-
Posts
70 -
Joined
-
Last visited
Bachus's Achievements
-
Co też tu czynię., Mam pianę, od 3 lat nic się z nią nie dzieje i nie wygrzewam godzinami wędzarki. Jak się ma wędzarkę z cegły czy kamienia bez izolacji to wędzarka dobrze izolowana to zamęt i chaos,rozymiem . A teraz pogram sobie w nową grę [Kwiecień 2025] KPPS czyli Klub Przyjaciół Pana S. - ankieta którą odkryłem, l tam przynajmniej jest spokój, nikt nie odpowiada, a jak wzrasta ego!!!!!
- 189 replies
-
1. Wyróżniają się także dobrą izolacyjnością termiczną i akustyczną. Można ich używać w zakresie temperatur od -60°C do nawet +130°C.2 mar 2022- to cytat z jakiejś karty technologicznej. 2. Tak zgadza się, włączam grzałkę doprowadzając temp. do ok. 25 stopni bo tak na ogół wędzę. Nie wygrzewam komory do wyższych temp. bo nic mi się nie skrapla. Do skraplania mam co innego
- 189 replies
-
No tak to się dziwię, że jeszcze nie wbił mnie w ziemię.
- 189 replies
-
Dziadek 15 lat temu nieźle mnie przeczołgał co chwała mu za to, więc go do tego nie mieszaj, A może wiesz dla czego już go tu od jakiegoś długiego czasu tu nie ma?
- 189 replies
-
No jasne, Ziemia też jest płaska a Kopernik była kobietą.
- 189 replies
-
Przecież uzasadniłem dla czego lepsza piana, wełnę też się używa do poddasza, ale obecnie ją z poddasza zrywam bo mostki. A niby dla czego wygrzewać coś czego nie trzeba robić, generalnie uzasadnij. Parzenie przecież to obróbka termiczna, przekonałem się że lepiej i wygodniej, spróbuj sparzyć w piekarniku, zachowując temperatury. Dla mnie podpiekanie to temp. 150 i powyżej, co trudne w wędzarce, szczególnie nieocieplonej Co jest nieprawdą, że jak wędzonka utraci wodę to będzie bardziej sucha? mniej soczysta? Sprawdź sobie obie metody i porównaj!!!
- 189 replies
-
A wracając do tematu wątku: Zdecydowanie sposób D ale zamiast wełny lepiej dać pianę poliuretanową, odpada uciążliwe i czasochłonne wygrzewanie komory. Ma to też ten walor, że w takiej komorze zaraz po wędzeniu możesz parzyć wędzonki co wpływa na mniejszą utratę masy w stosunku do innych metod. A utrata masy wiąże się z tym, że wyroby są bardziej suche, mniej "soczyste" co miało by to nie znaczyć
- 189 replies
-
W pierwszym zdaniu pytasz co ja tu robię. Odpowiadam: Próbuję uzmysłowić jakie są konsekwencje złego ocieplenia, jeżeli zbyt skrótowo to przepraszam. W drugim natomiast sugerujesz o jakimś niecnym celu mojej tu obecności. Tak to zrozumiałem. To może spytam, czy wędzenie przy pomocy dymogeneratora jest naturalnym sposobem wędzenia, czy zastosowanie komory ze stali nierdzewnej też to tego należy. A może spytam to właściwie jaki jest nienaturalny sposób wędzenia?
- 189 replies
-
No tak zrozumiałem odwrotnie, wyszedł lapsus.
- 189 replies
-
W innym temacie toczę boje wokół jedynie słusznej prawdy typu: mój dziad tak wędził, mój ojciec też t6ak wędził to i ja tak będę wędził. A czy nie zauważyłeś, że świat i nauka w tejże też materii idzie do przodu? Trzeba było spytać dziadka czy słyszał coś o szkodliwości benzopirenu, a jak dziadka brak to może ojca. Kto w latach sześćdziesiątych zawracał sobie głowę czystością powietrza w miastach i na wsiach. A właśnie w tych latach powstawały wspaniałe książki tyczące wędzenia. A natomiast spróbuj złożyć telewizor posługując się literaturą z tego okresu.
- 189 replies
-
No to zadziwię Cię kolego +67
- 189 replies
-
Tylko to tak zwana przez Ciebie technologia od czego zależy? Jaka będzie technologia jak wędzisz w beczce mając kanał w ziemi czy beczce mając kanał na powierzchni z jednej strony czy mając wędzarkę zrobioną na bazie wieloletnich przemyśleń. A jak sądzisz gdzie jest ta granica i le wynosi zawartość szkodliwych związków w wędzonkach, co na ten temat mówi technologia?
- 189 replies
-
To nie jest tylko para woda, tam jest cała tablica Mendelewa, osadzająca na wędzonkach, dająca kwaśny smak.
- 189 replies
-
Witam. Budując swoją wędzarnię z DG również na wzór jakiegoś rosyjskiego YT 'dobudowałem chłodzenie dymu. Natomiast by było śmieszniej w palenisku umieściłem czujnik temp. Wiedząc, że temp. spalania nie może przekroczyć 425 stopni okazało się, że temp. spalania jest na poziomie 215-250 stopni góra, czasami nawet mniej. Natomiast ilość skroplin jest porażająca. Taki sposób uzyskiwania dymu ma też wydaje mi się pewną wadę. Trudno jest wędzić "pod kolor" Wędzonki bardzo długo nabierają kolor, mam wrażenie jakby wędzenie trwało dwa razy dłużej co by to nie znaczyło, i łatwo jest przewędzić. W tym miejscu można by się dalej zastanawiać czy wędzenie w tak niskiej temp. dalej jest pozbawione wszelkich świństw tego świata.
-