Jump to content

krzychuzab

Użytkownicy
  • Posts

    548
  • Joined

  • Last visited

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Kujawsko-pomorskie

Recent Profile Visitors

1,667 profile views

krzychuzab's Achievements

Proficient

Proficient (10/14)

  • Dedicated Rare
  • First Post
  • Collaborator Rare
  • Posting Machine Rare
  • Week One Done

Recent Badges

1

Reputation

  1. Jest dość słone. Ale robię tak kolejny raz i dla mnie jest ok. Podobnie wcześniej robiłem z dojrzewającymi i było też dobrze.
  2. Rano do lodówki. Na noc do wędzarni i dymogenerator.
  3. Schab peklowany ponad 2 tygodnie w woreczkach próżniowych z przyprawami (Pieprz, papryka, czosnek). Peklosól 32-36 g/kg. Wędzenie na zimno około 15-20 stopni. Schaby 2 dni po 10 godzin, kolejne 4 po 4-6 godzin. Łosoś 2 dni po 10 godzin + jeden dzień 4 godziny. Sery 1x10 godzin.
  4. Cześć. Kolega mi się pochwalił, że po inspiracjach z internetu zasypał kawałki boczku solą i zapakował vacumm żeby się peklowały. Problem (jak sądzę) w tym że użył samej soli. Było to kilka dni temu. Czy uważacie że należy woreczki otworzyć i o ile mięso jest ok zasypać dodatkowo peklosolą? Czy co robić. Dodam że Planowane jest wędzenie mięsa na zimno - coś typu speck.
  5. Cześć. Jest gdzieś dostępny przepis na polędwicę łososiową Ligawy? Kiedyś była główna strona. Teraz nie mogę tego znaleźć.
  6. Dzięki. Możesz dać link do przykładowego produktu? Ja chciałbym używać do parzenia więc musiałaby być odporna na temperaturę.
  7. Cyrkulator ma raczej wiatraczek a nie pompkę. Kolega którego cyrptuję w powyższym poście konstruując swój cyrkulator z lodówki, grzałki, sterownika i pompki pisze o pompce do akwarium czyli do napowietrzania.
  8. Czy macie jakieś inne pomysły na zastąpienie pompki do cyrkulacji? Pompka raczej będzie chłodzić wędliny w obrębie przepływającego powietrza i nie wiem czy zapewni odpowiednią cyrkulację?
  9. Dzisiejsze cukierki.
  10. Przy parzeniu w workach powstaje trochę płynu w woreczku. Chodzi o to żeby ten płyn miał konsystencję galaretki po wystudzeniu.
  11. Parzę wędzonki zapakowane próżniowo w woreczkach. Gdzieś czytałem (nie wiem czy na tym forum) że można przed zapakowaniem do woreczka dodać trochę żelatyny żeby był lepszy efekt galaretki. Ktoś może pomóc ile tego wsypać na probę np. Na 1 kg wedzonki? A może rozpuścić w wodzie trochę i wlać do woreczka? Proszę o wskazówki lub link do odpowiedniego miejsca.
  12. Widzę że dojrzewalnia się przydaje. Pozdrowienia.
  13. Zakładam że to problem odpowiednich zrembek (ich granulacji). Proponuję próbować....
  14. Cześć. Proszę o podzielenia się doświadczeniem. Chciałem kupić cyrkulator souse vide. I pytanie do Was. 1. Kupić typowy cyrkulator - cena od około 600 zł. 2. Kupić garnek do pasteryzacji z Lidla 509 zł 3. Budować sprzęt z lodówki turystycznej (grzałka, sterownik, wiatraczek) - bezcenne. Może temat był przerabiany gdzieś. To proszę o odnośnik. Pozdrawiam.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.