Skocz do zawartości

Kiełbasa wiejska pieczona produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze a wygląda jak w normalnych jelitach :)

Kiełbasa mistrzostwo świata :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

post-55133-0-73401500-1418229928_thumb.jpg

 

 

 


Kiełbasa mistrzostwo świata :)

Szanowny DZIADEK wie co dobre i dlatego ją nam zaproponował.  :)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak mi to na lisiecką wygląda.

Jest z nieodpowiednich mięśni szynki.  :tongue:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...

Kol. Pawle. Wybacz ze "wcinam" sie w Twoj post na ten temat, ale dzieki Dziadkowi I Tobie, zrobilem ostanio ta kielbasa u siebie. (czyli Twoja espansja wyrobow rozszerza sie :clap:, ale( tunczyka I tak nawet kurierem Ci nie przesle :laugh:)). Znajomi I "smakosze" uwazaja ja za znakomita. Robilem tez m.in. wojskowa w/g Twoich wytycznych I tez jest znakomita. Nie bede ospisywal procesu, a przynajmniej nie na polskiej stronie.
Paweljack  (Dziadkowi)- dziekuje Wam za Wasze przepisy, za poswiecenie I za przekazywanie I odnawianie nam starych tradycji.

ps. przez przypadek wladowaly mi sie inne zdjecia (moja grillowa). please - one nie sa tutaj.

post-65748-0-62115200-1424912064_thumb.jpg

post-65748-0-15897000-1424912141_thumb.jpg

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kol. Pawle. 

Witaj, piszesz o kiełbasie, więc to bardzo dobre miejsce. Bardzo mi miło, że moje poczynania mogą się przydać.

Wszystko to dzięki stronie, forum, Maxellowi, DZADKOWI, Bagno oraz innym koleżankom i kolegom, którzy podpowiadają jak robić dobre.

Kiełbaskę widzę bardzo ładną na zdjęciach, :clap:  na pewno też smaczna. 

Co do grillowej to polecam Ci, jeśli jeszcze nie próbowałeś, kiełbasę kolegi PiSa (czasami coś mu wychodzi  :D  :tongue: )  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/?p=350276

 

Z resztą moja też jest przyzwoita  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9782-grillowanie-by-paweljack/?p=349182 ale finalnie robiłem swój sklad z dodatkiem wołowiny i większą ilością II klasy a przyprawy Pisa.

 

Inne "moje" grillowe też polecam.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Święta bez wiejskiej byłyby jakieś niepełne. :D  Więc trochę zrobiłem.  

 

 

post-55133-0-69309100-1427750896_thumb.jpg

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zachęcony peanami przedmówców, zapekluję dzisiaj mięso na wiejska pieczoną by paweljack. 

 

 Pytanie: czy cukier dodajemy po zapeklowaniu?

Edytowane przez ewidencja
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Pytanie: czy cukier dodajemy po zapeklowaniu?

Podczas produkcji, czyli po.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa jest bardzo krucha, łamie się z charakterystycznym trzaskiem, w smaku jest faktycznie obłędna, nuta czosnku wyraźna, przeplata się z grubo mielonym, świeżym pieprzem. Pieczenie w wędzarni zajęło mi około 35 minut. Zwracam uwage na zakończenia kiełbas - flokowałem po raz pierwszy, udało się?  :)

 

post-63386-0-24193700-1431798030_thumb.jpg

Edytowane przez ewidencja
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa jest bardzo krucha, łamie się z charakterystycznym trzaskiem

Boję się skomentować.  :cry:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego?

Czytasz różne tematy to się domyślisz.  :)  

Gdybym mieszkał gdzieś w Twojej okolicy, to wprosiłbym się na degustację.  :clap:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Gdybym mieszkał gdzieś w Twojej okolicy, to wprosiłbym się na degustację.  :clap:

 

Komplement z ust takiego mistrza, to dla mnie zaszczyt. Dziękuję. A krytyką się nie przejmuj. Rób swoje. Jesteś fachowcem, który na dodatek chętnie dzieli się swą wiedzą bez mentorskiego tonu, jaki obserwuję tu nagminnie. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przeglądając tą recepturę zapytam-czy pekując 20g/kg peklosoli ta kiełbasa nie jest za słona

 

Zależy co kto lubi, ale  kiełbasy pieczone zapeklowane tą samą dawką są bardziej słone od parzonych. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Ewidencja a Ty naprawdę nie widzisz różnicy między kiełbasą z pierwszego postu a Twoją ... i nie piszę tu o smaku a o składzie, rozdrobnieniu i obróbce termicznej ?

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Pozostaje jeszcze kwestia wody w przepisie....

Dodałem 200 ml, sloność jest dla mnie OK, jednak kiełbasa jest nieznacznie bardziej słona od parzonej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem,ze ten dodatek wody 40% mam przeliczać do mięsa wołowego [czyli jakieś 200ml?]

Tak, tak jak w każdej recepturze oczywiście, natomiast 200 ml jest przy 5 kg kiełbasy.

 

 

Przeglądając tą recepturę zapytam-czy pekując 20g/kg peklosoli ta kiełbasa nie jest za słona [przy pieczonych ja troszkę zmniejszam-do 18]

Jest taka jak wymyślił autor i taka powinna być.  :)

 

 

Zależy co kto lubi, ale  kiełbasy pieczone zapeklowane tą samą dawką są bardziej słone od parzonych. 

Zasadniczo to prawda ale gdybyśmy zrobili np. opisywaną tu wiejską w dwóch wersjach, parzoną i pieczoną, wtedy można by porównywać słoność ale już np. porównanie słoności wiejskiej pieczonej i szynkowej parzonej to pomyłka tylko dla tej zasady że do pieczonych mniej. Poza tym każda z kiełbas ma inne przyprawy, które mniej lub bardziej wzmagają lub niwelują słoność w smaku itd.

 

Jak ktoś robi różne rodzaje kiełbas i czyta receptury to wie też, że raczej sól do pieczonych nie jest odejmowana, tylko do parzonych dodawana powyżej 20 g/kg

 

Oczywiście, żeby nie być za chwilę wdeptanym w ziemię z powodu soli, oświadczam, że każdy ma prawo sobie solić ile chce. :)

Natomiast uważam też, że szynkowa z 17 gramami soli na kilogram, to brak smaku, kiełbasy i robiącego.  :rolleyes:

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.