część szynek które się wędziły krócej mają siwy srodek, te co dłużej już nie. Wszystkie peklowały się tak samo w jednym pojemniku. Co ciekawe, właśnie pojawił się filmik na Youtube omawiajacy temat wędzenia i wpływu na kolor miesa, polecam.
  3. Dzień Dobry wszystkim! Chciałem się podzielić obserwacją odnośnie szynek z siwym środkiem. W czasie ostatniego wędzenia znów się pokazał. Tym razem wędziłem wiecej towaru niż zwykle więc musialem podzielić wkład na dwie części do parzenia. Pierwsza część wędziłem krocej, tak ok 2 godzin, drugą troszke dłużej, tak ok 3 godzin. Zauważyłem że siwe oczka pojawily się w piereszej części szynek. Podsumowując, wydaje mi się że zbyt krótki czas wędzenie może także wpływać na pojawianie się siwego środka w szynce niezależnie od innych parametrów. Pozdrawiam wszystkich zadymiczy!
  4. Dzięki za linka do tematu. Trochę tego materiału jest. Z tego co czytałem większość radź żeby trzymać w słoiku zasolone i w lodowce. Nikt nie zasusza, to chyba już nie modne
  5. Proszę o poradę jak najlepiej jest przechowywać jelita naturalne. Chodź mi żebym mógł je używać przez kilka lat. Czy lepiej jest je zasuszyć a może lepiej zamrozić zapakowane próżniowo i posolone?
  6. 4-8 st. CCzyli temperatura była dobra, ale troszkę zwiększę następnym razem. Dzięki za uwagę.
  7. Temperature w lodowce trzymalem ok 5C. Jaka jest optymalna temperatura do peklowania?
  8. Czy niska temperatura wędzenia czy raczej parzenia?
  9. Chyba rzeczywiście jest niedopeklowane, bo mniejsze sztuki sa ok. Nastepnym razem sprobuje wiecej powstrzykiwać do dużego kawałka. Dam znać jaki result będzie. [Dodano: 18 gru 2022 - 16:26] Dziękuję bardzo za porady.
  10. Na 6kg miesa uzylem 3 litry roztworu.
  11. Zamieściłem zdjęcie szynki. W smaku jest dobra ale ten środek trochę odstrasza.
  12. Tak, robiłem nastrzyki.
  13. Proszę o radę dlaczego zrobił sie siwy srodek w szynce. Wydaje mi się że wszystko robiłem dobrze. Peklowanie na mokro, 9 dni w rostworze peklosoli 100g/l. Wedzenie 4 godziny w temperaturze ok 48C. Parzenie w temperaturze 75-80C do osiągnięcia w srodku 71C.
  14. Dzień dobry, dodając to tematu, czy mógłby ktoś doradzić czy warto takie coś kupić od ukraińskiego producenta czy raczej polski Dybmox jest lepszy? Kosztują podobnie, ale ten ukraiński wygląda na lepszy trochę bo ma odstojnik. https://www.ebay.ca/itm/333857553313
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.