tusiaczek Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 27 Listopada 2014 No i ty mnie tu marudzisz Dziadu hurtowniku jeden o moje skromne kilka serków Dawaj mnie tu natentychmiast przepis na Cheddara bo tego cwaniaka jeszcze nie robiłem Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 27 Listopada 2014 (edytowane) Ja robiłem z przepisu Shadow'a - se poczyta wątek https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/?hl=shadow&do=findComment&comment=202264 i ten przepis: http://kuchniaziutka.bloog.pl/id,5188035,title,SER-CHEDDAR-ser-domowy,index.html?smoybbtticaid=613e18 Przeczytaj dokładnie abyś nie był zdziwiony jak bardzo czasochłonne jest wykonanie tego sera, a te poszczególne etapy technologiczne są dość długie. I na koniec jeszcze musisz tą masę zmielić i posolić (ja ten etap pominąłem to potem ser był jak gąbka zanim siadł). Więce lepiej ten ser zmielić i posolić i dopiero w formę No ale to są błędy początkującego - ale się nimi z Tobą dzielę bo wierzę że Ty perfekcjonisto sobie z tym dasz radę Edytowane 27 Listopada 2014 przez KURP Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 27 Listopada 2014 No może... Tylko co to za kultury się tam daje? Pogańskie jakieś takie Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 27 Listopada 2014 (edytowane) Se jeszcze raz przeczyta ten przepis który w międzyczasie odszukałem i wstawiłem http://kuchniaziutka.bloog.pl/id,5188035,title,SER-CHEDDAR-ser-domowy,index.html?smoybbtticaid=613e18 użyłem śmietany Zott zgodnie z sugestią Shadow'a nie do każdego sera muszą być kultury Wystarczy śmietana lub jogurt w których też bakterie są Edytowane 27 Listopada 2014 przez KURP Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Kolejny Gruyere nabiera mocy i dziurkowatości Jutro grzecznie wyląduje w dojrzewalni.... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Ser jak z obrazka Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Bombki dymem malowane już gotowe więc do towarzystwa zawitał im arystokratyczny kolega Sir Gruyere... Troszkę jak widać wybrakowany (chiba myszy jakie) ale w smaku o niebo lepszy od swej koleżanki Goudy Edytowane 23 Grudnia 2014 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Oj piękny ci on ... kurteczka że też u mnie na wsi nikt już nie trzyma krówek Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Dzisiaj 94 urodziny babci Frani więc trzeba było troszkę dziurdamerów nakroić... Gouda z początku października i Gruyere z początku grudnia. Gruyere dojrzewany w sposób eksperymentalny bo bez skórki... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 1 Stycznia 2015 I mnie się ten dojrzewajacy eksperymentalnie podoba zdecydowanie bardziej Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 1 Stycznia 2015 I mnie się ten dojrzewajacy eksperymentalnie podoba zdecydowanie bardziej Mnie też, nie jest tuczący - dużo wolnych przestrzeni.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 6 Lutego 2015 Jutro zlatuje się spółdzielnia i to w wersji full wypas bo i gość ze stolycy nas na warsztaty piwowarskie zaszczyci więc trzeba się jakoś godnie prezentować... Znalazłem w dojrzewalni ostatni krążek Goudy co to ją jeszcze w październiku zrobiłem. Nigdy jeszcze żaden ser nie uchował się u mnie tak długo (pożarli złe ludzie byli) i dopiero teraz doświadczyłem jaka może być różnica pomiędzy dwu-trzy miesięcznym serem a takim półrocznym. Szok... Trzeba zintensyfikować serowarskie praktyki Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 6 Lutego 2015 bardzo ładny ser,wielkie gratulacje Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 6 Lutego 2015 Grzesiu, ładne sery to ja będę robił jak w końcu narobię ich tyle, żeby dać im spokojnie dojrzeć Bo jak na razie to znikają w zastraszającym tempie ledwo dziurków nabiorą Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 6 Lutego 2015 najważniejsze,że zaczynasz ,,kumać,, o co chodzi w robieniu serów Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 6 Lutego 2015 Jutro zlatuje się spółdzielnia i to w wersji full wypas O ja Cię nie mogę http://emotikona.pl/emotikony/pic/oklaski.gifAle jutro będzie wyżerka!!! ja pierwszy się do tego cuda przytulę No nie podejrzewałem Prezesa o taką hojność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 2 Marca 2015 No i kolejny Gruyere schodzi z linii produkcyjnej... Z 25 litrów mleka wyszła waga początkowa 2727g, solony będzie w czterech dawkach po 13,5g soli kamiennej niejodowanej Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 2 Marca 2015 No i kolejny Gruyere Dżizus, a kiedy ja ??? Nawet krowy jeszcze nie znalazłem. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 7 Marca 2015 Bardzo ładny ser. Mam nadzieję, że się uda. Dyzio: Mieszkasz w Wejherowie? Wiem, że w Bieszkowicach mają krowy i mleko. To niedaleko Ciebie. Sołtys ma krowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 7 Marca 2015 Dyzio: Mieszkasz w Wejherowie? Już nie !!! Ubolewam. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 15 Marca 2015 Do tej pory przy robieniu serów najbardziej wkurzało mnie kilkugodzinne czekanie aż mleko podgrzane do 63`C ochłodzi się znów do około 30`C coby dodać NaCl i podpuszczkę... Dopóki nie przypomniałem sobie że przecież mam chłodnicę zanurzeniową do schładzania brzeczki piwnej Teraz 10 minut i gotowe Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 15 Marca 2015 Do tej pory przy robieniu serów najbardziej wkurzało mnie kilkugodzinne czekanie aż mleko podgrzane do 63`C ochłodzi się znów do około 30`C coby dodać NaCl i podpuszczkę... Dopóki nie przypomniałem sobie że przecież mam chłodnicę zanurzeniową do schładzania brzeczki piwnej Teraz 10 minut i gotowe 20150315_160746.jpgNormalnie Sławek pomysł powinieneś wrzucić na spryciarze.pl Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 15 Marca 2015 Czysta zazdrość przez Ciebie przemawia Dziadu jeden... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 15 Marca 2015 A jak później tą rurkę karbowaną Dziadu myjesz/sterylizujesz żeby Ci bakterie z mleka nie przeszły do piwa? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.