Skocz do zawartości

Nadziewarka pionowa Oscar Cook


filip.bakaj

Rekomendowane odpowiedzi

Pewno że można bez, tylko po co utrudniać sobie pracę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja tam znawcą nie jestem, ale trzymam się sprawdzonych tutaj sposobów, Nie kombinuję, dają odpowietrznik który się sprawdza, i mnie to wystarczy.

Forum skusiło mnie właśnie z powodu tematu o usprawnieniu nadziewarki którą właśnie kupiłem.

Robię od paru lat sobie własne wyroby, około 50kg rocznie, i nie będę wydać niewiadomo jakich kwot na nadziewarkę, do tej pory robiłem to maszynką :) i też dawałem rady

Edytowane przez grzegorz.mar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Forum skusiło mnie właśnie z powodu tematu o usprawnieniu nadziewarki którą właśnie kupiłem. Robię od paru lat sobie własne wyroby, około 50kg rocznie, i nie będę wydać nie wiadomo jakich kwot na nadziewarkę, do tej pory robiłem to maszynką :) i też dawałem rady

 

I właśnie o to chodzi, :D:thumbsup::clap: .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pewno że można bez, tylko po co utrudniać sobie pracę.
zgadzam się z Tobą

 

 

Forum skusiło mnie właśnie z powodu tematu o usprawnieniu nadziewarki którą właśnie kupiłem. Robię od paru lat sobie własne wyroby, około 50kg rocznie, i nie będę wydać niewiadomo jakich k
I to jest właściwe podejście a i po to piszemy o różnych rzeczach na tym forum.

 

 

I właśnie o to chodzi,
Masz rację :thumbsup: szacun dla Ciebie 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze jedno

Miro prowadzisz sklep widzę :), mam nadzieję że doradzisz mi w zakupach, osłonek, jelit, zrębków wędzarniczych, tak aby moje umiejętności rozwijać

Rzemiosła Waszego nie poznam ale najlepszą nagrodą dla mnie to jak rodzinka będzie się zajadać moimi wyrobami

Do tej pory zakupy były w internecie, więc może teraz będę stałym bywalcem w Twoim sklepie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

ok dzisiaj wypróbowałem nadziewarkę. Odpowietrznik zrobiłem ze zwykłej igły medycznej 1.2mm, wszystkie uszczelki trzymają super.. Moja porcja to jest 5kg i nadziewałem w jelita wielkości kiełbbasy śląskiej.

Albo poprawili jakość ale ja nie mogę się czepiać. Lejki i tłok spasowane idealnie na lekki wcisk. Naprawdę mogę polecić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odpowietrznik w tłoku pomocnym jest ale nie jest niezbędny

 

Baca ..... jeżeli tłok jest tak spasowany do cylindra że farsz przechodzi miedzy tłokiem a cylindrem to odpowietrznik tłoka jest zbędny ale ...... jak jest tłok z oringiem i jest tak dopasowany  jak ja mam ,  to odpowietrznik tłoka jest niezbędny bo jak warstwa powietrza będzie wypychała farsz z nadziewarki to w pewnym momencie będziesz gonił jelito z farszem po pomieszczeniu .  Jest jednak metoda ,  że można sobie poradzić bez odpowietrznika  tłoka .... nadziewarka musi być tak załadowana farszem że pod tłokiem nie powstanie poduszka powietrza . Małe ilości powietrza zawsze są w farszu i odkładają się na powierzchni lejka pod jelitem i takie coś można zneutralizować uderzając lekko tępą częścią noża po lejku .

 

 

Pozdrawiam

Edytowane przez EAnna

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@andrzej k,Całkowicie się z Tobą zgadzam, ja mam taką trzyma dobrze farsz nakładam jak najbardziej ścisło i staram się nie zostawiać miejsca pod tłokiem czyli na maksa farsz a potem no cóż pozostaje odwrotna strona noża. przy cofaniu tłoka odpinam lejek i po sprawie.a te z oringami to raczej górna półka.Pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ile

 

 

Odpowietrznik w tłoku pomocnym jest ale nie jest niezbędny

 

Baca ..... jeżeli tłok jest tak spasowany do cylindra że farsz przechodzi miedzy tłokiem a cylindrem to odpowietrznik tłoka jest zbędny ale ...... jak jest tłok z oringiem i jest tak dopasowany  jak ja mam ,  to odpowietrznik tłoka jest niezbędny bo jak warstwa powietrza będzie wypychała farsz z nadziewarki to w pewnym momencie będziesz gonił jelito z farszem po pomieszczeniu .  Jest jednak metoda ,  że można sobie poradzić bez odpowietrznika  tłoka .... nadziewarka musi być tak załadowana farszem że pod tłokiem nie powstanie poduszka powietrza . Małe ilości powietrza zawsze są w farszu i odkładają się na powierzchni lejka pod jelitem i takie coś można zneutralizować uderzając lekko tępą częścią noża po lejku .

 

 

Pozdrawiam

 

 

A ile to jest dorobienie odpowietrznika ? 5 min ? Koszt żaden.... Jeśli farsz przechodzi bokiem to należy obrócić tłok na drugą stronę. Na chwilę pomaga. A jak jest już bardzo krzywy to kupuje się nowy. Koszt to całe 12 zł

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.