boggi Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Kurcze a wygląda jak w normalnych jelitach Kiełbasa mistrzostwo świata Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Kiełbasa mistrzostwo świata Szanowny DZIADEK wie co dobre i dlatego ją nam zaproponował. Edytowane 10 Grudnia 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Tak mi to na lisiecką wygląda.Jest z nieodpowiednich mięśni szynki. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 10 Grudnia 2014 :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 1 Lutego 2015 Tak, żeby nie wyjść z wprawy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 26 Lutego 2015 Kol. Pawle. Wybacz ze "wcinam" sie w Twoj post na ten temat, ale dzieki Dziadkowi I Tobie, zrobilem ostanio ta kielbasa u siebie. (czyli Twoja espansja wyrobow rozszerza sie , ale( tunczyka I tak nawet kurierem Ci nie przesle )). Znajomi I "smakosze" uwazaja ja za znakomita. Robilem tez m.in. wojskowa w/g Twoich wytycznych I tez jest znakomita. Nie bede ospisywal procesu, a przynajmniej nie na polskiej stronie.Paweljack (Dziadkowi)- dziekuje Wam za Wasze przepisy, za poswiecenie I za przekazywanie I odnawianie nam starych tradycji.ps. przez przypadek wladowaly mi sie inne zdjecia (moja grillowa). please - one nie sa tutaj. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 26 Lutego 2015 Kol. Pawle. Witaj, piszesz o kiełbasie, więc to bardzo dobre miejsce. Bardzo mi miło, że moje poczynania mogą się przydać.Wszystko to dzięki stronie, forum, Maxellowi, DZADKOWI, Bagno oraz innym koleżankom i kolegom, którzy podpowiadają jak robić dobre.Kiełbaskę widzę bardzo ładną na zdjęciach, na pewno też smaczna. Co do grillowej to polecam Ci, jeśli jeszcze nie próbowałeś, kiełbasę kolegi PiSa (czasami coś mu wychodzi ) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/?p=350276 Z resztą moja też jest przyzwoita https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9782-grillowanie-by-paweljack/?p=349182 ale finalnie robiłem swój sklad z dodatkiem wołowiny i większą ilością II klasy a przyprawy Pisa. Inne "moje" grillowe też polecam. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Marca 2015 Święta bez wiejskiej byłyby jakieś niepełne. Więc trochę zrobiłem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 31 Marca 2015 Ale chudzina Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 31 Marca 2015 Ale chudzina Taka receptura. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) Zachęcony peanami przedmówców, zapekluję dzisiaj mięso na wiejska pieczoną by paweljack. Pytanie: czy cukier dodajemy po zapeklowaniu? Edytowane 14 Maja 2015 przez ewidencja Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 14 Maja 2015 Pytanie: czy cukier dodajemy po zapeklowaniu?Podczas produkcji, czyli po. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 16 Maja 2015 (edytowane) Kiełbasa jest bardzo krucha, łamie się z charakterystycznym trzaskiem, w smaku jest faktycznie obłędna, nuta czosnku wyraźna, przeplata się z grubo mielonym, świeżym pieprzem. Pieczenie w wędzarni zajęło mi około 35 minut. Zwracam uwage na zakończenia kiełbas - flokowałem po raz pierwszy, udało się? Edytowane 16 Maja 2015 przez ewidencja Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 16 Maja 2015 Kiełbasa jest bardzo krucha, łamie się z charakterystycznym trzaskiemBoję się skomentować. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 16 Maja 2015 Dlaczego? Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 16 Maja 2015 Dlaczego?Czytasz różne tematy to się domyślisz. Gdybym mieszkał gdzieś w Twojej okolicy, to wprosiłbym się na degustację. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 16 Maja 2015 Gdybym mieszkał gdzieś w Twojej okolicy, to wprosiłbym się na degustację. Komplement z ust takiego mistrza, to dla mnie zaszczyt. Dziękuję. A krytyką się nie przejmuj. Rób swoje. Jesteś fachowcem, który na dodatek chętnie dzieli się swą wiedzą bez mentorskiego tonu, jaki obserwuję tu nagminnie. Pozdrawiam. Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 16 Maja 2015 Przeglądając tą recepturę zapytam-czy pekując 20g/kg peklosoli ta kiełbasa nie jest za słona [przy pieczonych ja troszkę zmniejszam-do 18]Rozumiem,ze ten dodatek wody 40% mam przeliczać do mięsa wołowego [czyli jakieś 200ml?] Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 16 Maja 2015 Przeglądając tą recepturę zapytam-czy pekując 20g/kg peklosoli ta kiełbasa nie jest za słona Zależy co kto lubi, ale kiełbasy pieczone zapeklowane tą samą dawką są bardziej słone od parzonych. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 16 Maja 2015 To też dlatego pytam...Pozostaje jeszcze kwestia wody w przepisie.... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 16 Maja 2015 @Ewidencja a Ty naprawdę nie widzisz różnicy między kiełbasą z pierwszego postu a Twoją ... i nie piszę tu o smaku a o składzie, rozdrobnieniu i obróbce termicznej ? Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 16 Maja 2015 Oj tam ,oj tam...-najważniejsze ,ze smak wyszedł obłędny!,a że ciut za miałko zmielona ...i ciut za mocno spieczona ... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Maja 2015 Pozostaje jeszcze kwestia wody w przepisie....Dodałem 200 ml, sloność jest dla mnie OK, jednak kiełbasa jest nieznacznie bardziej słona od parzonej. Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Maja 2015 (edytowane) Rozumiem,ze ten dodatek wody 40% mam przeliczać do mięsa wołowego [czyli jakieś 200ml?]Tak, tak jak w każdej recepturze oczywiście, natomiast 200 ml jest przy 5 kg kiełbasy. Przeglądając tą recepturę zapytam-czy pekując 20g/kg peklosoli ta kiełbasa nie jest za słona [przy pieczonych ja troszkę zmniejszam-do 18]Jest taka jak wymyślił autor i taka powinna być. Zależy co kto lubi, ale kiełbasy pieczone zapeklowane tą samą dawką są bardziej słone od parzonych. Zasadniczo to prawda ale gdybyśmy zrobili np. opisywaną tu wiejską w dwóch wersjach, parzoną i pieczoną, wtedy można by porównywać słoność ale już np. porównanie słoności wiejskiej pieczonej i szynkowej parzonej to pomyłka tylko dla tej zasady że do pieczonych mniej. Poza tym każda z kiełbas ma inne przyprawy, które mniej lub bardziej wzmagają lub niwelują słoność w smaku itd. Jak ktoś robi różne rodzaje kiełbas i czyta receptury to wie też, że raczej sól do pieczonych nie jest odejmowana, tylko do parzonych dodawana powyżej 20 g/kg Oczywiście, żeby nie być za chwilę wdeptanym w ziemię z powodu soli, oświadczam, że każdy ma prawo sobie solić ile chce. Natomiast uważam też, że szynkowa z 17 gramami soli na kilogram, to brak smaku, kiełbasy i robiącego. Edytowane 17 Maja 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 17 Maja 2015 Bardzo piękne masz te wyroby kolego @paweljack Jak malowane. Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.