_Krzysztof_ Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Lipca 2014 Witam.Kiedyś mignął mi w sklepie bób konserwowy w puszcze. W związku z tym że obecnie nie mogę spożywać bobu chciałbym trochę zrobić go na zapas. Czy znacie jakiś sposób na zachowanie tego dobrodziejstwa na przyszłość. Niestety mrożenie odpada. Myślałem raczej o konserwach i tu pytanie czy warto ino? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Lipca 2014 Witaj . Może bardziej w słoiki z ''solanką'' ( woda+ sól ) i zapasteryzować... Ja nie robiłam , więc moze sie ktoś jeszcze wypowie, ale ta opcja chyba najlepsza . Pozdrawiam ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Lipca 2014 (edytowane) Kiedyś mignął mi w sklepie bób konserwowy w puszcze. Kiedyś kupiłem ten puszkowy, ponieważ bardzo lubię bób, a było to już po okresie kiedy świeży bób jest do nabycia na rynku. Nigdy więcej, bób z puszki to było po prostu niezjadliwe świństwo. W Szwecji spotyka się go bardzo często, puszki posiadają przeważnie napisy w języku arabskim, więc chyba jest ich przysmakiem. Edytowane 18 Lipca 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Lipca 2014 (edytowane) Bób zawsze mrożę i tak przechowuję po powolnym rozmrożeniu i ugotowaniu nie widzę różnicy między świeżym a mrozonym, może tylko to że szybciej się gotuje. Gdybym miał wekować to solanka i krótka pasteryzacja. Lekko "na półtwardo obgotuj bób, do słoików zalej to gorącą zalewą - na litr wody daj płaską łyżkę soli i odrobinę to zakwaś kwaskiem lub octem, zakręć i pasteryzuj 30-40 minut. Potem dokręć i słoiki go góry nogami do wystygnięcia. Powinno być OK bo czasem tak robię fasolkę szparagową Edytowane 18 Lipca 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Lipca 2014 (edytowane) Jednak najlepszym rozwiązaniem jest mrożenie.... ja w domu mam również bobożernego potwora w postaci ... żonki. Po sezonie BoBowym pół zamrażarki jest "zabobowana" A o takim konserwowym jeszcze nie słyszałem.Jak znajdziecie przepis to chętnie podrzucę LP - będzie więcej miejsca w zamrażalniku a nie tylko te małe zielone potworki Edytowane 18 Lipca 2014 przez ArkoGdynia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 18 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Lipca 2014 znalazłem przepis Chef Paul cytat: "...robię to w ten sposób - sparzony bób zalewam osoloną wodą (1 płaska łyżka soli na 1 litr wody), pasteryzować trzy razy (po ostatnim zagotowaniu, trzymać słoje obrócone do góry dnem aż do ostygnięcia) ......gotowe, ... pasteryzuję 3 X po 15 minut (strączkowate się gorzej zamykają http://www.kuron.com.pl/forum/images/smiles/icon_biggrin.gif ), ... a ja chcę mieć pewność, że mi się nie zepsuje http://www.kuron.com.pl/forum/images/smiles/015.gif , ...... bób można również apertyzować, ale robię to głównie z grzybami http://www.kuron.com.pl/forum/images/smiles/icon_biggrin.gif , " Przepis pochodzi z strony:http://www.kuron.com.pl/forum/viewtopic.php?t=402&view=previous&sid=346cf9d753b315c29a3c86ff5ef61aef Pierwsza pasteryzacja zrobiona zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Lipca 2014 3 pasteryzacje po 15 min. Szkoda czasu te słoiki i tak nie postoją za długo ... wolę swój sposób Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Lipca 2014 A ja upieram się, że najlepszy jest bób kiszony hehe, oczywiście zaraz obok mrożenia świeżego Wystarczy obgotować lekko, obrać a dalej jak z ogórkami postępować z tym, że warto lepiej przyprawić.. dodawałem oprócz normalnego zestawu do kiszenia dodatkowy czosnek, chilli i aromatyczne przyprawy.Na początku obgotowany tylko 2 minutki, potem zakiszony a na koniec pasteryzowany - tylko słoiki muszą być szczelne, kilka słabszych pokrywek dało rezultat wypuczenia i produkcji gazów przez bób.. trzeba było szybko zjeść.. Można też zalać bób w słoikach aromatyzowaną oliwą i to zapasteryzować, tylko też sporo przypraw i najlepiej w lodówce trzymać Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Lipca 2014 PB.. Ciekawe czy po obgotowaniu bobu, nie szlo by go wsadzic do sloiczka i zalac roztworem octowym z np. chili, cebulka, papryka, cukier itp. Jadlem cos takiego ale to byly "Jaski" i naprawde smakowalo jako zagrycha.