Muski Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 23 Września 2021 A co będzie.? Będzie duuża bestja Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 23 Września 2021 (edytowane) ByłoByło dobrze. Jest Po co przewróciłeś ?. Edytowane 23 Września 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 23 Września 2021 (edytowane) Oj Arkadiuszu poprzednia to pełna improwizacja, ale fajna była, nauczyła pokory itd. W górach jednak jak przyszło metr śniegu to było wyzwanie,teraz liczyłem bo mamy system ostrzegania przed powodzią. . http://lsop.powiat.klodzko.pl/to w sierpniu miałem 20 dni z deszczem większym lub mniejszym. W takich warunkach to wędzenie w mojej prymitywstycznej wędzarni to było wyzwanie. Ale jak pisze nauczyła pokory, dała doświadczenie. Też była za mała to był krąg 60 cm, a temperatura go załatwiła, no i zapomnij o pieczeniu, nie dało rady wyciągnąć temp 80 stopni, palenisko małe itp. Praktycznie wszystko to miałem zimne wędzenie????. To była wedzarnia taka trochę nie matura a chęć szczera i zrobiona w godzinę. Pierwsze wędzenie robiłem z kolegą z Odessy moczenie drewna i polewanie ogniska. Wyszło i wspominam z sentymentem. No i z wiekiem i wiedzą z forum człowiek chce sobie poprawić konfort. Zrobiłem kibelek nie ze kanołowa be tylko aby zrobić fajną kanałowa to budżet musiałbym mieć dużo większy. Edytowane 23 Września 2021 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 16 Grudnia 2021 (edytowane) Powoli do przodu.Wypoziomowane, piony też są tylko pogody brak. Więc przerwa.Pada W międzyczasie otworzyłem ligawe dlugodojrzewajacą to naprawdę długo 3 lata. Smaczna,ciągliwa. Raczej nie powtórzę za długo to trwało. Edytowane 16 Grudnia 2021 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Raczej nie powtórzę za długo to trwało Nastawiaj co roku , będzie na bieżąco....Nalewek robię 10 x tyle co ubędzie ale za to mam wieloletnie Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Smaczna,ciągliwa. Zlituj się Kto tak grubo kroi wędlinę dojrzewającą Plasterki powinny być półprzeźroczyste Bardzo ostry nóż, a najlepiej solidna krajalnica do wędlin. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 16 Grudnia 2021 (edytowane) Na jak kto. Ja.Masz rację co do krojenia. Nie mówiąc o tym że z prezentacji wyrobów to nigdy nie byłem dobry. Ale też była dobra (ligawa znaczy) . Część była krojoną cieniej.Teraz jest "urlop zadymiaczowy" Bo wendzaryny brak, na dojrzewające czasu i sprzętu brak. Więc praktycznie nic się nie robi co najwyżej pasztety, pieczyste i kiszonki. Ale pracuje w temacie Edytowane 16 Grudnia 2021 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Ale też była dobra (ligawa znaczy) Gdybyś ją prawidłowo pokroił, rozpływałaby się w ustach.Jest równomiernie osuszona na całym przekroju, co nie jest łatwe do uzyskania.Po tak długim dojrzewaniu jest to niewątpliwie wyrób luksusowy Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 29 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 29 Grudnia 2021 Poszło w dym.Póki co trochę improwizacja. Ale dymi. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 29 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 29 Grudnia 2021 eeeeno....Maciek nawet proca jest do wysyłania wędzonek...Do mi do wsi doleci?Tylko nie nad niebem Muskiego....Jak na "improwizację" ....to całkiem całkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 29 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 29 Grudnia 2021 Póki co trochę improwizacja. Ale dymi. Dobra improwizacja, nie jest zła. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 30 Grudnia 2021 Najważniejsze że działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 27 Stycznia 2022 (edytowane) Moja.Wersja niemiecka ? przywieziona z Germanii . Działa . sprzedawca sam zaznaczył że trzeba naostrzyć.Cena myślę że przyzwoitą 1,2 k .Czaiłem się trochę. Nowy level w kiełbasofilstwie. Ostrzenie przegląd w zaprzyjaźnionej firmie oleje itp.Prosba jak tym działamy instrukcje i porady praktyczne. Namiary na sitka może coś dokupie. Ale jest 3 ,6,10 szarpak.Z drugiej strony mam Alfa 12 z pełnym kompletem większych sitek. Zobaczymy. PsPierwszy raz zabaczyłem jak należy zabezpieczyć profesjonalnie