paweljack Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Kilka receptur podał DZIADEK https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9880-kie%C5%82basa-wiejska-na-eksport-i-inne-receptury/ Generalnie robiłem wg PW 21 Receptura na 5 kg Składniki: Wieprzowina I kl. - 50% z szynki, 50 % z łopatki - 4 kg Wołowina I kl. - 0,5 kg Tłuszcz wieprzowy drobny - 0,5 kg Przyprawy Użyte do peklowania: peklosól - 20 g/kg Użyte podczas produkcji: pieprz czarny mielony - 1,5 g/kgczosnek - 1,5 g/kgcukier - 1 g/kg Peklowanie 48 godzin. Materiały pomocnicze: Jelita wiankowe bydlęceSzpilki drewniane Rozdrabnianie: Wieprzowina I kl. pokrojona w kostkę 2 x 3 cm ( w oryginale na wilku sitko 25-30 mm) Wołowina 3 razy ( sitko 8, 4, 3) plus 40 % wody oraz przyprawy Tłuszcz drobny - sitko 8 mm Wieprzowinę miesza się z rozdrobnionym tłuszczem a następnie dodaje rozdrobnioną wołowinę z przyprawami. Postać gotowego produktu: Kiełbasa w wiankach uformowanych wg naturalnego skrętu jelita. Długość zewnętrzna wianka 50-70 cm, końce wiąże się przędzą lub spina szpilkami drewnianymi. Osadzanie w przewiewnym miejscu 2-3 godziny Wędzenie wg instrukcji. U mnie pieczenie do osiągnięcia 69 st. C w środku trwało godzinę w temp. 95 st. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Superowe, wcześniej też takie robiłem znaczy się pieczone, zachodu z tym więcej ale smakowo lepsze Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Bardzo zacnie i smakowicie wygląda ta kiełbasa ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Musi być smaczna, lubię kiełbasy w jelitach wołowych:) Muszę wypróbować ten przepis. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Oj , chetnie bym sprobowala :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Musi być smaczna, lubię kiełbasy w jelitach wołowych:) Muszę wypróbować ten przepis.To fakt, mi też lepiej smakują. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Czerwca 2014 To fakt, mi też lepiej smakują. Nigdy nie robiłem w wołowych, powiedz proszę aż tak wielka różnica smakowa, ze warta tyle zachodu no bo gdzie kupujesz jelita wołowe tej grubości Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Czerwca 2014 To fakt, mi też lepiej smakują. Nigdy nie robiłem w wołowych, powiedz proszę aż tak wielka różnica smakowa, ze warta tyle zachodu no bo gdzie kupujesz jelita wołowe tej grubości Tu oczywiście nie wiem jaka różnica, bo tą robiłem pierwszy raz ale generalnie kiełbasy robione w naturalnych jelitach, jeśli jest taka możliwość, są smaczniejsze.A zachodu nie ma wcale. Wpisujesz w googlach "jelita wołowe wiankowe", potem znajdujesz np. http://swojskiwyrob.pl/jelita-naturalne-wolowe/308-jelita-naturalne-wolowe-wiankowe-20-22-metrow.html klikasz, płacisz, czekasz dwa dni, robisz dobrą kiełbasę i się zajadasz. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Kiełbasa w kraju się przyjęła, czas podbić rynki zachodnie, na początek UK. Ukręciłem znowu wczoraj parę sztuk, dziś wędzenie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Super Ci Paweł wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Kiełbasa w kraju się przyjęła, czas podbić rynki zachodnie, na początek UK. Ukręciłem znowu wczoraj parę sztuk, dziś wędzenie. Kręcisz teraz na obczyźnie ??? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Kiełbasa w kraju się przyjęła, czas podbić rynki zachodnie, na początek UK. Ukręciłem znowu wczoraj parę sztuk, dziś wędzenie. Kręcisz teraz na obczyźnie ??? Nadal w kraju, kiełbasa powędruje. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Nadal w kraju, kiełbasa powędruje. Jest ciepo i wręcż upalnie. Aby nie powędrowała na własnych nogach. Gratuluję ekspansji. Moje wyroby powędrowały wczesną wiosną drogą lotniczą do Italii. Z wrodzoną skromnością napiszę, że zrobiły tam furrorę. Na bezrybiu i rak ryba. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Trochę dobrej kiełbasy na Święta. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Trochę dobrej kiełbasy na Święta. To znaczy jakiej. Bo widzę,że Twoje to wszystkie dobre. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Trochę dobrej kiełbasy na Święta. To znaczy jakiej. Bo widzę,że Twoje to wszystkie dobre. Dzięki Ci, właśnie tej jak w temacie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Grudnia 2014 paweljack z tym że jelita zwykłe a nie wiankowe wygląda super Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Trochę dobrej kiełbasy na Święta. Tak mi to na lisiecką wygląda. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Tak mi to na lisiecką wygląda a trochę nie "za czerwona" na lisiecką?? Co nie zmienia faktu że prima sort Edytowane 10 Grudnia 2014 przez ArkoGdynia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Grudnia 2014 paweljack, dnia 09 Gru 2014 - 19:07, napisał: Trochę dobrej kiełbasy na Święta. To znaczy jakiej. Bo widzę,że Twoje to wszystkie dobre. Dzięki Ci, właśnie tej jak w temacie. dyzio ,ArkoGdynia A w temacie kiełbasa wiejska pieczona by paweljack Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Grudnia 2014 UPS Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Grudnia 2014 paweljack z tym że jelita zwykłe a nie wiankowe wygląda superZnaczy mają być proste wg Ciebie? W recepturze są wiankowe. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) paweljack Zgadza się powinny być wiankowe, a wydaje mi się że zrobiłeś tym razem w prostych w przeciwieństwie do wyrobu z pierwszego postu gdzie ewidentnie widać że kiełbasa jest w jelitach wiankowych no chyba że się mylę Pozdrawiam Edytowane 10 Grudnia 2014 przez Wiesław_65 Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Tym razem też jest w wiankowych. Również pozdrawiam. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.