Jump to content
Przypominam Państwu, iż celem ochrony naszych unikatowych zasobów, dostęp do działu z recepturami branżowymi możliwy jest dopiero po osiągnięciu liczby co najmniej 35 postów na forum. ×

binio1111

**VIP**
  • Posts

    3,440
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    2

binio1111 last won the day on December 19 2023

binio1111 had the most liked content!

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Ozorków

Recent Profile Visitors

3,135 profile views

binio1111's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

  • First Post
  • Collaborator Rare
  • Posting Machine Rare
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

4

Reputation

  1. Witam

    czy można prosić o prywatny kontakt

    pozdrawiam

    Waldemar

  2. Tego pingwina akurat posiadam (oprócz rury oczywiście) , tylko w większym rozmiarze - nie trzeba się siłować z rurą jak szyneczka denio za gruba.
  3. To po co się pytasz skoro wiesz lepiej i robisz inaczej???
  4. Ja mam już 3szt. (kupione w różnych odstępach czasu) z ikea i wszystkie działają prawidłowo - coś masz pecha
  5. Moje najszczersze kondolencje. Żegnaj przyjacielu. Odszedłeś , ale Twoje dzieło trwać będzie. (*)(*)(*)
  6. Poszło
  7. No właśnie , temat powraca jak co roku - wiadomo zima- też "uczę" kogo tylko mogę palenia od góry - mam już spore grono "nawróconych" . Zamiast zmuszać ludzi do przechodzenia na kotły inne niż na paliwo stałe , lepiej by było uświadomić społeczeństwo. Ale to się chyba nie opłaca gospodarce .
  8. Lub odejść 2-3 razy na godzinę . Różnie to bywa.- jak chcesz ładnie uwędzić , to trzeba pilnować. Jak chcesz siedzieć w domu i przez okno patrzeć , to zrób elektryka z dobrym DG. ( wizyty wówczas będą o wiele rzadsze)
  9. Co nie zmienia faktu , że ogłosiłeś wszem i wobec , że masz na sprzedaż kuter a to nie jest kuter i wprowadza to czytających w błąd. No cóż , zwykła pomyłka - więcej luzu w Nowym Roku
  10. U mnie jest 120 cm do trójkąta dachu. Mogę wędzić na dwóch poziomach , ale muszę używać krótkich haków jak wieszam dłuższe wyroby (polędwice , ala balerony) Przy szynkach jest ok. Uważam że 120cm wysokości samej "klatki" na wyroby to minimum. Czym więcej tym wygodniej jeżeli chcemy wędzić na 2 poziomach.
  11. A co tu ćwiczyć? Wkładasz kawał miecha do worka , kładziesz worek na listwie na płasko (tak aby z 1-2 cm było w korytku) , zamykasz i włączasz - ma odessać wszystko . (worki nie mogą być za małe , bo wówczas zacznie marszczyć worek przy końcówce odsysania i zgrzew może być pomarszczony i przez to nieszczelny .
  12. Kolos nie kolos - Komora 120cm + dach (jak zrobisz dwuspadowy to musisz dołożyć jeszcze 40-50cm , jak jednospadowy to 10-20) do tego dolicz wysokość paleniska (50-60cm) Tak wyglądała moja komora przed postawieniem na palenisku (wówczas była elektryczna) wysokość konstrukcji drewnianej do czubka 175cm ( bez kółek) http://images82.fotosik.pl/178/860552d61a59f9f3.jpg
  13. Pozdrowienia dla Bartoszyc ☺ (mam w pracy kumpla z B) Pytałeś o podpiekanie- na początku lepiej parz w wodzie- podpiekanie dużych elementów trwa b.długo
  14. A tak na logikę - jak utrzymasz taką temperaturę (68) na stałym poziomie w środku mięsa skoro w piekarniku jest 90ºC ? Przecież temperatura w mięsie cały czas rośnie , prawda?
  15. Podpiekanie w piekarniku , to to samo co podpiekanie w wędzarni. ( podpiekanie robisz zamiast parzenia w wodzie , żeby mięso przestało być surowe w środku - bo po wędzeniu jest uwędzone ale surowe (tak dla przypomnienia ) - zasady w trakcie podpiekania takie same jak w wędzarni , czyli : piekarnik na 90º-95 , wieszasz mięso i czekasz aż (np. szynka , baleron) złapie 68 w środku ( trzeba wbić sondę termometru i obserwować) Polędwicę do 60 w środku i jest soczysta. Podpiekanie wydłuża czas przydatności do spożycia produktu w porównaniu z parzonym ale powoduje też zwiększenie słoności (dlatego wyroby przeznaczone do pieczenia należy "mniej" solić ) oraz powoduje większy ubytek wagi w czasie obróbki termicznej niż parzenie.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.