przesyłkę. Byłem trochę sceptyczny bo zakup nie rejestrowany i jak otwierałem przy kurierze pierwsze zabezpieczenia to już byłem pod wrażeniem. Dlaczego ten model a nie inny ? . To Vintage , gabaryty , możliwość rozbudowy, sentymentem no i padażanie za drogomistrzem. :D A Jeszcze mycie Alfy 12 trzeba myć całą a tu tylko gardziel Edytowane 27 Stycznia 2022 przez EAnna Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 27 Stycznia 2022 (edytowane) A nie dodałem to jest mesko bauknecht . Trochę dziwne drogi z Niemiec przyjechała do Polski. Układ szarpak nóż sitko. Edytowane 27 Stycznia 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 27 Stycznia 2022 Fajne sprzęt, niech służy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 28 Stycznia 2022 (edytowane) Gratki Maciek...Na razowy rzut okiem to brakuje... lejka do nadziewania kieubasy fi23 Będziesz zadowolony...Zafrapował mnie inne "serwis/przegląd"... da radę się podłączyć?Moja ma prawie 40 lat...wypada zrobić przegląd... ...zakiedyś pogadamy.... Edytowane 28 Stycznia 2022 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 16 Marca 2022 (edytowane) Sprawność Siba "dymogenerator" zdobytą. Trochę prowizorką. W tym roku będę robił wiatę nad wędzarnia to będzie inaczej. Ale rozwiązanie działa w nocy śnieg z deszczem i nic się nie stało. Samo wędzenie wrzuciłem filet z łososia. . Dymiło całą moc i raczej tak mało czuć dym .Fakt to zimne wędzenie -5 do +7 stopni na zewnątrz to w wędzarni pewnie podobnie Wymaga to dopracowania znaczy obsługa . Może trzeba będzie dodać drugi dymogenerator, moze zmniejszyć komoręna zasadzie do zimnego wygrodzić mniejsza ,a do ciepłego demontowac.Zobaczymy w praniu .Innymi słowy za parę złotych mam w kibelku funkcję zimnego wędzenia.Sam kibelek pomimo elementów prowizorki spełnia moje oczekiwania. A w porównaniu do wędzarni z kręgu to bajka. Edytowane 16 Marca 2022 przez Maxell Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 16 Marca 2022 (edytowane) Dymiło całą moc i raczej tak mało czuć dym .Maciek twoja dmuchawka ma za niską wydajność dymu w stosunku do pojemności komory (po zdjęciu tak na "oko" oceniam, że komora ma pojemność ok. 0,5-1m3). Dmuchawka typu Dymbox lub podobnej konstrukcji do Rogera nie da wystarczającej ilość dymu. Fakt to zimne wędzenie -5 do +7 stopni na zewnątrz to w wędzarni pewnie podobnieProponuję abyś pomyślał jeszcze nad jakimś mobilnym rozwiązaniem grzejnym które podniesie temp. do 20-22C, w innym przypadku dym będzie kłębił się w dolnej części komory a brak przepływu skutkować może zakwaszeniem (działanie podobne jak w kominie, ciepłe powietrze unosi się ku górze). Edytowane 16 Marca 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 16 Marca 2022 (edytowane) Tak komorą 1 m³. Jak kupowałem dymogenerator to sprzedający zwrócił uwagę że komorą dużo a z doborem pompki może być problem. Za mało powietrza źle ,za dużo też. To tak na szybko . W nocy się wędziło a piź.... gorzej niż w Kieleckim teraz zresztą też .To nie było ochoty doglądać tego robić prób itp. Jak we wszystkim dużo jeszcze przede mną . Z ogrzewaniem będę coś kombinował z gazowym . Pompka jest największą w tym typoszeregu 600 l/h i ma regulację i to zadecydowało o jej wyborze. Masz na myśli jakąś inna . Ponieważ w temacie raczkuję to z góry dziękuję za porady Edytowane 16 Marca 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 16 Marca 2022 Pompka jest największą w tym typoszeregu 600 l/h i ma regulację i to zadecydowało o jej wyborze. Masz na myśli jakąś inna Pompka o wyższej wydajności nie załatwi sprawy ponieważ pojawią się inne problemy. Info na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 21 Marca 2022 (edytowane) Mieszarunia w bazie. Pojemność 17 litrów silnik 220/380V moc 0.55kw. W domy mam siłę więc pytanie czy bardziej będę leniwy do podłączenia przedłużacza, czy zamiany podłączenia silnika póki co będę na 380 V istniejący przewód chyba wystarczy ? chyba. Obroty oki, nie znalazłem jeszcze tabliczki przekładni. Chodzi bardzo cicho, równomiernie. W środku misy dospawane skrzydełka. Podstawa klejonka dąb olejowany. Zrobiona estetycznie że smakiem zadbana. Dałem 999PLN no dobra przepłaciłem dałem tysia . Jestem zadowolony. Bardzo miły przyjazny pan sprzedawca. Miłośnik wyrobów domowych ale nie jest na forum. Zaprosił mnie do swojego pomieszczenia na wyroby. Aż przyjemniej było odbierać maszynkę. Ps.