ANNAM Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 30 Października 2014 Mam przeczucie że to jest leniwiec A ja myslalam, ze koala Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 1 Listopada 2014 Powoli dojrzewalnia się zapełnia... A miejsca jeszcze sporo Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 1 Listopada 2014 Za duża lodówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 1 Listopada 2014 Za duża lodówka Staram się jak mogę żeby zmienić proporce lodówki do sera Niedługo kolejna dostawa mleka i kolejny krążek pójdzie w odstawkę... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 1 Listopada 2014 Tusiczku to sa 2 rozne sery? Bo ksztalt widac inny maja Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 2 Listopada 2014 ten po lewej był w tej samej formie tylko ,,siadł,, na to składa się kilka powodów (za słabo odciśnięty,za szybko wyjęty z formy po soleniu,za ,, ciepło ,, było podczas przechowywania po soleniu........ na pewno Sławek wie gdzie tkwi problem.Chyba,że chciał ser w takiej formie ,,blina,, jeśli to ma być z ,,dziurami,, to tu może być problem. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 2 Listopada 2014 (edytowane) Lecąc po kolei - to sa dokładnie takie same sery. Ten po lewej był troszkę większy o jakieś 250 g i nie dodawałem do niego kurkumy celem lekkiego wybarwienia (ten po prawej z kurkumą). Sam jestem ciekaw dlaczego tak siadł bo w sumie robione były identycznie. te same czasy i obciążenia przy prasowaniu, po takim samym czasie wyjęte z formy. Możliwe że leciutko za słabo odciśnięty bo jeszcze delikatnie się poci ale mu to w dojrzewalni przejdzie. I mam nadzieję że dziurecki zastartują.... Jeszcze jedno, ten po prawej jest starszy więc siłą rzeczy z czasem traci swoją objętość i może stad lekkie dysproporcje. Edytowane 2 Listopada 2014 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 2 Listopada 2014 jak w ciągu tygodnia nie wystartuje to będzie z dziurami bez dziur (miałem takie przypadki) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 2 Listopada 2014 Dziurki fajna rzecz ale jak będzie bez to płakał nie będę... Smak i konsystencja najważniejsze Jak myślisz Grzesiu do świąt dojdą? Bo tak myślałem jeden na święta a drugi może w lutym na kulig w Pażęcach ... A następne niech se poleżą bo kolejna okazja to dopiero w marcu 60-tka teściowej Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 2 Listopada 2014 są małe a w szczególności ten plaski może za mocno wyschnąć (nie znam warunków jakie masz w ,,dojrzewalni,,) lepiej go za foliuj (Ja bym dwa zamkną) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 2 Listopada 2014 W dojrzewalni 12-14`C, wilgotności nie mierzyłem ale chyba trzeba będzie. W tygodniu pokryję polioctanem pierwszy bo już skórka odpowiednia a za jakiś tydzień-półtora pokryję ten drugi. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 2 Listopada 2014 To czekam zobaczyc te dziury. Ale jesli Tobie nie wyjda to mozna poprosic o pomoc http://www.babskiebielsko.pl/images/original/ser-i-mysza.jpg Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 2 Listopada 2014 Sam będę wydłubywał Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 3 Listopada 2014 A poco polioctan, lepiej użyć wosku bardziej naturalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 3 Listopada 2014 A jakoś tak z duchem czasu se pojde... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 3 Listopada 2014 (edytowane) No to jak z duchem czasu, to lepiej może kupić w sklepie. Przecież wytwarzanie własnych wyrobów przestało być na ogół praktykowane w większości domostw. Najlepsza jest naturalna żywność. Edytowane 3 Listopada 2014 przez akmis978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 3 Listopada 2014 Przestań smędzić bo stajesz się monotematyczny. Dupsko też mam liściem łopianu podcierać? Ser robiony jest tak jak powinien a powłoka tego nie zepsuje. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 3 Listopada 2014 akmis, ja tak zastanawiam się po co ty piszesz na tym forum? (i nie tylko) krytykujesz każdego bo to złe, bo piszą nie poprawnie itd itp ... naczytałeś się chyba za dużo wiedzy - nie wiem jaki jest Twój cel, ale może daj sobie spokój z serami skoro nie masz dostępu do mleka i kup w sklepie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 3 Listopada 2014 (edytowane) Dupsko też mam liściem łopianu podcierać? BArdziej proponuje " Poison ivy" https://www.google.com.au/search?q=poison+ivy&espv=2&biw=1440&bih=775&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=D-hXVL-BL8Ls8AWwxYDwCw&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ , ale ktora to juz sam wybierz Edytowane 3 Listopada 2014 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 3 Listopada 2014 Ania Ty wiesz co mężczyzna w kibelku mieć powinien Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 3 Listopada 2014 Tu nie chodzi o poprawianie kogokolwiek. Po prostu im mniej coś co jemy jest przetworzone, tym lepiej dla naszego zdrowia. Poza tym mam dostęp do mleka od krowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 3 Listopada 2014 No to pomyśl troszkę zanim coś napiszesz... ser jest jak powinien, powłoka ma znikome znaczenie a toczysz o nią walkę jakby co najmniej od razu czyniła ten ser rakotwórczym Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 3 Listopada 2014 No dobra przepraszam, ale i tak uważam, że wosk byłby lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 3 Listopada 2014 Zrobienie sera w Szwajcarskiej jaskini z ichniego mleka też byłoby lepsze i co z tego? Tak to by se można gdybać do końca świata... Robimy u nas i jest dobrze. A tak dla twojej wiadomości to akurat polioctanu Szwajcarzy do swoich serów używają już od dawna. i to do tych lepszych... A oni chyba się znają ? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 3 Listopada 2014 No pewno, że się znają. Dobre sery robią, u nas też dużo dobrych serów się wytwarza. A tak z ciekawości, czemu nie pielęgnujesz na suchą skórkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.