Anulka Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 7 Lipca 2014 Anulka ale tą folię aluminiową to usuń następnym razem zdrowiej będzie Jak przywiera Ci podczas pieczenia to masz źle przygotowany kociołek Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4Odkąd jestem w posiadaniu kociołka szykowałam tylko zawartość do niego a resztą zajmował się mój ślubny i nie wiem ile bym włozyła liści kapusty to zawsze wszystko przypalił że nie dało się zjeść wszystko było czuć spalenizną i dlatego dziś włozyłam folię dopiero liści kapusty Jak przywiera Ci podczas pieczenia to masz źle przygotowany kociołekDokładnie jak pisze Roberto. Lepiej zamiast folii dać liście kapusty. I zdrowiej i smaczniej A taka lekką przypaloną kapuchę to mój skarb wcina że hoho Następnym razem się poprawię Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 8 Lipca 2014 Często w kociołku, na kuchni węglowej, gotowałem kapustę z żeberkami i wiele innych potraw. Oczywiście dno i boki wykładałem liśćmi kapusty, ale bywało, że tego nie robiłem i przypalone nie było. Kuchni rozgrzana, ale kociołek stawiałem na ostatniej fajerce, wychodziłem na spacer, a po powrocie ... delektowanie się wspaniałym żarciem nieprzypalonym Tym razem szykowanie żeberek z ziemniakami, marchewką, cebulą i pieczarkami kociołki na kuchni, my na spacerze Już można degustować Pyszne i nieprzypalone, smakowało bardzo W czasie innego pobytu na działce, na szybko krewetki z kociołka z ziemniakami i cebulą, bez kapusty, "pyszota" Ps polecam z kociołka kapustę włoską, jako dodatek do wielu potraw. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Lipca 2014 (edytowane) Pisząć o prawidłowym przygotowaniu kociołka miałem na myśli wytworzenie "warstwy zabezpieczającej" przed pierwszym użyciem opisano to nawety w tym temecie ... rozpalić ognisko, wstawić kociołek nad ogień by solidnie się nagrzał. Wlać do kociołka około 1 litr oleju. Rozgrzać olej tak, aby się gotował. Założyć rękawice, przygotować kij na końcu którego nakręcić szmatkę. Wcierać gorący olej w ścianki kociołka aż do wygotowania oleju. Można tą czynność wykonać przy pomocy zużytego MOP-a. Wyjąć kociołek z ogniska, sam niech ostygnie. Ścianki pokryją się oksydą. Można taki kociołek myć, nigdy nie zardzewieje. Naczynia żeliwne wymagają tego pierwszego przygotowania-przepalenia to samo tyczy żeliwnych patelni A przed wykładaniem kapustą dna i ścianek zawsze smaruje się smalcem wnętrze PSTen patent z krewetkami muszę wypróbować ... "Słowiańska Paella" prawie Edytowane 8 Lipca 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Lipca 2014 (edytowane) Dziś gulasz z kociołka trochę lało to gotowanie pod wiatą. - 1,3 kg wołowiny- 4-5 średnie młode cebule- 4 papryki- 10-12 młode ziemniaki (małe)- słoiczek koncentratu pom.- 4 średnie pomidory- 2 łyżki wędzonej papryki (słodka i ostra) 1 łyżka zwykłej słodkiej- główka czosnku- kawałek wędzonego boczku do wytopienia tłuszczu- sól, pieprz do smaku Edytowane 12 Lipca 2014 przez tier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 13 Lipca 2014 gotowanie pod wiatą Jak mniemam, jesteś strażakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 13 Lipca 2014 resized_IMG_8170.JPG Szacun za odwagę i wybór miejsca na ognisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 13 Lipca 2014 Jak widzisz specu pewnie jesteś specem w tym co piszesz, jak widać nic się nie zapaliło, ja przeżyłem rodzinka się najadła. ale następnym razem jak będzie lało będe gotować pod parasolką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 13 Lipca 2014 Mam otwarty kociołek i podczas pierwszego gotowania naleciało mi sporo farfocli i muszek.Zraziło mnie to do gotowania, wylałem.Jak jest u Was ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 13 Lipca 2014 Mam otwarty kociołek i podczas pierwszego gotowania naleciało mi sporo farfocli i muszek.Zraziło mnie to do gotowania, wylałem.Jak jest u Was ?Białko w każdej postaci Jest pożądane,szkoda że wylałeś Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 13 Lipca 2014 Ja dziś robiłem kociołek. Łopatka boczek żeberka , kurze serca marcjeka cebula czosnek ziemniaki kapusta. Wszystko obsypane ziołami prowansalskimi. 1,5 h się dusiło i pychota! Zostanie też jutro na obiad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 13 Lipca 2014 Do "kociołka" obowiązkowo zimna maślanka ... w zastępstwie ewentualnie zupa piwna Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 13 Lipca 2014 Do "kociołka" obowiązkowo zimna maślanka . Koniecznie "mrągowska" Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 14 Lipca 2014 A oto obiecany przepis na jedną z moich ulubionych potraw. GULASZ SEKLERSKI SKŁADNIKI:- 1,5 kg karkówki lub innego mięsa wieprzowego,np.