Żeby nie było podzieliłem się wiadomością na "Perełki..." dałem innym szansę. Reasumując warto marzyć i szukać. Trochę domyka się temat wyposażenia.Wedzaryna pomysły Andyandy i dyskusja na forum wykonanie własne.Nadziewarka pomoc w wyborze forum ,Bagno.Wilk pomoc w wyborze forum i ziezielony Gar 50 l też trafijka znaczy promocja ziezielony nawet mi znalazł w sieci Mieszaryna pomoc w wyborze forum, ziezielony, GrzewlodTermometry pomoc w wyborze forum ,Billu , MariuszB.Teraz poluję na taboret.Dzięki za podpowiedzi. Edytowane 21 Marca 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 21 Marca 2022 Będziesz Pan zadowolony Gar 50 l też trawiejka ziezielony Też muszę się za czymś takim rozejrzeć (jeszcze nie wiem czy 50L czy od razu 98L). Bo w domu największy 30L i trzeba na kilka razy grzać a w parniku (na dworze) zimą za zimno Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 21 Marca 2022 (edytowane) JUZ JESTEM . Gar 50 l na raz z 20 kilo sparzysz. Ziezielony zdradził mi parę myków i też na co zwrócić uwagę. Skład stali mocowanie uchwytów, jak parzyć , taki jest np. idealny do serów, dlaczego w moim przypadku to optymalna wielkość itp.itd .Trudno mi zdradzać tajniki mistrza a i boję się, że mogę coś pominąć przekręcić . Nawiąż kontakt na PW z ziezielonym. Np. zwróć uwagę 20 kilo wyrobu, woda z 10 kg gar 5 kg i mamy z grubego palca 35 kg a może 40 to trzeba niekiedy szarpnąć. Nie odwlekaj zakupu ponad miarę. Rosja , Ukraina to duży producent metali typu nikiel , mangan itp. wiec z wiadomych powodów stal nierdzewna nie będzie tanieć. Edytowane 21 Marca 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 21 Marca 2022 (edytowane) Reasumując warto marzyć i szukaćTak może dla początkujących adeptów . Proces moich zakupów/inwestycji pewnie przyspieszył w ostatnim roku (kiełbasofilstwem zajmuje kilkanaście lata z przerwami kilkadziesiąt ) ale trwał latami . Uważam że warto co jakiś czas kupić porządną rzecz niż na "hura" bo brak kasy , bo trzeba szybko . taką co później tylko denerwuje . Wychodzę z założenia że , jedni np. kupują kije golfowe a mało grają , drudzy np. drogie wina , których nie piją . Dlaczego bo lubią . A ja dobry/przyzwoity sprzęt. Powiem szczerze nie wiem jak się rozwinie moja "kariera" kiełbasofilska . Ale fajnie i przyjemnie się robi na dobrym sprzęcie. Tu nie chodzi tylko aby zrobić wyrób bo dobre robiłem na Alfie 10 i sam nabijałem na niej kiełbasy , wędziłem w kręgu drogowym . Ale to była mordęga . Ale można można . Ale przecież należy się człowiekowi też trochę wygody i przyjemności . Tak ku rozwadze . . Dobierać wszystko pod siebie . Dlaczego np kibelek bo na dobrą kanałową chyba , raczej mnie nie stać . Dlaczego np. nie szukam wilka a inni tak, bo zastosowanie jego w moim przypadku byłoby znikoma. Dlaczego nie system do puszkowania bo raczej nie będę robił itd itp . Mi się udało pozyskać sprzęt w bardzo przyjaznych cenach . Wam też do dzieła pozyskiwać wiedzę , szukać w sieci . @Wróbel Np. zwróć uwagę 20 kilo wyrobu, woda z 10 kg gar 5 kg i mamy z grubego palca 35 kg a może 40 to trzeba niekiedy szarpnąć.z gorącą wodą i wyrobami !!! W standardowej kuchni może być ciężko 100 l będzie razy dwa ? to już mega wyzwanie . W pomieszczeniu dedykowanym z taboretem mniejsze . Trzeba wszystko wyważyć aby było optymalnie . Ziezielony zwracał mi na takie niuanse i inne uwagę Jak znam życie przy Twoim postępie/rozwoju przyda się jeden i drugi to tylko pewnie kwestia czasu Edytowane 21 Marca 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 22 Marca 2022 Jak znam życie przy Twoim postępie/rozwoju przyda się jeden i drugi to tylko pewnie kwestia czasu Normalnie jakbym ślubną słyszał :laugh: Na szczęście miesiąc temu wygrałem taboret (stąd pomysł na większy gar pod strzechą) bo na szklanej płycie bym się nie odważył.Podoba mi się od wiosny do jesieni, gdy cały wkład wędzarni mieszczę na raz w parniku. Szybko i sprawnie to idzie.A zimą tak dłubałem na raty. Ale do następnej zimy mam trochę czasu Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.