Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Prosta praska dla Zbója


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
85 odpowiedzi w tym temacie

#61 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 02 paź 2014 - 18:01

Zbójaszku powiedz mi co to za  woreczek użyłeś do parzenia ?


Użytkownik boggi edytował ten post 02 paź 2014 - 18:02


#62 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14120 postów

Napisano 02 paź 2014 - 20:04

Jumbo przysłał praskę. Wsio jest oki, ładnie dociska, dobrze się w niej parzyło, ale niestety, bardzo ciężko na praskę zakłada się klamrę dociskającą, tragedii nie ma, chwilka bólu i założone.

 

Coś bym dopomógł, ale patrząc na zdjęcia jubo i Twoje za cholerę nie wiem jak się zaczepia docisk do preski ?

Jak to działa ?



#63 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7208 postów

Napisano 03 paź 2014 - 07:03


 

Zbójaszku powiedz mi co to za woreczek użyłeś do parzenia ?

 

Do praski od jumbo użyłem folię celulozową :D

 

Coś bym dopomógł, ale patrząc na zdjęcia jubo i Twoje za cholerę nie wiem jak się zaczepia docisk do preski ?

 

miro, jak będzie czas to dziś może po Niedzieli porobię więcej dokładnych fotek :D

Nie wiedziałem że Zbój ma ... ból - sorki

 

jumbo spoko, nie wiedziałeś, a ja się nie chwaliłem, więc problema niet :D

 

Co do praski to napiszę krótko, ale może dokładniej.

Praska spełnia swoje przeznaczenie bdb. Jeden mały minus, ALE to tylko dla mnie minus, rozszerzenie rękoma klamry zaciskającej i założenie jej na formę. NIestety moje ręce nie te co kiedyś. Poza tym małym minusem, praska przeszła próbę prasowania/parzenia bardzo dobrze :D Do prasowania mielonego wp użyłem słabszej i mniejszej sprężyny.


Użytkownik EAnna edytował ten post 04 paź 2014 - 10:34


#64 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5010 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 03 paź 2014 - 08:40

Praska spełnia swoje przeznaczenie bdb. Jeden mały minus, ALE to tylko dla mnie minus, rozszerzenie rękoma klamry zaciskającej i założenie jej na formę. NIestety moje ręce nie te co kiedyś. Poza tym małym minusem, praska przeszła próbę prasowania/parzenia bardzo dobrze Do prasowania mielonego wp użyłem słabszej i mniejszej sprężyny.  
 

 Zboju MAdeju, ale wspaniale bedzie prasowala i parzyla kawal swinskiej.... szynki  :)



#65 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7208 postów

Napisano 03 paź 2014 - 16:16

Załączony plik  DSCN0565.JPG   47,06 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN0566.JPG   51,3 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN0567.JPG   45,11 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN0568.JPG   54,33 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN0569.JPG   65,1 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN0570.JPG   58,1 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN0571.JPG   46,04 KB   4 Ilość pobrań

 

I to jest dla mnie problem, dość dużo muszę rękoma rozszerzyć klamrę coby ją założyć na praskę.

 

Załączony plik  DSCN0572.JPG   57,13 KB   4 Ilość pobrań



#66 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14120 postów

Napisano 03 paź 2014 - 19:06

Zaczep docisku nie może być pod preską, bo w momencie dociskania trzeba by ją podnieść aby założyć docisk, a to trochę niewygodne i upierdliwe.

Jeśli chcesz wykorzystać to co teraz jest w presce, to trzeba dospawać na środku, dwa wąsy na dłuższej krawędzi formy, skrócić ramię docisku i o te wąsy mocować docisk.

Jeśli tych wąsów byłoby więcej, to wtedy jest opcja regulacji docisku.

W takiej opcji jak jest teraz, można pod preskę podłożyć coś na jej końcach, żeby była w powietrzu i dopiero zakładać docisk.

Zmniejszyłbym bym też siłę sprężyn, bo według mnie są za mocne.

Moim skromnym zdaniem zbyt mocny docisk to wada preski, poza wyrobem typu boczek prasowany.


