Jump to content

DZIADEK

Mistrz Masarski WB
  • Posts

    12,796
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    2

DZIADEK last won the day on November 15

DZIADEK had the most liked content!

2 Followers

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Ostrołęka

Recent Profile Visitors

4,767 profile views

DZIADEK's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

  • Super gwiazda Rare
  • Najwartościowsze posty Rare
  • Mistrz wsparcia Rare
  • Dedicated Rare
  • Klub KPPS Rare

Recent Badges

341

Reputation

  1. Na podstawie tych dwóch urządzeń pomiarowych, możemy orientacyjnie sprawdzić dokładność ich wskazań,szczególnie termomanometru . Termometry mają przeważnie tolerancję +- 1-2 st C., gorzej z termomanometrem, ich dokładnośc wacha się od 0,1 do 4 % . Temperatura wody 121,1st C w autoklawie bez wpompowanego powietrza to ok 1,1 Bar . Gdy mamy takie wartośći to jest pewność że nasze przyrządy mieszczą się w dokladności wskazań .Inną sprawą są wskazania termomanometru przy wpompowanym powietrzu w celu wytworzenia nadciśnienia w autoklawie.
  2. Aby uzyskać temperaturę 121st C wystarczy podgrzewać wodę do ciśnienia 1,1 Bar w autoklawie. Konserwy zanurzone całkowicie w wodzie, czujka termometru mierząca temperaturę również zanurzona w wodzie.
  3. Mniej więcej wynika z tego że temperatura przekraczała nieznacznie 115 st C. Myślę że najbardziej prawdopodobną przyczyną mogą być mikro nieszczelności w zamkniętych konserwach.. Ja robię konserwy w słojach zakręcanych przykrywkami klik. Mój autoklaw jest tak oprzyrządowany że mam podgląd na temperaturę wody ,na aktualną temperaturę panującą w czasie sterylizacji w konserwie, jak również podgląd na ciśnienie aktualnie panujące w autoklawie. Sterylizację przeprowadzam w temperaturze 121-122 st c do temperatury wewnątrz konserwy 117st C. Następnie konserwy są chłodzone zimną wodą , poprzez wstawienie autoklawu do dużego naczynia z zimną wodą .W początkowym okresie temperatura w konserwie wzrasta o 2-3st C do temperatury 119-120 st C .Robię również z dodatkiem mrożonego mięsa do 50 %.
  4. W wyrobach skutecznie autoklawowanych mogą jedynie przetrwać bakterie termofilne, których wzrost obserwuje się już w temperaturze 40-70°C i z tego względu pełne konserwy sterylizowane nie należy przechowywać w temperaturze przekraczającej 40°C. Warunkiem niezbędnym dla utrzymania wysokiej jakości i jałowości mikrobiologicznej pełnych konserw sterylizowanych, poza odpowiednim sterowaniem obróbką sterylizacyjna, jest również sterowanie procesem chłodzenia po jej zakończeniu. Najlepszym rozwiązaniem na tym etapie jest szybkie schłodzenie konserw po obróbce do temperatury poniżej 30°C, co umożliwia zachowanie dużej trwałości w czasie późniejszego przechowywania konserw w temperaturze sięgającej nawet 25°C przez okres do 4 lat. Wyjątkiem są konserwy „trzy-czwarte”, które najczęściej sterylizuje się w temperaturze poniżej minimum botulinowego (temperatura autoklawowania nie przekracza 110°C) do uzyskania wartości F0=0,6-1,5 minut. Odrębną grupę konserw sterylizowanych stanowią tzw. konserwy tropikalne, poddawane obróbce do osiągnięcia wartości sterylizacyjnej na poziomie F0=12-13 minut. Warunki takie inaktywują przetrwalniki bakterii termofilnych, co daje możliwość przechowywania tych konserw bez zmian jakościowych nawet przez 1 rok w temperaturze sięgającej 40°C. Ograniczenie temperaturowe wynika tylko z faktu, że w wyższych temperaturach przechowywania następuje fizykochemiczna, abiotyczna degradacja wsadu tych konserw.
  5. Nie wiesz jaka temp była podczas sterylizacji . Jak byś wiedział jakie ciśnienie było w czasie właściwej sterylizacji tj. 60 min , to można by było orientacyjnie obliczyć temp. właściwej sterylizacji.
  6. Jaka temperatura panowała podczas właściwej sterylizacji tj. w czasie tych 60minut i ostatnie pytanie gdzie te konserwy przez rok były trzymane.
  7. Jaka temperatura wewnątrz autoklawu i jaki czas sterylizacji.
  8. Wjakich opakowaniach -słoje czy puszki. Sterylizacja czy pasteryzacja.
  9. TO NIE JEST AUTOKLAW. To jest bardzo ladny szybkowar.
  10. Jak nie było czym to u gospodarzy wędziło się i topolą .Powinna być wysuszona . Na rozgrzanie wędzarni się nada.
  11. Radosnych Świąt WIELKANOCNYCH, pogody ducha i pokoju.
  12. Napisałem wyrażnie póżny wieczór i świt to nie jest 12 godzin.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.