Jump to content

Recommended Posts

Dzięki za życzenia, przekażę dalej :)

Będzie to właśnie zupa gulaszowa, żona namawia mnie na dodatek mrożonki chińskiej, ja mam obawy, pomysł z kapustą białą podoba mi się.

Będą także szaszłyki

 

Zacierki ... mam galuszki węgierskie

www.wedzarnie.com.pl

  • Replies 70
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Może na próbę zróbcie troszkę... bo mieszanka może zepsuć cały smak... Jak już , to bym była za '''Mexykańsą'' ... :thumbsup:

 

mam galuszki węgierskie
  O to to to ...nazwa mi z głowy wyleciała :rolleyes::facepalm::D
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

Aaa ... i nie jest to kociołek ''WĘGIERSKI''

 

A to bardzo przepraszam. Myslalem ze Autorowi tematu chodzilo raczej o typ kociolka i (niekoniecznie) wegierskie przepisy do niego.

Czyli przepisy na rosoly, zurki/zury, botwinki/barszcze, grochowki, chili con carne, wypieki chlebkow i ciast itp. nie maja miejsca w tym temacie..

Tak.?  :tongue:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Łoojjj... Przyznaję... :blush:  Czepiałam się szczegółów ... :facepalm: Takie przepisy pożądane owszem jak najbardziej są ... :thumbsup:  Pozdrawiam ! :)


Tylko ,że chyba już tamat na '' Danie z kociołka '' gdzieś jest ... i dlatego tak ''wypaliłam''... :tongue:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

To ja z calego  :heart: przepraszam Cie Einshell ale przyznaje ze chcialem "letko" uszczypnac w ....  :D

Teraz tak.. Nie mam jeszcze kociolka ale juz mi sie marzy cos takiego jak cale kuraki, szynki, karkowki, boczki, golonki, ryby itp. dusic wlasnie w takim zakrecanym kociolku, oblepiajac owy wklad warzywami i pachnacymi ziolami ( + przyprawy dla czepialskich :devil: ).. Niech by to mialo stac nawet do rana to jestem pewny ze nastepnego dnia wyszla by z tego pyszota.. Moze wlasnie taka szynka zapeklowana i oblepiona np. Lesniaka pokrzywami albo liscmi chrzanu, byla by rarytasem.. Cholera wie..:?!

Edited by Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

;)  Spoko ! Spoko ! :thumbsup:  Jak nie spróbujemy... to się nie dowiemy :) Tyle ,że własnie w takim ''zakręcanym'' niema ujścia pary... i się gotuje ... Może tak ma być...? :rolleyes: Pozdrowionka ! :)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

No mi sie wydaje ze taki kociolek nie jest az tak szczelny aby para nie uszla.. Tak jak podane bylo na poczatku tematu, kociolka nie postawil bym w srodku ogniska tylko obok aby powolusienku dochodzil.. 

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Mam nie dokręcany... nie widzę potrzeby , żeby był... stawiam na żar , obkładam szczapkami drewna i jak sie wypalą , to lekko odsłaniam pokrywkę... ok .45- 60 minut ziemniaczki gotowe...post-45054-0-42260000-1405627410_thumb.jpg


To czas ogólny ... od wstawinia , do nałożenia... :):tongue::thumbsup:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

Ja czasami jak robię gulasz na szybko i nie mam przygotowanego wywaru to też posiłkuję się jakimś gotowcem (kostka, lub wegeta), ale robię to rzadko.

 

Nie zgodzę się tylko z tym by doprawiać na koniec. Potrawa w kociołku musi przejść wszystkimi smakami i wtedy jest najlepsza. Jak smaki się nie pomieszają to wyjdzie mięso i warzywa w doprawionym sosie.

  • 5 years later...

 

  1. Nowy żeliwny kociołek po umyciu rdzewieje. Aby temu zapobiec, wystarczy rozpalić ognisko, wstawić kociołek nad ogień by solidnie się nagrzał. Wlać do kociołka około 1 litr oleju. Rozgrzać olej tak, aby się gotował. Założyć rękawice, przygotować kij na końcu którego nakręcić szmatkę. Wcierać gorący olej w ścianki kociołka aż do wygotowania oleju. Można tą czynność wykonać przy pomocy zużytego MOP-a. Wyjąć kociołek z ogniska, sam niech ostygnie. Ścianki pokryją się oksydą. Można taki kociołek myć, nigdy nie zardzewieje.

  2. Do przygotowania tego wyśmienitego dania niezbędny jest żeliwny, lub wykonany z grubej blachy, emaliowany kociołek z pokrywką (do kupienia np. na Allegro) przystosowany do wieszania nad ogniskiem i trójnóg do jego mocowania. W domu można użyć dowolnego dużego garnka z grubym dnem Pora omówić ognisko. Przed rozpaleniem ogniska przygotowujemy odpowiednio miejsce. Wytyczamy okrąg o średnicy 50-70 cm, usuwamy z niego darń, odkładając ją na bok. Wokół okręgu układamy kamienie lub obsypujemy go ziemią. Ogień palimy w bezpiecznej odległości od lasu. Teraz o drewnie. Dąb, buk, grab, jesion - to drzewa liściaste, których drewno jest twarde, posiada zwartą strukturę. Pali się wolno i równomiernie, wydziela bardzo dużo ciepła. Brzoza - pali się bardzo dobrze, ale świeża kora daje czarny dym. Wysuszona kora brzozy daje bardzo wysoką temperaturą. Można oczywiście użyć każdego innego rodzaju drewna np. sosny.

