Jump to content

beatag

Użytkownicy
  • Posts

    2,143
  • Joined

  • Last visited

Informacje o profilu

  • Płeć
    Kobieta
  • Miejscowość
    Skarzysko-kamienna

Recent Profile Visitors

630 profile views

beatag's Achievements

Veteran

Veteran (13/14)

  • First Post
  • Collaborator Rare
  • Posting Machine Rare
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

  1. A moja profi cook raz zgrzewa a raz nie ....przy czym jak zgrzewa to mam wrazenie ,ze nie do końca odsysa powietrze ,ale generalnie odsysa i nie wlącza się funkcja zgrzewania..... Nie wiem czy dać komuś do naprawy ,czy pomyśleć o nowej zgrzewarce
  2. A co podajecie np. w drugi dzień świąt ? bo w pierwszy to zazwyczaj zostają ryby,kapusta,pierogi ,sałatka ...
  3. Czy podpiekając kiełbase w piekarniku też utrzymywać temp. 90 stopni? i trzymać do osiagniecia w srodku 68-70 ?
  4. A w jakiej temp.[piekarnika] podpiekacie kiełbasę w piekarniku ? np w opcji termoobieg?
  5. Ja kiedyś próbowałam tym sposobem w workach ,ale się popsuła ...Od tej pory zostawiam w beczce obciązając ją workiem[w którym kupowałam kapustę] z wodą .
  6. Ja odrazu po ugnieceniu[nawet nie po ubiciu} kapusty odrazu robię dziury do odgazowania .W tym roku byłam zdziwiona ,ze już po czterech dniach kapusta była ukiszona i wyniosłam ją do chłodnej piwnicy [zalewajac ja workiem foliowym napełnionym wodą]W ubiegłych latach trzymałam ją w domu ponad tydzień .
  7. U mnie w tym roku jak nigdy po delikatnym ugnieceniu kapusty w czwartek po południu ,już w niedzielę mam kwaśną ukiszoną kapustę.Nie wiem czy jeszcze ją trzymać w domu ,czy już wynieść do piwnicy?
  8. Nie wiem jak tu teraz mozna edytować ,ale rozumiem ,ze ciasta jest na dwie foremki ,bo to ponad kg tego jest?
  9. Ja też mam zamiennik w postaci melasy .Próbować?
  10. beatag

    Mój chleb

    Posłucham Ciebie ,choć w tym konkretnym przepisie tak jak napisałam planowałam dać ziarna namoczone po powtórnym przemieszaniu ciasta i wyłożeniu go do foremek [choć jeszcze w nich rosnie 3 godz...
  11. beatag

    Mój chleb

    Z tą ilością wody jest tak jak mówisz ANNAM i Elektro .Ostatnio znajoma sprzedała mi taki prosty przepis na chleb bezobsługowy i tam po wlaniu do miski 1100ml letniej wody trzeba było wsypac 8 Łyżek płatków owsianych ,5dkg drożdzy,łyzeczkę cukru i odczekać 20 min żeby ruszyły drożdze i wchłonęły wodę płatki.[więc w tym przepisie już na poczatku ]Następnie trzeba dodać 1 kg mąki,1 Łyżkę soli i po ok szklanki słonecznika,dyni, opcjonalnie trochę sezamu,trochę ziaren siemienia .Wymieszać,przełożyc do foremek ,włączyć piekarnik na 180-190 i upiec dwa chleby.O dziwo wyszły całkiem smaczne i utrzymały świeżość przez kilka dni. Wracajac do tego siemienia to chcę go wykorzystać do chleba z przepisu podanego przez Alinkę[z karmelizowaną cebulka]Jest to chleb bardziej żytni70/30Dopracowałam sobie już konsystencję [zmieniając m.inn.ilość zakwasu] i nie chciałabym ,żeby ten chleb wyszedł troszkę inny w konsystencji ,ale myślę ,ze jak dorzuce namoczone ziarna tuż przed wyłozeniem chleba do foremek powinno być ok
  12. beatag

    Mój chleb

    No ,może i lepiej je namoczyć bo suche nie są strawione ,tylko czy to nie zaburzy proporcji wody w przepisie??
  13. beatag

    Mój chleb

    Chmm....czyli mamy dwie opcje ,bez moczenia .Gdzieś kiedyś czytałam ,ze całe ziarenka nie są trawione i tak myślałam,ze może po namoczeniu lepiej?
  14. beatag

    Mój chleb

    Ponieważ chcę wprowadzić do mojego jadłospisu siemię lniane ,to rozważam je w chlebie i tak sobie myślę czy -dodać je w całości ,czy dodać je po namoczeniu go w wodzie [1/1-tylko czy wtedy zmniejszyć ilość wody w przepisie?] ,czy dodać zmielone i czy wtedy dodać wody więcej niż w przepisie?? Rozważam go oczywiście do chleba o którym wcześniej rozmawialiśmy[z karmelizowaną cebulką,choć ja częsciej piekę bez niej ] w ilości ok 1/2 szklanki Jakieś wskazówki??
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.