Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Konserwy abratkowe


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 abratek

abratek
  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 01 lis 2013 - 14:04

Konserwy wszelakie,

 

Spis treści

 

Pulpeciki w sosie pomidorowym (z nutą koperku)


Użytkownik abratek edytował ten post 18 cze 2014 - 21:27


#2 abratek

abratek
  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 18 cze 2014 - 21:24

Czas wyjazdów wakacyjnych skłania do "eksperymentowania" w zakresie wyrobu gotowych posiłków zabieranych na wyjazdy... nie inaczej jest i u mnie ;)

 

Pulpeciki w sosie pomidorowym (z nutą koperku)

Załączony plik  pulpety.jpg   85,78 KB   14 Ilość pobrań

 

Będzie to relacja z wykonania i tak należy ten opis traktować.... wszelkie wykonania jak również "odstępstwa" od opisu to całkowita dowolność i odpowiedzialność wykonującego :cool: ...również odpowiednie przeliczenie zapotrzebowania pozostaje w gestii zainteresowanych :cool:

 

Mięso na pulpeciki pochodziło z obróbki "rąbanki" oraz boczku z/ż...

z obróbki boczku pozyskano mięso po wykrawaniu kości żebrowych oraz przycięciu elementu ....

w wyniku obróbki uzupełniającej "rąbanki" wykrojono fragmenty polędwicy i uzyskano z niej   "kotlety schabowe" , wykrojono również tłuszcz twardy i przeznaczono do innych celów, pozostałe mięso połączono z mięsem po obróbce boczku, w wyniku czego jako surowiec do produkcji pulpetów uzyskano 2,3 kg miesa klasy II w orientacyjnej proporcji 60/40 (ze wskazaniem na 50/50)

 

Mięso  wraz z usmażoną cebulą rozdrobnione na sicie 4mm

 

Przyprawy:

cebula świeża 150g ( 65g/kg mięsa ), smażona na smalcu do uzyskania "złotego" koloru

sól 23g ( 10g/kg mięsa )

pieprz czarny świeżo mielony 1,15g ( 0,5g/kg mięsa )

majeranek 2,3g ( 1g/kg mięsa )

lubczyk otarty 1,15 ( 0,5g/kg mięsa )

mleko płynne o zaw. tł. 3.2% 300ml ( 130ml/kg mięsa )

bułka tarta 100g ( 45g/kg mięsa )

 

Wg uznania, dla poprawy zwięzłości można dodać jajo (odejmując odpowiednią ilość mleka),

 

Dobrze wyrobioną masę mięsną wraz z przyprawami, podzielono za pomocą gałkownicy do lodów i uformowano w kształtne kulki, a następnie obtoczono w mące i krótko obsmażono na smalcu.

 

Usmażone pulpeciki przełożono do słojów  o pojemności 900ml (5 słojów) i zalano przygotowanym sosem pomidorowym...

 

Sos pomidorowy:

1,6 litra przecieru pomidorowego. (Uwaga: pomidory pozyskane jako 100% przecier z odmiany Lima, charakteryzujących się małą kwasowością miąższu)

5g czosnku siekanego i roztartego z solą

50g cebuli drobno-siekanej i podsmażonej na łyżce oliwy z oliwek

7g papryki słodkiej, sproszkowanej

20g siekanego świeżego koperku

10g soli

1 g pieprzu czarnego

10g bazylii suszonej

 

Całość zagotować, zaprawić mąką ziemniaczaną w ilości 40g rozmieszaną w 200ml wody

 

Ponieważ zawartość słojów jest gorąca, wstawiono je do gorącej wody i rozpoczęto ogrzewanie ...

 

 W związku z brakiem możliwości precyzyjnej kontroli temperatury  wewnątrz słojów, przyjąłem asekuracyjnie następujące czasy pasteryzacji:

I ) 1,5h od momentu zagotowania wody

II) 1h, j.w.

III)40minut, j.w.

 

Pulpety ze względu na skład są dość delikatne ale nie rozpadają się przy delikatnym wyjmowaniu i ogrzewaniu.

Duża zawartość tłuszczu została zaakceptowana  przez "odbiorców", jednocześnie czyniąc moim zdaniem wyrób jako "delikatny"


Użytkownik abratek edytował ten post 20 cze 2014 - 09:05


#3 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12858 postów

Napisano 19 cze 2014 - 14:37

Właśnie były u nas na obiad.Wyśmienite.A te dodane zioła-poezja. :D



#4 Gregtom

Gregtom
  • Użytkownicy
  • 4309 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 19 cze 2014 - 17:07

No i.. ?? 

Jak i co dalej.. ?? grrrrrrr

 

Dawajta no tu wiecej info..??  :)



#5 abratek

abratek
  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 19 cze 2014 - 18:12

Arku, cieszę się że smakowały :)  :angel:  ,szczególnie że wiem iż pomidory i ich kwaśność to nie Wasza "bajka" :thumbsup:, ale muszę Cię rozczarować... - ziół było "co kot napłakał", choć to najważniejsze znalazło swoje miejsce :D

 

Grzesiu, muszę się "ogarnąć" po całym dzionku i spisać to i owo.....


Użytkownik abratek edytował ten post 19 cze 2014 - 18:17


#6 Gregtom

Gregtom
  • Użytkownicy
  • 4309 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 19 cze 2014 - 21:59

lubczyk otarty 1,15

 

Tomku.. Superachny przepis na konserwe ale jak mozna zrozumiec lubczyk otarty..?

Slicznie pozdrawiam.  :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#7 abratek

abratek
  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 20 cze 2014 - 08:03

jak mozna zrozumiec lubczyk otarty..?

Lubczyk występuje w handlu w postaci korzenia lub liści... "otarty" to taka nomenklatura ;)  i oznacza zioło wysuszone i rozdrobnione (jak majeranek i inne)

Jeśli ktoś ma swój lubczyk w ogrodzie może go oczywiście użyć (po przeliczeniu suszu na świeży), drobno siekając - ja na razie nie mam i muszę się posiłkować suszami :blush:

 

lubczyk_ogrodowy_otarty_kotanyi_nowa.jpg


Użytkownik abratek edytował ten post 20 cze 2014 - 08:05





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych