Skocz do zawartości

Kiełbasa wiejska pieczona produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka receptur podał DZIADEK https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9880-kie%C5%82basa-wiejska-na-eksport-i-inne-receptury/

 

Generalnie robiłem wg PW 21

 

Receptura na 5 kg

 

Składniki:

 

Wieprzowina I kl. - 50% z szynki, 50 % z łopatki - 4 kg

 

post-55133-0-30811800-1402903685_thumb.jpg

 

Wołowina I kl. - 0,5 kg

 

post-55133-0-05885600-1402903687_thumb.jpg

 

Tłuszcz wieprzowy drobny - 0,5 kg

 

post-55133-0-84260200-1402903682_thumb.jpg

 

Przyprawy

 

Użyte do peklowania:

 

peklosól - 20 g/kg

 

 

Użyte podczas produkcji:

 

pieprz czarny mielony - 1,5 g/kg

czosnek - 1,5 g/kg

cukier - 1 g/kg

 

Peklowanie 48 godzin.

 

Materiały pomocnicze:

 

Jelita wiankowe bydlęce

Szpilki drewniane

 

Rozdrabnianie:

 

Wieprzowina I kl. pokrojona w kostkę 2 x 3 cm ( w oryginale na wilku sitko 25-30 mm)

 

Wołowina 3 razy ( sitko 8, 4, 3) plus 40 % wody oraz przyprawy

 

Tłuszcz drobny - sitko 8 mm

 

Wieprzowinę miesza się z rozdrobnionym tłuszczem a następnie dodaje rozdrobnioną wołowinę z przyprawami.

 

Postać gotowego produktu:

 

Kiełbasa w wiankach uformowanych wg naturalnego skrętu jelita. Długość zewnętrzna wianka 50-70 cm, końce wiąże się przędzą lub spina szpilkami drewnianymi.

 

post-55133-0-85387200-1402903681_thumb.jpg

 

Osadzanie w przewiewnym miejscu 2-3 godziny

 

post-55133-0-29571000-1402903686_thumb.jpg

 

Wędzenie wg instrukcji. U mnie pieczenie do osiągnięcia 69 st. C w środku trwało godzinę w temp. 95 st.

 

post-55133-0-31337600-1402903684_thumb.jpg

 

post-55133-0-74849000-1402903683_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Musi być smaczna, lubię kiełbasy w jelitach wołowych:) Muszę wypróbować ten przepis.

To fakt, mi też lepiej smakują.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

To fakt, mi też lepiej smakują. 

Nigdy nie robiłem w wołowych, powiedz proszę aż tak wielka różnica smakowa, ze warta tyle zachodu no bo gdzie kupujesz jelita wołowe tej grubości  :D

 

Tu oczywiście nie wiem jaka różnica, bo tą robiłem pierwszy raz ale generalnie kiełbasy robione w naturalnych jelitach, jeśli jest taka możliwość, są smaczniejsze.

A zachodu nie ma wcale. Wpisujesz w googlach "jelita wołowe wiankowe", potem znajdujesz np. http://swojskiwyrob.pl/jelita-naturalne-wolowe/308-jelita-naturalne-wolowe-wiankowe-20-22-metrow.html  klikasz, płacisz, czekasz dwa dni, robisz dobrą kiełbasę i się zajadasz.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kiełbasa w kraju się przyjęła, czas podbić rynki zachodnie, na początek UK. :D  Ukręciłem znowu wczoraj parę sztuk, dziś wędzenie.

 

post-55133-0-67340300-1407310290_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa w kraju się przyjęła, czas podbić rynki zachodnie, na początek UK. :D  Ukręciłem znowu wczoraj parę sztuk, dziś wędzenie.

 

 

Kręcisz teraz na obczyźnie ??? 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Kiełbasa w kraju się przyjęła, czas podbić rynki zachodnie, na początek UK. :D  Ukręciłem znowu wczoraj parę sztuk, dziś wędzenie.

 

 

Kręcisz teraz na obczyźnie ??? 

Nadal w kraju, kiełbasa powędruje.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Nadal w kraju, kiełbasa powędruje.

 

 

Jest ciepo i wręcż upalnie. Aby nie powędrowała na własnych nogach. ;)

 

Gratuluję ekspansji.

 

Moje wyroby powędrowały wczesną wiosną drogą lotniczą do Italii. Z wrodzoną skromnością napiszę, że zrobiły tam furrorę. ;)  Na bezrybiu i rak ryba.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

 

 

Trochę dobrej kiełbasy na Święta. 

To znaczy jakiej. Bo widzę,że Twoje to wszystkie dobre. :tongue:  :)  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Trochę dobrej kiełbasy na Święta. 

To znaczy jakiej. Bo widzę,że Twoje to wszystkie dobre. :tongue:  :)  

Dzięki Ci, właśnie tej jak w temacie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę dobrej kiełbasy na Święta.

 

 

Tak mi to na lisiecką wygląda.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

  paweljack, dnia 09 Gru 2014 - 19:07, napisał: Trochę dobrej kiełbasy na Święta.  To znaczy jakiej. Bo widzę,że Twoje to wszystkie dobre.      Dzięki Ci, właśnie tej jak w temacie.
 

 

dyzio ,ArkoGdynia

 

A w temacie kiełbasa wiejska pieczona by paweljack 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

paweljack :) z tym że jelita zwykłe a nie wiankowe  :) wygląda super

Znaczy mają być proste wg Ciebie? W recepturze są wiankowe. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

paweljack :) Zgadza się powinny być wiankowe, a wydaje mi się że zrobiłeś tym razem w prostych w przeciwieństwie do wyrobu z pierwszego postu  gdzie ewidentnie widać że kiełbasa jest w jelitach wiankowych  :) no chyba że się mylę  :) Pozdrawiam

Edytowane przez Wiesław_65

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tym razem też jest w wiankowych.  :) Również pozdrawiam.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.