łopatka- 1kg kiszonej kapusty- 2 duże cebule- szklanka śmietany kwaśnej 18%- 4 łyżki smalcu- 3 łyżki słodkiej papryki- 1 łyżka mąki pszennej- vegeta do smaku- ostra papryka do smaku PRZYRZĄDZANIE:- mięso pokroić w kostkę (najlepiej 3x3 cm)- cebulę posiekać drobniutko- smalec roztopić w kociołku węgierskim wyłożonym folią aluminiową - wrzucic do kociołka mięso i przyprawy a jak się zarumieni otworzyć kociołek i dolać trochę wody- gdy mięso będzie już lekko miękkie wrzucić kapustę kiszoną i zalać wodą tak by wszystkie składniki były przykryte- gdy kapusta będzie miękka dolać śmietanę wymieszaną z vegatą i jeszcze trzymać na ogniu około 10 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 14 Lipca 2014 A ta folia to po co że tak z cicha spytam? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 14 Lipca 2014 A ta folia to po co że tak z cicha spytam? Z szacunku dla Pana Alzheimera zaiste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 14 Lipca 2014 Mrugnijcie okiem do Bogusia B.i Jacka.C to moze zdradza Wam swoje przepisy na slawny Zurek na wodzie po ogorkach kiszonych oraz slawne Zeberka JackaC.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz1960 Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 14 Lipca 2014 <span 0);\"="" 0,="" rgb(255,="" style="margin: 0px;">ZUPA FASOLOWA Z KOCIOŁKA ( BABLEVES )Składniki: 4 puszki fasoli w zalewie 4 marchewki ? kg suchej kiełbasy 4 pietruszki 4 cebule 3 łyżki słodkiej papryki (w proszku) 2 łyżeczki ostrej papryki ( w proszku) 4 łyżki smalcu 2 łyżeczki cukru sól świeżo zmielony czarny pieprz szczypta cząbru natka pietruszkiCebulę siekamy w drobną kostkę. Obraną marchew i pietruszkę należy pokroić w słupkiSuchą kiełbasę kroimy w grubszą kostkę. Następnie do kociołka wrzucamy smalec i czekamy aż się całkowicie rozpuści. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, która powinna się zeszklić. Po paru minutach dodajemy słodką i ostrą paprykę, dokładnie mieszamy. Wlewamy ok. 8 szklanek wody, dodajemy pokrojone warzywa i kiełbasę. Zupę należy gotować do momentu, kiedy marchew i pietruszką będą miękkie. Na koniec dodajemy fasolę razem z zalewą. Cząber, cukier, sól i pieprz do smaku. Gorącą, aromatyczną zupę możemy podać w duecie ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 14 Lipca 2014 Grzesiu.. Lepiej wlepic orginalny przepis.. tu link: http://www.mniammniam.com/Zupa_fasolowa__Bableves__warzona_w_kociolku-8374p.html Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 14 Lipca 2014 A ta folia to po co że tak z cicha spytam? Ot po prostu trzymałem się ściśle przepisu podanego na podawanej już wcześniej stronie http://grillowo.blogspot.com/2010/02/szekelygulas-z-kocioka.htmlCzekam na Wasze sprawdzone propozycje bo mam duże ilości opału do "przepuszczenia" przez kociołek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 16 Lipca 2014 Kociolek Slasko - Mysliwski.. : http://www.dailymotion.com/video/xuja68_slaski-kociolek-w-wersji-mysliwskiej_lifestyle Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 17 Lipca 2014 Kociolek Slasko - Mysliwski ... Ja nie mówię , że nie dobre , jednakże mam kilka '' ALE '' ... Ziemniaki za drobno pokrojone , rozłażą się... i po co ta ''zalewa'' ? Wszystko w tym pływa ! Za szczelnie zamknięty garnek . Zrobili gotowane , a z podanych składników ( chociaż paru brakuje ) robi się PIECZONE !!! Ale kociołek , to takie ''ustrojstwo'' co wszystko przyjmie... Aaa ... i nie jest to kociołek ''WĘGIERSKI'' Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Lipca 2014 W niedzielę czeka mnie spore kociołkowanie, ok 20 l. Nie wiem jak wytrzymam przy ognisku w taki gorąc Czego się jednak nie robi na imprezie z okazji 61 rocznicy ślubu Rodziców Wędzarnia już pracuje, nalewki przygotowane, świeża sielawa zamówiona u rybaka, nie mam jeszcze dokładnego pomysłu na wkład do kociołka. Chyba coś na bazie chińszczyzny tym razem zrobię. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Lipca 2014 z okazji 61 rocznicy ślubu Rodziców Piękna rocznica Pogratulować rodzicom Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Lipca 2014 nie mam jeszcze dokładnego pomysłu na wkład do kociołka Spróbuj zamiast ziemniaków dodać białą kapustę. (Wcześniej poszatkowaną i posoloną, to siądzie i nie będzie zajmować tyle miejsca). Reszta jak lubisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 17 Lipca 2014 (edytowane) Dziadku Maćku Najlepsze życzenia dla rodziców ! Moim zdaniem , to najlepiej własnie wychodzi zupa gulaszowa , gdzie mięsko , cebula,papryki... albo ziemniaki w kosteczkę , albo takie kluseczki (coś jak ''zacierka'' ) tylko trzeba sie trochę '' nadrobnić'' , Ale można dzień wcześniej ugotować Pozdrawiam Życzę udanej imprezki Edytowane 17 Lipca 2014 przez einshel Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.