Jump to content

soliera

Użytkownicy
  • Posts

    242
  • Joined

  • Last visited

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    PL

Recent Profile Visitors

668 profile views

soliera's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/14)

  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • First Post
  • Collaborator Rare
  • Week One Done

Recent Badges

0

Reputation

  1. Właśnie piekę kiełbaskę wykonaną prawie wg tego przepisu. Prawie, bo dodałem za mało czosnku niedźwiedziego. Brakło mi, a jak się okazuje, to towar rzadki w moich lokalnych sklepach. Zapowiada się wyśmienicie, a mam jeszcze do uwędzenia Lisiecką. No i zastanawiam się, czy aby przypadkiem nie skusić się na tą metodę obróbki
  2. OK, a co z peklosolą? Drób również nią peklujemy peklosolą?
  3. Ach te forumowe reformy ... Jaki to był przepis ... ? PS Tez mam ochotę na "drobiowe kabanki" i zastanawiam się nad przepisem: 40% boczku wieprzowego 60% fileta drobiowego ewentualnie 30% boczku 50% fileta 20% mięsa drobiowego z tłuszczem. Przyprawy jak do klasycznego kabanosa wieprzowego. Jakieś sugestie? Acha, nie używam słoniny ani podgardla. Preferuję boczek, jako składnik tłusty
  4. @quadro555, ja nie mogłem naciągnąć początkowo jelita na lejek stalowy. Wyciągnąłem stara nadziewarke, żeby cokolwiek ruszyć. W końcu wpadłem na pomysł żeby z farszu zrobić takiego pilota i poszło.
  5. Dzięki za namiary. Póki co jestem ze sprzętu bardziej niż bardzo zadowolony. 6kg farszu w jelita/osłonki poszło sprawnie. Teraz się wędzą. Problemem jest zbyt gruby najcieńszy lejek - 16mm to za dużo dla jelit 18-20mm. Naciągłem z wielkim trudem jelita baranie. Nawet ciężko osłonki kolagenowe na niego naciągać. Ponadto lejek z tworzywa "mniej klei" jelito i łatwiej się na taki naciąga.
  6. Konstrukcja uszczelki jest "samouszczelniajaca"? Polecicie do niej jakis lejek o średnicy zewnętrznej max 14mm?
  7. OK, kupiłem Yato. Czy taki "wyciek farszu" pomiędzy uszczelką, to standard? Robić coś z tym?
  8. Ona właśnie "padła". To był akurat prezent od żony, która mnie ubiegła przed zakupem Hendi. Było z nią OK, dopóki kabanosów mi się nie zachciało.
  9. OK, Panowie i Panie. Coś trzeba zadecydować... Jak nie dopadnę Mesli (a zastanawiałem się, czy nie chapnąć sztukę na wyprzedaży ...), to na placu boju zostają w zasadzie dwie - Yato no i wspominana przeze mnie Hendi. Jakieś za/przecie ww? Hendi ma jakąś przewagą nad Yato (poza marka)?
  10. @Muski, zgadza się, na 16mm jelita z tuby nie wchodzą. Mesla jest juz niedostępna, cos mi sie kojarzy.
  11. @Twonk, @szrekPL, a robicie kabanosy? Bo "zwykłe" wędliny, tzn te z jelitem od ~28mm (i odpowiednio większym lejkiem) to nie jest jakieś specjalne wyzwanie nawet dla taniego chińczyka z browinu. Czuć to po oporze choćby na korbie. Natomiast kabanos i lejek (chyba jest 16mm), to już nie w kij dmuchał! 5kg przepchnąć przez taką dziurkę to jak mały trening na siłowni. Tak samo elementy to odczuwają wyraźnie się przy tym odształcając.
  12. @Twonk, nie ciesz się za bardzo, bo mocowanie tłoka mam dokładnie takie samo. Problemem okazał sie gwint (M8), który najzwyczajniej w świecie się wyrobił i to na stalowym tłoczysku! Więc co Ci po solidnej reszcie, skoro tłok eliminuje urządzenie z użycia (zakładam, że nie kupisz akcesoriów do tego Yato za 10 lat)? Z drugiej strony na allegro 3kg Hendi kosztuje 880PLN, więc przepaści nie ma. Mam nadzieje, że producent przetrwa i będzie oferował akcesoria.
  13. Witajcie! Kabanosy pokonały mojego "chińczyka od Browinu" - uszkodzone mocowanie tłoka. W czwartek nabiłem ostatnie 5kg farszu i zauważyłem, że cała konstrukcja już trzeszczy i się skręca od luzów. Kupiłem nawet akcesoryjny tłok, ale okazał się o 1mm za duży i po prostu nie wejdzie do cylindra. Taka "złośliwość" producenta ... Poszukuję więc nowego sprzętu. Co teraz warto kupić, co jest w dobrej cenie? Sprzęt na 3kg i w zupełności wystarcza; na dobrą sprawę i 1-1,5kg tez oblecę; najwyżej 30 minut dłużej "produkcja" potrwa. Moje wymagania: - nierdzewarka (bez kompromisów, bo one za dużo kosztują) - dostępne akcesoria w perspektywie 5-10 lat, teraz piszę głównie o wymiennym tłoku - lejki 14-15mm do kabanosów oraz coś pod 30mm do kiełbas grubo krojonych typu krakowska, lisiecka - trwałość - kabanosy jak się okazuje są zabójcze dla sprzętu Jak nie będzie propozycji, chyba wezmę Hendi, które w zasadzie chyba definiuje budżet - 1000-1200PLN. Posta piszę oczywiście, żeby może mniej zapłacić, ale ... I dręczy mnie jeszcze jedna sprawa - konstrukcja nadziewarki. Czy są dostępne jakieś nadziewarki ~3kg ze średnicą tłoka na poziomie 80-100mm? Urządzenie wtedy będzie oczywiście wyższe, mniej poręczne, ale obciążenia działające na tłok, jego mocowanie i przekładnie wydatnie spadają. Naturalnie więc rośnie trwałość takiej nadziewarki.
  14. @Olek.P, kultury znacznie poprawiają smak takiego wyrobu.
  15. Dawno niec nie pisałem ... Palcówka po 5 dniach dojrzewania/suszenia (dodałem kultury bakterii do wędlin z biowin):
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.