Skocz do zawartości

Tusiaczkowe sery i inne mleczne bajery


tusiaczek

Rekomendowane odpowiedzi

No i ty mnie tu marudzisz Dziadu hurtowniku jeden o moje skromne kilka serków  :laugh:  :laugh:  :laugh:

Dawaj mnie tu natentychmiast przepis na Cheddara bo tego cwaniaka jeszcze nie robiłem  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 148
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja robiłem z przepisu Shadow'a - se poczyta wątek

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/?hl=shadow&do=findComment&comment=202264

 

 

i ten przepis:

 

http://kuchniaziutka.bloog.pl/id,5188035,title,SER-CHEDDAR-ser-domowy,index.html?smoybbtticaid=613e18

 

 

Przeczytaj dokładnie abyś nie był zdziwiony jak bardzo czasochłonne jest wykonanie tego sera, a te poszczególne etapy technologiczne są dość długie. I na koniec jeszcze musisz tą masę zmielić i posolić (ja ten etap pominąłem to potem ser był jak gąbka zanim siadł). Więce lepiej ten ser zmielić i posolić i dopiero w formę ;) No ale to są błędy początkującego - ale się nimi z Tobą dzielę bo wierzę że Ty perfekcjonisto sobie z tym dasz radę ;)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Se jeszcze raz przeczyta ten przepis który w międzyczasie odszukałem i wstawiłem

 

http://kuchniaziutka.bloog.pl/id,5188035,title,SER-CHEDDAR-ser-domowy,index.html?smoybbtticaid=613e18

 

użyłem śmietany Zott zgodnie z sugestią Shadow'a ;) nie do każdego sera muszą być kultury :) Wystarczy śmietana lub jogurt w których też bakterie są ;)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ser jak z obrazka ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bombki dymem malowane już gotowe więc do towarzystwa zawitał im arystokratyczny kolega Sir Gruyere... :tongue:  Troszkę jak widać wybrakowany (chiba myszy jakie) ale w smaku o niebo lepszy od swej koleżanki Goudy  :rolleyes: 

 

post-44979-0-70760200-1419353086_thumb.jpg

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj 94 urodziny babci Frani więc trzeba było troszkę dziurdamerów nakroić... Gouda z początku października i Gruyere z początku grudnia. Gruyere dojrzewany w sposób eksperymentalny bo bez skórki... 

post-44979-0-24898200-1420118468_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jutro zlatuje się spółdzielnia i to w wersji full wypas bo i gość ze stolycy nas na warsztaty piwowarskie zaszczyci więc trzeba się jakoś godnie prezentować... Znalazłem w dojrzewalni ostatni krążek Goudy co to ją jeszcze w październiku zrobiłem. Nigdy jeszcze żaden ser nie uchował się u mnie tak długo (pożarli złe ludzie byli) i dopiero teraz doświadczyłem jaka może być różnica pomiędzy dwu-trzy miesięcznym serem a takim półrocznym. Szok... Trzeba zintensyfikować serowarskie praktyki  :cool:

 

post-44979-0-60347200-1423226447_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu, ładne sery to ja będę robił jak w końcu narobię ich tyle, żeby dać im spokojnie dojrzeć  :) Bo jak na razie to znikają w zastraszającym tempie ledwo dziurków nabiorą  :laugh:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

No i kolejny Gruyere schodzi z linii produkcyjnej...  :cool:

Z 25 litrów mleka wyszła waga początkowa 2727g, solony będzie w czterech dawkach po 13,5g soli kamiennej niejodowanej  :)  :)

 

post-44979-0-77110600-1425318439_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i kolejny Gruyere

Dżizus, a kiedy ja ??? Nawet krowy jeszcze nie znalazłem.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dyzio: Mieszkasz w Wejherowie?

Już nie !!! Ubolewam.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do tej pory przy robieniu serów najbardziej wkurzało mnie kilkugodzinne czekanie aż mleko podgrzane do 63`C ochłodzi się znów do około 30`C coby dodać NaCl i podpuszczkę... Dopóki nie przypomniałem sobie że przecież mam chłodnicę zanurzeniową do schładzania brzeczki piwnej  :cool: Teraz 10 minut i gotowe  :)

 

post-44979-0-68955400-1426433112_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do tej pory przy robieniu serów najbardziej wkurzało mnie kilkugodzinne czekanie aż mleko podgrzane do 63`C ochłodzi się znów do około 30`C coby dodać NaCl i podpuszczkę... Dopóki nie przypomniałem sobie że przecież mam chłodnicę zanurzeniową do schładzania brzeczki piwnej  :cool: Teraz 10 minut i gotowe  :)

 

attachicon.gif20150315_160746.jpg

Normalnie Sławek pomysł powinieneś wrzucić na spryciarze.pl ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak później tą rurkę karbowaną Dziadu myjesz/sterylizujesz żeby Ci bakterie z mleka nie przeszły do piwa?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.