Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Prosta praska dla Zbója


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
85 odpowiedzi w tym temacie

#21 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7267 postów

Napisano 30 cze 2014 - 17:44

Jak taka Cie interesuje ,to za pare groszy dla prosiaczka tez Gratis

A jakie są wymiary wewnętrzne i zewnętrzne? :D


Użytkownik Zbój Madej edytował ten post 30 cze 2014 - 17:45


#22 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1163 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 30 cze 2014 - 17:56

A jakie są wymiary zewnętrzne?



Szerokosc = 90 mm , Dlugosc = 250mm a wysokosc regulowana przez sprezyny dociskowe od 90 mm do 0 mm. :)



#23 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7267 postów

Napisano 30 cze 2014 - 18:00

No niestety Olek, za długi. Potrzebuję max 200mm długi :D



#24 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3406 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 30 cze 2014 - 18:45

Madejku - długie jest cacy , ja mój szynkowar wkładam do gęślarki na dwóch podkładkach z metalu by zbytnio nie nagrzewać spodu i na kuchnię . 



#25 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 907 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 30 cze 2014 - 19:43

Zobacz  w sklepie Tradismak.



#26 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 01 lip 2014 - 07:40

:)  Zbójaszku... A mała ''keksówka'' ( wymiary- dł,190mm , szer. 120mm , gł. 60mm ) Koszt ok. 3-4 zł. Cię nie interesuje..? Zostało by tylko dopasować ''wieczko'' z kawałka jakiej blachy , no i pokombinować z dociskiem... :cool: Pozdrawiam ! :)


Użytkownik einshel edytował ten post 01 lip 2014 - 07:40


#27 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 01 lip 2014 - 08:10

:)  Zbójaszku... A mała ''keksówka'' 

Keksówka to chyba nie z takiej blachy jak potrzeba.  :hmm:



#28 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 01 lip 2014 - 10:21

Paweł... A dlaczego nie... ? :rolleyes: Sama robię w keksówce i stwierdzilam ,że te wymiary powinny Zbójowi pasować... :)



#29 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3299 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 01 lip 2014 - 11:12

Keksówki są zazwyczaj cynowane - więc nie ma problemu - a poza tym jeszcze folia jest 



#30 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 01 lip 2014 - 11:22

Keksówki są zazwyczaj cynowane - więc nie ma problemu - a poza tym jeszcze folia jest 

Zwłaszcza te za 3-4 zł. Folia jest droższa  :) Ale niech tam się każdy truje w czym chce.

Może Miro powinien keksówki sprzedawać, zamiast prasek za dwie stówy? :thumbsup:


Ale ja się na blachach nie znam.



#31 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 01 lip 2014 - 11:42

Każdy ''orze , jak może'' ... a potrzeba jest matką wynalazku.. :cool: Widziałam już szynkowary np z plastikowej butelki albo z tarki do jarzyn... , tak że mnie już nic nie zdziwi... :thumbsup:



#32 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3299 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 01 lip 2014 - 11:52

no tak Pawełku - na metalach Ty rzeczywiście coś nie kaman - ale się naumiesz  :cool:  przy mojej pomocy :facepalm: zdziwko.gif



#33 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 01 lip 2014 - 12:07



no tak Pawełku - na metalach Ty rzeczywiście coś nie kaman - ale się naumiesz  :cool:  przy mojej pomocy :facepalm: zdziwko.gif

Na heavy najprędzej. 698fd18c59b5753a2e78fa995cbaf71e.gif

 

A tak poważnie, to dlaczego nie ma szynkowarów z blachy keksówkowej tylko są kwasowej czy nierdzewnej?



#34 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3299 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 01 lip 2014 - 14:33

Bo blacha keksówkowa to zwykła czarna ocynowana , a to ocynowanie zaś to struktura delikatna raczej , wytrzymująca do 230*C , nadająca się do kontaktu bezpośredniego z żywnością , ale niepolecana tam gdzie występuje jednocześnie i mokrość i temperatura - wtedy czernieje.

 

Poza tym blacha na keksówkę jest cieniutka - 0,2 - 0,4mm , miałem nawet w ręcu cóś letkie jak papier - chyba miało 0,00 :w00t:

 



#35 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7267 postów

Napisano 01 lip 2014 - 18:37

:) Zbójaszku... A mała ''keksówka'

Aniu, interesi mnie tylko taka praska jak Dziadka co to na fotce wyżej zapodałem :D



#36 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14183 postów

Napisano 01 lip 2014 - 18:43

Zbóju, czemu tylko ta ?



#37 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4255 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 01 lip 2014 - 18:54

Wojtku.. Zdradz dlaczego tylko takich rozmiarow praska tylko wchodzi u Ciebie w gre..?

 

 

opsss.. Miro juz spytal..  :)


Użytkownik Gregtom edytował ten post 01 lip 2014 - 18:56


#38 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7267 postów

Napisano 01 lip 2014 - 19:05

Zbóju, czemu tylko ta ?

Szczerze, taka prosta mi się podoba, prosta i praktyczna no i do garnka mojego bedzie pasować i jeszcze niewielka porcja wsadu z tego wyjdzie, na bierzące potrzeby, tak coby nie mrozić.

Zrobić, dac kawałek siostrze, resztę sam połknę i peklować towar na następny wsad itd. :D



#39 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14183 postów

Napisano 01 lip 2014 - 19:41

Zbóju.

 

Parzyć nie musisz w garnku, zawsze możesz parzyć w piekarniku.

A jeśli chodzi o ilość, to możesz w jednym szynkowarze zrobić dwa wsady.

Wystarczy przedzielić wsady mięsne folią celulozową lub odpowiednim woreczkiem do parzenia.



#40 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7267 postów

Napisano 01 lip 2014 - 20:06

Parzyć nie musisz w garnku, zawsze możesz parzyć w piekarniku. A jeśli chodzi o ilość, to możesz w jednym szynkowarze zrobić dwa wsady. Wystarczy przedzielić wsady mięsne folią celulozową lub odpowiednim woreczkiem do parzenia.

Wiem. Ja jednak pozostanę przy swoim zamyśle.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych