Jump to content

DZIADEK

Mistrz Masarski WB
  • Posts

    13,802
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    4

DZIADEK last won the day on October 1 2024

DZIADEK had the most liked content!

9 Followers

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Ostrołęka

Recent Profile Visitors

7,459 profile views

DZIADEK's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

  • Super gwiazda Rare
  • Najwartościowsze posty Rare
  • Mistrz wsparcia Rare
  • Dedicated Rare
  • Klub KPPS Rare

Recent Badges

477

Reputation

  1. To jest informacja nie reklama, nie znam włascicieli. Ponoc można kupować przez internet.
  2. stalowa maszyna do przechowywania w pojemniku z - Temu Poland . Kupiłem taką zamykarkę. Istrukcja po polsku w Pdf pod koniec pliku .jestem zadowolony , ma więcej możliwości . 17fd745b4ef0163f6f11310c620cc074.pdf Kosztuje 147 zł
  3. (*)(*)(*)
  4. W ten świąteczny dzień kolędowo i wspomnieniowo
  5. Dla wszystkich. Zdrowych spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia
  6. Tak to wygląda. Z taśmy piankowej zerwana taśma z klejem i następnie wycinana uszczelka.Po wycięciu przyklejona klejem Budifix
  7. Cyt.: No więc miałem szynkę jakiś kilogram boczek i karkówka podobna ilość do tego było około 350 g mięsa z golonki jako składowa kleista i jakieś niecałe 200 g mięsa wołowego Szynka mielona na oczku 10 mm Boczek i karkówka mielony na oczku 6-8 mm ( nie pamiętam ) Mięso z golonki oraz wołowe i błony okrywki z szynki na najdrobniejszym 2,8 mm Mięso wyrabiałem końcówką do robota KitchenAid ( obrotowa końcówka w misce która na wolnych obrotach kręci się i miesza całe mięso, wiecie o co chodzi, obroty na silniku planetarnym) wody dodałem może niecałe 10% po tym już oczywiście zostało tylko nadziewanie w jelita nadziewarką. --W podanym skladzie trudno stwierdzić jaki jest skład surowca według klas mięsa drobnego. Szczególnie gdy chodzi o szynkę . Z szynki mógł trawić sie mięśień brzuchaty a więć mięso ścięgniste kl III. Z tego wynikać może że za dużo jest mięsa ścięgnistego kl III. Zrezygnuj z używania mięs ścięgnistych kl III. Ostatnio robiłem kiełbasę o składzie Wp kl I 2,5 kg. z szynki i łopatki, mielona przez siatkę 13 mm Wp kl. II - 2,5 kg- obrzynki z szynki, łopatki ,karkówki i boczku o łącznej zawartości tłuszczu ok 35 % zmielone przez siatkę 6 mm. Do tego 0,35 dkg tłuszczu zmielopnego przez siatkę 5 mm Tłuszcz w tej postaci dodaję by nie mieć kłopotu ze z nieodstającącym jelitem z kiełbasy po obróbce cieplnej. Mieszanie- Ja częściowe mieszanie przeprowadzam już podczas mielenia mięsa , Polega to na tym że mielę pierwszą wp kl II przeż siatkę 6 -8 mm ( babcia zażądała by przez 6 mm żeby mniej widoczny był tłuszcz na przekroju) Następnie mieszam zmieloną wp kl II z nie mielonym mięsem kl. I i mielę tą mieszaninę mięs przez siatkę 10 lub 13 mm . Dodaję następnie przyprawy i wodę w ilości 5-8 % zależnie od wodochłonności mięsa. Mieszam ręcznie ( nie wyrabiam aż mięso stanie się kleiste) Nadziewam maszynką nr 22 co równa się dalszym mieszaniu i nadziewaniu w tym czasie. Odstaw tego robota i zatrudnij do mieszania swoje ręce. Opisałem jak ja to robię by za mocno się nie natrudnić. Nie musisz tak robić , ale jeżeli to Tobie pomoże to będę rad. Dalsza obróbka cieplna wędzenie ,parzenie już takiej różnicy nie robi. Błąd jest w doborze surowca i nadmiernym mieszaniu.
  8. https://allegro.pl/oferta/uszczelka-piankowa-40mm-x-10m-x-5mm-trwala-11816276576 Z tego zrobiłem - wyciełem uszczelkę dolną i pakowarka śmiga.
  9. W tym autoklawie, praktycznie bez spawania i wiercenia otworu można mieć zainstalowane .Termometr do mierzenia wody ,zawór bezpieczeństwa, zawór do pompowania powietrza , manometr, oraz termometr do mierzenia temperatury wewnątrz konserwy. Na zdjęciu 4 przyrządy w dwóch otworach.
  10. Z okazji Dnia Kobiet, wszytkim naszym Paniom dużo zdrowia, szczęścia w życiu osobistym i zawodowym życzy Dziadek
  11. Mała poprawka - dopompowujesz do 2-óch atmosfer lub 2-óch Bar według wskazań manometru .
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.