tauceti Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 4 Lutego 2015 Właśnie wysłałem odstąpienie umowy zawartej na odległość bo reklamując mógłbym stracić możliwość zwrotu (upłynął by termin)a sprzedawca ma trochę negatywów.Ja za swoją zapłaciłem 139,90 i chyba wszystko jasne, szkoda mi tylko tych dwóch co kupili razem ze mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 4 Lutego 2015 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11040-sprz%C4%99t-firmy-sausage-maker-inc/ Tu link do tematu, gdzie będzie można znaleźć nadziewarki jakie lubię..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauceti Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 4 Lutego 2015 Fajnie ale 125,99 USD czyli około 450 zł to cudów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 4 Lutego 2015 Fajnie ale 125,99 USD czyli około 450 zł to cudów nie ma. No nie te miałem na myśli.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenofon Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) WITAM PO RAZ PIERWSZY NA FORUM Mam zapytanie czy silikon wklejamy na uszczelkę? (Dotyczy "tuningu" nadziewarki pionowej oscar cook) Edytowane 25 Marca 2015 przez zenofon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 25 Marca 2015 Uszczelkę należy wyrzucić do śmietnika. Kanalik tam gdzie przedtem znajdowała się uszczelka, dokładnie oczyścić, odtłuścić, wypełnić silikonem i wkleić również oczyszczoną i odtłuszczoną tubę. Dalej po wklejeniu, położyć dodatkowo silikon wokół tuby, tak jak na prezentowanych przeze mnie fotkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 25 Marca 2015 Przed nałożeniem silikonu dobrze jest zmatowić cylinder papierem ściernym żeby zwiększyć przyczepność. Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) A jeszcze lepiej zamiast silikonu zastosować klej do szyb samochodowych i primer, wtedy i bomba tego nie ruszy nie mówiąc o kabanosach Wada tego rozwiązania jest taka że podstawa z cylindrem robi się jedną całością co utrudnia mycie Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 25 Marca 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 25 Marca 2015 Z tym klejem to fakt, będzie wtedy jak zespawane, nie mniej ja mam swoją sklejoną na silikon i trzyma jak przysłowiowy "Diabeł sołtysa za gromadzkie pieniądze" , i również przy kabanosach nie mam najmniejszych problemów, ale jak podaje Roger, z tym klejem do szyb samochodowych będzie pewnie jeszcze mocniej. Odnośnie samego mycia, to ja myję swoją nadziewarkę w normalnym typowym zlewozmywaku kuchennym, to że dno nadziewarki jest zamocowane na stałe nie dla mnie jest jakąś specjalną przeszkodą. Ręka ze szczotką czy gąbką swobodnie wchodzi do wewnątrz. Najważniejsza chyba jednak jest satysfakcja, że przy odrobinie własnej inwencji, i tubce kleju czy silikonu, możemy mieć naprawdę bardzo tani i za razem bardzo sprawny sprzęt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenofon Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 25 Marca 2015 Wielkie dzięki za pomoc. Jutro poeksperymentuję. Jeszcze raz witam wszystkich i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 26 Marca 2015 Ja idąc za radą sverige2 wykonałem odpowietrznik. Z klejeniem postanowiłem poczekać. Nadziewarka spisuje się dobrze. Przy kabanosach i kaszance tylko niewielka ilość farszu wydostała się przez uszczelkę co nie było żadnym problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dob12 Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 26 Marca 2016 Witam odgrzeję trochę temat bo juz rok nikt nic nie pisał ,Życząc Wszystkim Wesołych świątPo ostatnim robieniu kabanosów i nabijaniu farszu po przez lejek 14 mm w osłonki 18-20 maszynka reczną 8,powiedziałem sobie dość i postanowiłem kupić nadziewarkę i mam takie pytanie:Właśnie zastanawiam się nad tym modelem ,tylko nie wiem czy wybrać wersje 3 czy 5,5 L ,i tui w zasadzie nie chodzi mi o pojemność tylko wersja większa jest (tak mi sie przynajmniej wydaje ) stabilniejsza na stole,wieksza i równa podstawa i więcej lejków, i jest 14 do kabanosów.Jakimi lejkami nabijacie kabanosy w wersji 3l.I Jak sie to sprawuje przy kabanosach ,bo głównie na tym mi zależyOczywiście ilości na własne potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 26 Marca 2016 Zdecydowanie wybierz tę większą Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 27 Marca 2016 (edytowane) Jakimi lejkami nabijacie kabanosy w wersji 3l. Średnicę lejka dobiera się do kalibru jelita a nie pojemności nadziewarki. Edytowane 27 Marca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 