Sernik z ananasem i kruszonką kokosową (tu oryginał: https://mojewypieki.com/przepis/sernik-ananasowo-kokosowy).
Przepis na okrągłą formę 23 cm, ja standardowo używam formy 24 x 37 to składniki x 2.
Ciasto wg. mnie należy do klubu "Leniwej Pani domu" 😜
Tak to leci.
Nagrzewamy piekarnik.
Składniki kruszonki (zimne masło i żółtka)u mnie do robota wrzucone i krótko zamieszane.
1/2 do formy i myk do piekarnika do podpiekania. Pozostała 1/2 masy kruszonki przesypana do miski i do lodówki.
Miski od robota nie myłam tylko wrzuciłam do niej składniki masy serowej (składniki temperatura pokojowa). Robota włączyłam na moment, tylko tyle by składniki się połączyły.
Ananasa odsączyłam (ta, odlałam sok z puszki 😜) i pokroiłam na kawałki.
Podpieczony spód wyjęłam z piekarnika, wlałam masę serową, na to rozłożyłam pokrojone kawałki ananasa, posypałam kruszonką wyjętą z lodówki i do piekarnika.
Takie moje dodatkowe uwagi:
- ser mielony z wiaderka (kupuję tylko jednej firmy, jak nie mam swojego)
- do podwójnej porcji składników ananasa użyłam 2 puszki ( 2 x 340g netto), a wg przepisu powinny być praktycznie 4 puszki na moją formę.
- cukru do całości masy użyłam 170g, a powinno być u mnie 340g. Próbujcie masę paluszkiem po wymieszaniu. Jak coś to dosypcie cukru, jak będzie wam mało.
A tak to wygląda w kawałku.
A to spisany ręcznie oryginalny przepis.