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Lipca 2014 A czemu nie możesz spożywać bobu? A suszonego nie można kupić jak grochu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Lipca 2014 Kiedyś mignął mi w sklepie bób konserwowy w puszcze. W sklepie nie widziałam, ale mam przepis na bób konserwowy z kolendrą i mogę podać jeśli takowy Cię interesuję, Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Lipca 2014 Kiedyś mignął mi w sklepie bób konserwowy w puszcze.W sklepie nie widziałam, ale mam przepis na bób konserwowy z kolendrą i mogę podać jeśli takowy Cię interesuję, To może podaj go tutaj, chętnie tez skorzystam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Lipca 2014 To może podaj go tutaj, chętnie tez skorzystam;) oczywiście, że podam tutaj, a zdjęcia jak wyszedł bób według znalezionego przeze mnie przepisu zamieszczę niebawem w mojej spiżarni Bób z kolendrą - przepis nieco zmodyfikowany, bo mnie bardziej odpowiada taka wersja 2 kg bobu3 łyżki posiekanej świeżej kolendry a jak ktoś nie ma do niej dostępu to może być natka pietruszki1 łyżeczka nasion gorczycy białej4 ziarenka ziela angielskiego3 liście laurowe1 łyżeczka kminu rzymskiego .. jeżeli ktoś nie lubi to może nie dodawać i tak będzie dobre2 papryczki chiliZalewa 2 litry wody200 ml octu spirytusowegoja dałam 3 łyżki cukru1,5 łyżki soliBób wyłuskany ugotować w wodzie bez dodatku soli, choć ja dodaję pół łyżeczki cukru dla zachowania koloru ziaren. Gotujemy 8- 10 minut.Następnie odcedzić, przelać zimnym strumieniem wody i poczekać aż całkowicie ostygnie.Włożyć do słoików po jednym liściu laurowym, po 1-2 ziarenku ziela angielskiego i drobno pokrojoną papryczkę chili (chociaż ja wolę w kawałku)oraz gorczycę, kmin i kolendrę lub natkę pietruszki, a na końcu ziarna bobu.Z podanych składników ugotować zalewę i gorącą zalewać zawartość słoików. Pierwszego dnia pasteryzujemy słoiki 20 minut a drugiego 15 min. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Lipca 2014 A suszonego nie można kupić jak grochu? W sprzedazy u nas jest wlasnie suszony, jednak po obgotowaniu smak jest inny niz ten mrozony- smaczniejszy, bo do mrozeniaidzie bob mlody a do suszenia dojrzaly. Chyba taka jest roznica. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 20 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Lipca 2014 A czemu nie możesz spożywać bobu? A suszonego nie można kupić jak grochu? Żona matka karmiąca i ma dietę a jak dieta to solidarnie co by apetytu nie robić. Zatem pozostało dobrodziejstwa lata zachować na późniejszy czas. Co do suszonego to jeszcze nie spotkałem w sklepie. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 7 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Lipca 2017 ....zostałem dziś obdarowany mnóstwem bobu - lubię ten sezonowy przysmak, ale z ok 5kg nie dam rady - więc z 3 kg bym zakonserwował.Czy ktoś ma jeszcze jakieś przepisy na konserwację owego niż te powyżej nadmienione.....?Chciałbym zrobić go w mundurkach - niełuskany - bo otoczka tęż ma swój smak..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Lipca 2017 Jesli jest swiey to ja bym zamrozila. Wtedy kiedy ma sie ochote na dalsza porcje, tylko odsypuje sie tyle ile potrzeba i normalnie gotuje. Zachowuje swoj smak i oczywisice jest zielony . W sloikach traci jednak duzo na smaku. Do sloikow bardziej proponowalalabym robic suchy, jak fasole . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Lipca 2017 Już tu swoje napisałem ... nic się nie zmienia Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 8 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Lipca 2017 Zrobiłem wg Ciebie - z tym że poza tym 1 słoik na czystej soli, 1 słoik z czosnkiem i 1 słoik z papryczką chili.... obaczym... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.