abratek Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Listopada 2013 (edytowane) Konserwy wszelakie, Spis treści Pulpeciki w sosie pomidorowym (z nutą koperku) Edytowane 18 Czerwca 2014 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Czerwca 2014 (edytowane) Czas wyjazdów wakacyjnych skłania do "eksperymentowania" w zakresie wyrobu gotowych posiłków zabieranych na wyjazdy... nie inaczej jest i u mnie Pulpeciki w sosie pomidorowym (z nutą koperku) Będzie to relacja z wykonania i tak należy ten opis traktować.... wszelkie wykonania jak również "odstępstwa" od opisu to całkowita dowolność i odpowiedzialność wykonującego ...również odpowiednie przeliczenie zapotrzebowania pozostaje w gestii zainteresowanych Mięso na pulpeciki pochodziło z obróbki "rąbanki" oraz boczku z/ż...z obróbki boczku pozyskano mięso po wykrawaniu kości żebrowych oraz przycięciu elementu ....w wyniku obróbki uzupełniającej "rąbanki" wykrojono fragmenty polędwicy i uzyskano z niej "kotlety schabowe" , wykrojono również tłuszcz twardy i przeznaczono do innych celów, pozostałe mięso połączono z mięsem po obróbce boczku, w wyniku czego jako surowiec do produkcji pulpetów uzyskano 2,3 kg miesa klasy II w orientacyjnej proporcji 60/40 (ze wskazaniem na 50/50) Mięso wraz z usmażoną cebulą rozdrobnione na sicie 4mm Przyprawy:cebula świeża 150g ( 65g/kg mięsa ), smażona na smalcu do uzyskania "złotego" kolorusól 23g ( 10g/kg mięsa )pieprz czarny świeżo mielony 1,15g ( 0,5g/kg mięsa )majeranek 2,3g ( 1g/kg mięsa )lubczyk otarty 1,15 ( 0,5g/kg mięsa )mleko płynne o zaw. tł. 3.2% 300ml ( 130ml/kg mięsa )bułka tarta 100g ( 45g/kg mięsa ) Wg uznania, dla poprawy zwięzłości można dodać jajo (odejmując odpowiednią ilość mleka), Dobrze wyrobioną masę mięsną wraz z przyprawami, podzielono za pomocą gałkownicy do lodów i uformowano w kształtne kulki, a następnie obtoczono w mące i krótko obsmażono na smalcu. Usmażone pulpeciki przełożono do słojów o pojemności 900ml (5 słojów) i zalano przygotowanym sosem pomidorowym... Sos pomidorowy:1,6 litra przecieru pomidorowego. (Uwaga: pomidory pozyskane jako 100% przecier z odmiany Lima, charakteryzujących się małą kwasowością miąższu)5g czosnku siekanego i roztartego z solą50g cebuli drobno-siekanej i podsmażonej na łyżce oliwy z oliwek7g papryki słodkiej, sproszkowanej20g siekanego świeżego koperku10g soli1 g pieprzu czarnego10g bazylii suszonej Całość zagotować, zaprawić mąką ziemniaczaną w ilości 40g rozmieszaną w 200ml wody Ponieważ zawartość słojów jest gorąca, wstawiono je do gorącej wody i rozpoczęto ogrzewanie ... W związku z brakiem możliwości precyzyjnej kontroli temperatury wewnątrz słojów, przyjąłem asekuracyjnie następujące czasy pasteryzacji:I ) 1,5h od momentu zagotowania wodyII) 1h, j.w.III)40minut, j.w. Pulpety ze względu na skład są dość delikatne ale nie rozpadają się przy delikatnym wyjmowaniu i ogrzewaniu.Duża zawartość tłuszczu została zaakceptowana przez "odbiorców", jednocześnie czyniąc moim zdaniem wyrób jako "delikatny" Edytowane 20 Czerwca 2014 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Czerwca 2014 Właśnie były u nas na obiad.Wyśmienite.A te dodane zioła-poezja. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 19 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Czerwca 2014 No i.. ?? Jak i co dalej.. ?? grrrrrrr Dawajta no tu wiecej info..?? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Czerwca 2014 (edytowane) Arku, cieszę się że smakowały ,szczególnie że wiem iż pomidory i ich kwaśność to nie Wasza "bajka" , ale muszę Cię rozczarować... - ziół było "co kot napłakał", choć to najważniejsze znalazło swoje miejsce Grzesiu, muszę się "ogarnąć" po całym dzionku i spisać to i owo..... Edytowane 19 Czerwca 2014 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 19 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Czerwca 2014 lubczyk otarty 1,15 Tomku.. Superachny przepis na konserwe ale jak mozna zrozumiec lubczyk otarty..?Slicznie pozdrawiam. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Czerwca 2014 (edytowane) jak mozna zrozumiec lubczyk otarty..?Lubczyk występuje w handlu w postaci korzenia lub liści... "otarty" to taka nomenklatura i oznacza zioło wysuszone i rozdrobnione (jak majeranek i inne)Jeśli ktoś ma swój lubczyk w ogrodzie może go oczywiście użyć (po przeliczeniu suszu na świeży), drobno siekając - ja na razie nie mam i muszę się posiłkować suszami http://www.rajsmakosza.pl/images/lubczyk_ogrodowy_otarty_kotanyi_nowa.jpg Edytowane 20 Czerwca 2014 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.