27 Marca 2016 Jakimi lejkami nabijacie kabanosy w wersji 3l. Średnicę lejka dobiera się do kalibru jelita a nie pojemności nadziewarki. Są Święta, "sklepy wielkopowierzchniowe" zamknięte Czas na odpoczynek Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dob12 Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 27 Marca 2016 (edytowane) Średnicę lejka dobiera się do kalibru jelita a nie pojemności nadziewarki. Wiec napisałem ,jelita mam 18-20 ,a pytanie było która lepiej sie spisze przy kabanosach i dotyczyło konkretnie tych modeli nadziewarek,ponieważ mniejsza ma lejek 16 mm chyba a większa 14 mm. Z reszta obie różnią się też średnicami tłoków,11 i 15 cm a tu jak wiadomo będzie różnica w siłach nacisku i w praktyce powinno wyglądać to tak że jednak mniejszą teoretycznie powinno nabijać się łatwiej ponieważ jeśli użyjemy takiej samej siły w obu nadziewarkach to siła nacisku tłoka w tej mniejszej zadziała na mniejszą powierzchnię masy farszu.Dlatego pytam o opinie używających . Edytowane 27 Marca 2016 przez dob12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitsar Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 31 Marca 2017 Czy ma ktoś patent jak ulepszyć mocowanie lejków w tej nadziewarce (czasem wypadają)? , a może można dopasować inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz.mar Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Cześćwłaśnie kupiłem sobie nadziewarkę oscar cook TW 300 pisząCiekawe czy od 2015r coś się zmieniło, czy już mam iść do sklepu po silikon. Co do tego odpowietrznika, śruba 8 i w niej mam wywiercić otwór wiertłem fi 1 czy 1.5mm ?Czy to jest luźna śrubka, swobodnie podnosząca się i opadająca?Czy mogę zamiast tej śrubki nawiercić np 8 otworków 1mm, albo igłą podziurawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 20 Stycznia 2019 (edytowane) Witam, W mojej nadziewarce odpowietrznik tłoka tak wygląda:Grzybek odpowietrznika ma skok około 3 mm.Pozdrawiam. Edytowane 20 Stycznia 2019 przez El komendante Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz.mar Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Ale to chyba tłok produkcji własnej? możesz coś więcej napisać o nim?Z czego jest zrobiony, jak go robiłeś bo wygląda genialnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Nadziewarka wykonana jest fabrycznie.Nazwy producenta nie pamiętam, kupiona w Houston kilka lat temu.Tłok wykonany jest z twardego tworzywa sztucznego, odpowietrznik ze stali nierdzewnej.średnica grzybka 50mmgrubość grzybka 1mmśrednica trzonka grzybka 5 mmwysokość (grzybek + trzonek ) 45 mmNo i oczywiście nakrętka.W górnej pozycji kiedy grzybek dociska do mięsa luz do powierzchni tłoka wynosi około 1-1,5 mmPoszukaj tokarza, wykonanie zajmie mu zapewne chwilkę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Mam pytanie czy bez odpowietrznika się nie da wszak ktoś to opracował wymyślił i tak jest od lat sprzedawane,a odpowietrzniki są lansowane na naszej stronie,więc jak da się czy nie da nabijać kiełbaski bez niego. Proszę o konstruktywne odpowiedzi, a nie bo nie bo szkoda materii. Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz.mar Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 20 Stycznia 2019 odpowietrznik musi być bo inaczej powietrze będziesz w osłonki wpychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 20 Stycznia 2019 powietrze będziesz w osłonki wpychać o konstruktywne odpowiedzi i spróbuj podnieść zassany tłok w nadziewarce do góry bez napowietrzenia - To działa w obie strony. Powietrze w kiełbasach nie jest pożądane wręcz szkodliwe - czemu -wiesz i sławne wykłuwanie powietrza z batonów igłą - Wszystko w temacie Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 20 Stycznia 2019 @grzegorz.mar,1 powietrze usuwamy nakładając farsz2. jeżeli chcesz powiedzieć,że pozostałe powietrze z farszu przemieści się do odpowietrznika to powiem guzik prawda spróbuj podnieść zassany tłok w nadziewarce do góry bez napowietrzenia a po co? To działa w obie strony. masz rację Powietrze w kiełbasach nie jest pożądane wręcz szkodliwe - czemu -wiesz wiem@Muski,Mistrzu to bez ironi i z całym szacunkiem to co inżyniery to głupole? a nacinanie jelit nożem przez masarzy to co lipa?, nawet nasz Dziadek w filmiku to robi więc pytam po co? tylko mi nie pisz że dlatego, ze przez maszynkę bo to wiem.Odpowietrznik w tłoku pomocnym jest ale nie jest niezbędny co mam nadzieję wykazałem da się nabić kiełbaski bez tego gadżetu też. Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.