Jump to content

PePe

Użytkownicy
  • Posts

    2,009
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

PePe last won the day on August 5 2023

PePe had the most liked content!

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Wrocław

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

PePe's Achievements

Veteran

Veteran (13/14)

  • Odeszli Rare
  • First Post
  • Collaborator Rare
  • Posting Machine Rare
  • Conversation Starter

Recent Badges

1

Reputation

  1. Ja wsypuję kaszę do podkolanówki lub dwóch, wkładam do gotującego rosołu, pyrka sobie około 10 min, wyłączam gaz i sobie stygnie. Jak wystygnie do temperatury w której już nie parzy wysypuję do mięsa, mieszam. Kasza jest al`dente.
  2. Witaj Andrzejku!!! Te Twoje "francki" wyglądają jak po obróbce cieplnej - jakiej?
  3. Jak to mówią są dwie szkoły, - a moja wcale nie była pod górkę .
  4. W tym roku na ŚW zrobiłem karkówkę wędzoną i parzoną i była b. smaczna, gdybym po uformowaniu nożem, zapeklowaniu, wsadził do kątnicy wołowej lub innej osłonki, osznurował by nadać walcowaty kształt i uwędził a następnie sparzył to na święta miałbym baleron.
  5. PePe

    Wyroby Woytasa

    Ja odkrawam, bo to są dwa różne mięśnie o innej teksturze.
  6. PePe

    Wyroby Woytasa

    Zawsze robisz polędwice z warkoczem?
  7. Magnesówka i nic więcej tylko magnesówka, ale jak człowiek budzi się z ręką w nocniku (bo zapomniał że ma tępe noże), to wymyśla w jaki inny sposób podostrzyć sobie sprzęt( bo zapeklowane mięso czeka na zmielenie). Jednym ze sposobów jest użycie papieru ściernego i szyby, drugim zaś sposobem jest ostrzenie za pomocą wiertarki stołowej i drobnoziarnistego kamienia (tarczy) szlifierskiego. Wystarczy zamontować w uchwyt wiertarki drewniany kołeczek, na podstawę wiertarki kładziemy tarcze, na tarcze siatkę lub nóż i leciutko dociskając kołkiem wprawiamy w ruch obrotowy siatkę która się ostrzy . Może ktoś inny zna inne sposoby na dorażne podostrzenie sprzętu?
  8. Wiadomą rzeczą że "magnesówka" to najlepszy sposób ostrzenia siatek i noży, ale jak w okolicy nie ma fachowca z maszyną , to co mam wyrzucić i kupić sobie nowy zestaw, ostry. Ja jak mam tępe siatkę lub nóż, to biorę arkusz papieru ściernego, szybę, kładę na to siatkę i lekko dociskając kręcę ósemki, przekręcając siatkę o 90 stopni z nożem postępuję tak samo. Mięso jest ładnie zmielone, z siatki wychodzą ładne równe "sznurówki ".
  9. Nigdy nie przepadałem za czarnym salcesonem - ale tego pożarł bym błyskawicznie - piękna robota.
  10. PePe

    Baca kombinuje

    Nie napisałeś jakie to mieszanki .
  11. Nie jako przywołany do tablicy, wyjaśniam: dla tego łopatka, bo w sklepie nic innego nie było godnego "kaszanki". Łopatka była naprawdę bardzo tłusta. [Dodano: 05 mar 2019 - 19:17] Kiedyś jadąc na "swoją" wieś zatrzymał mnie miejscowy "rzeźnik" który wracał ze świniobicia i podarował mi 4 batony swojej kaszanki. Kaszanka była jeszcze ciepła, spróbowałem i mogę powiedzieć że tak nie smacznej to jeszcze nie jadłem, to była tylko kasza i krew w jelicie, nawet nie bardzo przyprawiona. Okoliczne psiaki miały co jeść.
  12. PePe

    Wyroby PePe

    Karol masz dobry wzrok, to lupa mojej żonki, za jej pomocą rozwiązuje sudoku. A golonka była tylna (1,5 kg), podzieliłem się z żoną, chociaż kiedyś nawet większe zjadałem sam .
  13. PePe

    Wyroby PePe

    Tradycyjnie jak co roku pod koniec karnawału przyrządzam sobie golonkę. Tym razem czekając na żonkę (była u lekarza) trochę ją przypiekłem - ale i tak była dobra . Golonka zjedzona, jutro chyląc głowę, przyjmę troche popiołu.
  14. PePe

    Wyroby PePe

    Pomysł na śliwkę w kaszance wziął się z tego że ilekroć robiłem na śniadanie kaszankę z patelni z dodatkiem cebulki, to żona wołała: a nie zapomnij dodać jabłuszka . No to pomyślałem, a dlaczego by nie dodać do kaszanki zjadanej na zimno z ręki właśnie suszonej śliwki, tym bardziej że zjadaną na zimno kaszankę - wędzę w letnim dymie, jak dla mnie jest wspaniała . Aby nie być gołosłownym, to od poniedziałku na każde śniadanie i kolaćję zajadałem się kaszanką, dzisiaj na śniadanie żona zrobiła kanapki z k. Krakowską, na pytanie "a kaszanka gdzie?" - zamroziłam .
  15. PePe

    Wyroby PePe

    Część forumowiczów zrobiła kaszankę, zrobiłem i ja. Tym razem część kaszanki była eksperymentem, na farsz składało się 2kg tłustej łopatki, 1kg podgardla, około 1kg skórek i kg wątroby, kasza jęczmienna gruba 800g, jęczmienna średnia 400g, krew suszona rozwodniona 20% wkładu. Mięsa oprócz wątroby parzyłem do miękkości, wątrobę sparzyłem osobno a wodę wylałem. Do rosołu po sparzeniu mięs włożyłem dwie nowe podkolanówki wypełnione kaszą i gotowałem ok 20 min. Mięsa i skórki zmieliłem na siatce 4 mm a wątrobę pokroiłem na kostkę 5/5 mm. I na tym zakończyłem tamten dzień, następnego dnia chcę kończyć, wsadzam dłoń do miski ze zmielonym mięsem a tam jeden kawał jakby gumy, z wielkim trudem udało mi się porwać na mniejsze kawałki ale one nie nadawały się do wymieszania z kaszą. Wymyśliłem że włożę do piekarnika ustawionego na 80st na okres 15 min ale to nic nie dało, żona mówi dawaj na patelnie, podlała trochę wody i intensywnie mieszając doprowadziła do rozdrobnienia masy mięsnej, uuuf udało się , a już myślałem że zamiast kaszanki trzeba będzie zrobić leberkę .Zapomniałem dopisać że do farszu dodałe również 7 sporych główek cebuli zeszklonej na smalcu i zmielonej razem z mięsem.Po wymieszaniu wszystkich składników odłożyłem ok 2 kg farszu do którego dodałem sporą garść pokrojonej suszonej podwędzanej SLIWKI. Po nabiciu w kiełbaśnice, poprosiłem lubą żeby sparzyła w rosole do którego dolałem wody powiązane w pęta batony, i tak zrobiła, tylko ja głupi nie powiedziałem że trzeba po sparzeniu zanurzyć batony w gorącej wodzie celem zmycia tłuszczu z powierzchni . Kaszanka b smaczna a to ze śliwką na pewno będzie robiona nie raz .
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.