Skocz do zawartości

Konserwy abratkowe


abratek

Rekomendowane odpowiedzi

Konserwy wszelakie,

 

Spis treści

 

Pulpeciki w sosie pomidorowym (z nutą koperku)

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Czas wyjazdów wakacyjnych skłania do "eksperymentowania" w zakresie wyrobu gotowych posiłków zabieranych na wyjazdy... nie inaczej jest i u mnie ;)

 

Pulpeciki w sosie pomidorowym (z nutą koperku)

post-39746-0-40121800-1403123015_thumb.jpg

 

Będzie to relacja z wykonania i tak należy ten opis traktować.... wszelkie wykonania jak również "odstępstwa" od opisu to całkowita dowolność i odpowiedzialność wykonującego :cool: ...również odpowiednie przeliczenie zapotrzebowania pozostaje w gestii zainteresowanych :cool:

 

Mięso na pulpeciki pochodziło z obróbki "rąbanki" oraz boczku z/ż...

z obróbki boczku pozyskano mięso po wykrawaniu kości żebrowych oraz przycięciu elementu ....

w wyniku obróbki uzupełniającej "rąbanki" wykrojono fragmenty polędwicy i uzyskano z niej   "kotlety schabowe" , wykrojono również tłuszcz twardy i przeznaczono do innych celów, pozostałe mięso połączono z mięsem po obróbce boczku, w wyniku czego jako surowiec do produkcji pulpetów uzyskano 2,3 kg miesa klasy II w orientacyjnej proporcji 60/40 (ze wskazaniem na 50/50)

 

Mięso  wraz z usmażoną cebulą rozdrobnione na sicie 4mm

 

Przyprawy:

cebula świeża 150g ( 65g/kg mięsa ), smażona na smalcu do uzyskania "złotego" koloru

sól 23g ( 10g/kg mięsa )

pieprz czarny świeżo mielony 1,15g ( 0,5g/kg mięsa )

majeranek 2,3g ( 1g/kg mięsa )

lubczyk otarty 1,15 ( 0,5g/kg mięsa )

mleko płynne o zaw. tł. 3.2% 300ml ( 130ml/kg mięsa )

bułka tarta 100g ( 45g/kg mięsa )

 

Wg uznania, dla poprawy zwięzłości można dodać jajo (odejmując odpowiednią ilość mleka),

 

Dobrze wyrobioną masę mięsną wraz z przyprawami, podzielono za pomocą gałkownicy do lodów i uformowano w kształtne kulki, a następnie obtoczono w mące i krótko obsmażono na smalcu.

 

Usmażone pulpeciki przełożono do słojów  o pojemności 900ml (5 słojów) i zalano przygotowanym sosem pomidorowym...

 

Sos pomidorowy:

1,6 litra przecieru pomidorowego. (Uwaga: pomidory pozyskane jako 100% przecier z odmiany Lima, charakteryzujących się małą kwasowością miąższu)

5g czosnku siekanego i roztartego z solą

50g cebuli drobno-siekanej i podsmażonej na łyżce oliwy z oliwek

7g papryki słodkiej, sproszkowanej

20g siekanego świeżego koperku

10g soli

1 g pieprzu czarnego

10g bazylii suszonej

 

Całość zagotować, zaprawić mąką ziemniaczaną w ilości 40g rozmieszaną w 200ml wody

 

Ponieważ zawartość słojów jest gorąca, wstawiono je do gorącej wody i rozpoczęto ogrzewanie ...

 

 W związku z brakiem możliwości precyzyjnej kontroli temperatury  wewnątrz słojów, przyjąłem asekuracyjnie następujące czasy pasteryzacji:

I ) 1,5h od momentu zagotowania wody

II) 1h, j.w.

III)40minut, j.w.

 

Pulpety ze względu na skład są dość delikatne ale nie rozpadają się przy delikatnym wyjmowaniu i ogrzewaniu.

Duża zawartość tłuszczu została zaakceptowana  przez "odbiorców", jednocześnie czyniąc moim zdaniem wyrób jako "delikatny"

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie były u nas na obiad.Wyśmienite.A te dodane zioła-poezja. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arku, cieszę się że smakowały :)  :angel:  ,szczególnie że wiem iż pomidory i ich kwaśność to nie Wasza "bajka" :thumbsup:, ale muszę Cię rozczarować... - ziół było "co kot napłakał", choć to najważniejsze znalazło swoje miejsce :D

 

Grzesiu, muszę się "ogarnąć" po całym dzionku i spisać to i owo.....

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak mozna zrozumiec lubczyk otarty..?

Lubczyk występuje w handlu w postaci korzenia lub liści... "otarty" to taka nomenklatura ;)  i oznacza zioło wysuszone i rozdrobnione (jak majeranek i inne)

Jeśli ktoś ma swój lubczyk w ogrodzie może go oczywiście użyć (po przeliczeniu suszu na świeży), drobno siekając - ja na razie nie mam i muszę się posiłkować suszami :blush:

 

http://www.rajsmakosza.pl/images/lubczyk_ogrodowy_otarty_kotanyi_nowa.jpg

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.