  3. Od szczelności naczynia zależy w dużej mierze smak potrawy.

  4. . Niektórzy mówią, że garnek powinien być cały zagłębiony w żarze, inni stawiają go ponad żarem - w każdym razie ognisko musi być rozpalone dużo wcześniej. Po ustawieniu garnka dorzucaj już tylko po troszce drewna dla podtrzymania ognia. Potrawa w kociołku piecze się około 1,5 godziny.

  5. Uważaj przy zdejmowaniu pokrywki - uchodząca para jest bardzo gorąca!

  6. Jeśli dodajecie młode ziemniaki, nie dolewajcie za dużo wody i generalnie jeśli używacie młodych warzyw, należy je dodać później, niż kiedy używa się starych, bo się rozpadną i będzie papka warzywna z mięsem, a nie gulasz.

JAK DBAĆ O KOCIOŁKI ŻELIWNE EMALIOWANE

  1. Nowe, przed pierwszym użyciem powinno się zahartować, gotując w nich bardzo tłusty rosół lub gotując je w innym naczyniu we wodzie z dodatkiem soli i octu.

  2. W czasie zmywania nie należy gwałtownie zmieniać temperatury wody.

  3. Można do mycia używać praktycznie wszystkich dostępnych na rynku środków do zmywania, ale trzeba pamiętać by bardzo dokładnie je wypłukać, najlepiej gorącą wodą.

  4. Aby dłużej nam służyły od czasu do czasu po wymyciu należy je wytrzeć do sucha a następnie wypolerować wełnianą szmatką maczaną w przetartej przez sito kredzie.

  5. Aby usunąć ślad po przypaleniu należy do naczynia emaliowanego wlać wodę z mieszanką proszku do czyszczenia, płatków mydlanych i sody oczyszczonej, zostawić na około 12 godzin, następnie gotować 30 minut, ostudzić i wylać wodę. Jeżeli zabieg nie pomógł za pierwszym razem należy go powtórzyć.

  6. Aby pozbyć się kamienia z kociołka emaliowanego należy napełnić je do połowy czystymi obierkami z ziemniaków, dolać wody do pełna i gotować na małym ogniu przez 2 godziny, następnie należy wylać zawartość, a do naczynia wlać odrobinę octu i odstawić na 2-3 doby. Po wykruszeniu kamienia trzeba kilkakrotnie zagotować wodę\

  7.  

    PORADY KOCIOŁKOWE

     

    1. Nowy żeliwny kociołek po umyciu rdzewieje. Aby temu zapobiec, wystarczy rozpalić ognisko, wstawić kociołek nad ogień by solidnie się nagrzał. Wlać do kociołka około 1 litr oleju. Rozgrzać olej tak, aby się gotował. Założyć rękawice, przygotować kij na końcu którego nakręcić szmatkę. Wcierać gorący olej w ścianki kociołka aż do wygotowania oleju. Można tą czynność wykonać przy pomocy zużytego MOP-a. Wyjąć kociołek z ogniska, sam niech ostygnie. Ścianki pokryją się oksydą. Można taki kociołek myć, nigdy nie zardzewieje. Można zastąpić gotując w nich bardzo tłusty rosół aż do momentu wygotowania.

    2. Większa ilość cebuli daje gęściejszy sos. Jednakże, podczas smażenia uważaj, żeby cebula się nie przypaliła, gdyż wówczas gulasz będzie gorzki. Do zagęszczenia gulaszu można także użyć 1-2 łyżek koncentratu pomidorowego, lub słodkiej mielonej papryki. Należy unikać dodawania mąki, gdyż zmieni ona charakterystyczny smak tej potrawy.

    3. W przypadku wołowiny należy ją solić pod koniec gotowania (przy wcześniejszym będzie twarda).

    4. Jeśli komuś nie chce się bawić w zagniatanie ciasta i robienie kluseczek, zamiast nich można dodać do sosu gotowe zacierki babuni. Trzeba tylko uważać, aby nie kupić strasznej drobnicy, która tylko zagęści sos.

    5. W okresie zimowym zamiast pomidorów świeżych można wykorzystać pomidory z zalewy (z puszki) już krojone lub całe pokrojone przed dodaniem. Jeśli wlejemy całą zalewę z puszek nie trzeba już dawać koncentratu.

    6. Jeśli przypadkiem gulasz wyjdzie zbyt wodnisty, dopuszcza się dodanie łyżki lub dwóch koncentratu pomidorowego, należy jednak bardzo uważać, by nie przesadzić i nie zmienić całkowicie jej charakterystycznego smaku. W sytuacji kryzysowej można jeszcze dosypać słodkiej mielonej papryki, która niewątpliwie zmieni jej konsystencję na gęstszą.

 

 

Czy do nowego rusztu żeliwnego też jest jakaś procedura startowa?

emka

Pewnie dlatego że wielu sprzedawców takie nazewnictwo stosuje, proszę bardzo, oto przykład....

KOCIOŁ KOCIOŁEK EMALIOWANY WĘGIERSKI MYŚLIWSKI 10L

https://allegro.pl/oferta/kociol-kociolek-emaliowany-wegierski-mysliwski-10l-7487456047

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

  • 5 years later...

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.