Użytkownik EAnna edytował ten post 04 paź 2014 - 10:36


#67 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3295 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 03 paź 2014 - 19:13

z tymi wąsami też tak myślałem - problemem jest jednak wtedy wsunięcie siedzenia sprężyny pod te wąsy

ale sprawa jest warta przemyślenia

 

w kwestii podkładania - właśnie po to są 10mm nóżki

 

w kwestii siły - sa 3 możliwości  - cienka , gruba i obie razem

 

Zbóju robił mielonkę na cienkiej i jest akurat , na np szynkę jest gruba , a na boczek obie razem


Użytkownik jumbo edytował ten post 03 paź 2014 - 19:14


#68 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7208 postów

Napisano 03 paź 2014 - 19:13

Zaczep docisku nie może być pod preską, bo w momencie dociskania trzeba by ją podnieść aby założyć docisk

Widać miro, że niedokładnie patrzysz na fotki. Dość dokładnie widać nóżki.



#69 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14120 postów

Napisano 03 paź 2014 - 19:14

Nóżki to za mało.



#70 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7208 postów

Napisano 03 paź 2014 - 19:17

Nóżki to za mało.

Są na tyle wysokie, że jak już założę klamrę i ją zsunę na dół dociskając "załadunek" to szczęki nie dotykają dna garnka.



#71 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 03 paź 2014 - 21:22

A nie możesz tą śrubę z sprężyną ustawić w górnej pozycji  następnie docisnąć klamry na dół praski  i  dociskać ja pokręcając śrubę .



#72 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3295 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 03 paź 2014 - 21:29

DZIADEK - nie można.

Koncepcja taka była realizowana w 1 wersji , jak widać na zdjęciach nieudanej - gwint się zakleszczał.

 

Zbóju , przy użytkowaniu podkładkę dawaj pod a nie na klamrę - bo na zdjątku 7 masz odwrotnie....


Użytkownik jumbo edytował ten post 03 paź 2014 - 21:35


#73 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 03 paź 2014 - 21:38

To trzeba wspawać nakrętkę .



#74 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3295 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 03 paź 2014 - 21:47

nie widzę takiej możliwości - łącznik dekla i klamry jest gładki fi12 , zakończony jedynie 10mm gwintu M10 na ślepą nakrętkę.

 

zreszyą , nawet gdybym wspawał nakrętkę w klamrę , to co dalej...?



#75 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 04 paź 2014 - 20:03

Jumbo!!!pytanko jo chca taki som;)) może być winkszy co byś nimioł pieroństwa przy robocie;)jest jakoś szansa na takie cudo od ciebie czy raczej nie bardzo??ja generalnie ze wszystkiego jestem zadowolony;)

#76 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3295 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 04 paź 2014 - 20:35

morfi , to jest taki rozmiar śniadaniowy - i taki chciał Zbóju sugerując się praską DZIADKA i podanymi przez niego dokładnymi danymi dotyczącymi czasów i temperatur .

Jeżeli chcesz to proszę bardzo , ale może jeszcze Zbóju, a może i nie tylko Zbóju , coś napisze coby można poprawić.

 

 

 

roger co Ty z tymi "laskami"......chucie ukryte jakieś ?



#77 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 05 paź 2014 - 01:30

Jumbo mnie pasi i tyle!!mebelek się fajnie prezentuje,takiego mi potrzeba!Szfajcuj i posyłej;)

#78 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7208 postów

Napisano 05 paź 2014 - 05:25

ale może jeszcze Zbóju, a może i nie tylko Zbóju , coś napisze coby można poprawić.

 

Dla mnie do poprawki nic oprócz klamry. Morfeusz ma ręce zdrowe to nic nie trza poprawiać. Ten egzemplasz co ja mam spełnia swoja powinność tak jak ma być :D

 

taki chciał Zbóju sugerując się praską DZIADKA i podanymi przez niego dokładnymi danymi

 

Dziadka jest ciut większa, tak o jakieś 30-40 dag mięsa, akurat na wsad drobiowy dla ojca. Chodzi mi po głowie coby w Dziadkowym boczek sprasować po Niedzieli jak czas pozwoli :D

 

Morfi, praska ma niedużą pojemność, taką w sam raz coby coś "uparzyć" dla rodziny i nie mrozić tylko spożyć na bieżąco :D



#79 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12692 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 05 paź 2014 - 07:25

Morfi, praska ma niedużą pojemność, taką w sam raz coby coś "uparzyć" dla rodziny i nie mrozić tylko spożyć na bieżąco :D

 

 

 No chyba że będziesz miał gościa ..............   to dwa razy będziesz musiał robić :D 

 

 

 Pozdrawiam 



#80 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7208 postów

Napisano 05 paź 2014 - 08:21

No chyba że będziesz miał gościa

Jak będę miał gościa to machnę raz, ale w prasce od miro, tam 3 kg wsadu wchodzi, znaczy się u mnie teraz można "prasować" na każdą okoliczność :D :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych