Nie sądziłem , że się spodoba . Składniki: gęsty zakwas żytni - 150g mąka żytnia typ 2000 - 500g mąka pszenna - 900g woda - 900 ml sól -30 g I tu uwaga , stosując mąkę pszenną chlebową typ 750 też wyjdzie , ale trzeba się napracować . Ja zastosowałem mąkę CAPUTO ORO typ 0 MANITOBA o sile W370 i 14% białka , a więc bardzo silną . Mąka ta może przyjąć dużo więcej wody i tworzy bardzo mocną siatkę glutenową , dzięki czemu chleby bardziej trzymają kształt . Na tyle , że można je spokojnie uformować i spokojnie włożyć do foremek , albo wyrastać w koszykach . Zakwas , mąkę żytnią i 500ml wody mieszam i zostawiam na 18÷20 godzin do fermentacji . U mnie stało w kuchni 6 h i tak urosło , ze do rana byłoby na podłodze więc wyniosłem do spiżarni gdzie jest około 8° . Po 18 h dodałem do zaczynu resztę wody , mąkę i sól , wymieszałem do połączenia składników i zostawiłem do autolizy na 1h. Potem naciąganie ciasta i składanie co 30÷40 min w sumie 6 razy , ok 3÷3,5 h . Ciasto pięknie urosło , stało się elastyczne . Przełożyć na blat , lekko podsypać mąką i uformować kulę , naprężając powierzchnię , odpocząć 15min , podzielić na 3 części , uformować 3 kule , mocno naprężając powierzchnię , odczekać 15min i formować kształt podłużnego bochenka w ten sam sposób . Włożyć do keksówek wyłożonych papierem , wyrastać ok 2h i do pieca . Temperatura 230° góra-dół mocno zaparowany , piec 1h . W celu uzyskania błyszczącej skórki spryskać pod koniec wodą . Ja miałem taką fantazję , opruszyłem mąką po wyrośnięciu naciąłem tak trochę dla żartu i piekłem jak wyżej . Trochę długie to wyszło , ale nie potrafię inaczej [emoji854]. Wysłane z mojego SM-A307FN przy użyciu Tapatalka [Dodano: 05 mar 2023 - 11:04] Zapomniałem o Marku . Oczywiście , że mrożę chleby , przecież tyle bym nie zjadł na raz . Z kminkiem jest jeszcze lepszy , ale nie daję bo CÓRCIA kminku nie jada [emoji22]. Kwaskowość oczywiście też czuć ( zakwas , żytnia mąka i długa fermentacja robią robotę ) Jak dla Ciebie za dużo roboty to Ci wyślę na PW wyjściową wersję przepisu z przewagą mąki żytniej , dużo łatwiejszy , choć i tak czasochłonny , ale bez roboty . To jest moja modyfikacja . Wysłane z mojego SM-A307FN przy użyciu Tapatalka