Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Potrzebny przepis na bób konserwowy.

bób lato plony

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 18 lip 2014 - 09:08

Witam.

Kiedyś mignął mi w sklepie bób konserwowy w puszcze. W związku z tym że obecnie nie mogę spożywać bobu  :( chciałbym trochę zrobić go na zapas. Czy znacie jakiś sposób na zachowanie tego dobrodziejstwa na przyszłość. Niestety mrożenie odpada. Myślałem raczej o konserwach i tu pytanie czy warto ino?



#2 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1954 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 18 lip 2014 - 09:22

Witaj . Może bardziej w słoiki z ''solanką'' ( woda+ sól ) i zapasteryzować... Ja nie robiłam , więc moze sie ktoś jeszcze wypowie, ale ta opcja chyba najlepsza . Pozdrawiam ! :)



#3 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4470 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 18 lip 2014 - 09:34

Kiedyś mignął mi w sklepie bób konserwowy w puszcze.

 

Kiedyś kupiłem ten puszkowy, ponieważ bardzo  lubię bób, a było to już po okresie kiedy świeży bób jest do nabycia na rynku. Nigdy więcej, bób z puszki to było po prostu niezjadliwe świństwo. W Szwecji spotyka się go bardzo często, puszki posiadają przeważnie napisy w języku arabskim, więc chyba jest ich przysmakiem.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 18 lip 2014 - 09:35


#4 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7141 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 18 lip 2014 - 09:38

Bób zawsze mrożę i tak przechowuję po powolnym rozmrożeniu i ugotowaniu nie widzę różnicy między świeżym a mrozonym, może tylko to że szybciej się gotuje. Gdybym miał wekować to solanka i krótka pasteryzacja. Lekko "na półtwardo obgotuj bób, do słoików zalej to gorącą zalewą - na litr wody daj płaską łyżkę soli i odrobinę to zakwaś kwaskiem lub octem, zakręć i pasteryzuj 30-40 minut. Potem dokręć i słoiki go góry nogami do wystygnięcia. Powinno być OK bo czasem tak robię fasolkę szparagową ;)


Użytkownik roger edytował ten post 18 lip 2014 - 09:52


#5 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 18 lip 2014 - 09:38

Jednak najlepszym rozwiązaniem jest mrożenie.... ja w domu mam również bobożernego potwora w postaci ... żonki. 

Po sezonie BoBowym pół zamrażarki jest "zabobowana"  ;)  A o takim konserwowym jeszcze nie słyszałem.

Jak znajdziecie przepis to chętnie podrzucę LP - będzie więcej miejsca w zamrażalniku a nie tylko te małe zielone potworki  :devil:


Użytkownik ArkoGdynia edytował ten post 18 lip 2014 - 09:39


#6 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 18 lip 2014 - 20:29

znalazłem przepis Chef Paul

 

cytat:

 

"...robię to w ten sposób - sparzony bób zalewam osoloną wodą (1 płaska łyżka soli na 1 litr wody), pasteryzować trzy razy (po ostatnim zagotowaniu, trzymać słoje obrócone do góry dnem aż do ostygnięcia) ...
...gotowe,

... pasteryzuję 3 X po 15 minut (strączkowate się gorzej zamykają icon_biggrin.gif ), ... a ja chcę mieć pewność, że mi się nie zepsuje 015.gif , ...
... bób można również apertyzować, ale robię to głównie z grzybami icon_biggrin.gif , "

 

Przepis pochodzi z strony:

http://www.kuron.com...a3c86ff5ef61aef

 

Pierwsza pasteryzacja zrobiona zobaczymy co z tego wyjdzie.

 

 



 



#7 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7141 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 18 lip 2014 - 20:33

3 pasteryzacje po 15 min. Szkoda czasu te słoiki i tak nie postoją za długo ;) ... wolę swój sposób ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

#8 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3609 postów

Napisano 19 lip 2014 - 08:52

A ja upieram się, że najlepszy jest bób kiszony hehe, oczywiście zaraz obok mrożenia świeżego :) 

Wystarczy obgotować lekko, obrać a dalej jak z ogórkami postępować z tym, że warto lepiej przyprawić.. 

dodawałem oprócz normalnego zestawu do kiszenia dodatkowy czosnek, chilli i aromatyczne przyprawy.

Na początku obgotowany tylko 2 minutki, potem zakiszony a na koniec pasteryzowany - tylko słoiki muszą być szczelne, kilka słabszych pokrywek dało rezultat wypuczenia i produkcji gazów przez bób.. trzeba było szybko zjeść.. 

Można też zalać bób w słoikach aromatyzowaną oliwą i to zapasteryzować, tylko też sporo przypraw i najlepiej w lodówce trzymać :) Pozdrawiam



#9 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4171 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 19 lip 2014 - 09:05

PB.. Ciekawe czy po obgotowaniu bobu, nie szlo by go wsadzic do sloiczka i zalac roztworem octowym z np. chili, cebulka, papryka, cukier itp. Jadlem cos takiego ale to byly "Jaski" i naprawde smakowalo jako zagrycha..



#10 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 19 lip 2014 - 13:42

A czemu nie możesz spożywać bobu?  A suszonego nie można kupić jak grochu?



#11 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1876 postów

Napisano 19 lip 2014 - 19:35

Kiedyś mignął mi w sklepie bób konserwowy w puszcze.

W sklepie nie widziałam, ale mam przepis na bób konserwowy z kolendrą i mogę podać jeśli takowy Cię interesuję, :)



#12 Afryka

Afryka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 96 postów
  • MiejscowośćZabierzec

Napisano 19 lip 2014 - 20:06

 

Kiedyś mignął mi w sklepie bób konserwowy w puszcze.

W sklepie nie widziałam, ale mam przepis na bób konserwowy z kolendrą i mogę podać jeśli takowy Cię interesuję, :)

 

 

To może podaj go tutaj, chętnie tez skorzystam;)



#13 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1876 postów

Napisano 19 lip 2014 - 21:34

To może podaj go tutaj, chętnie tez skorzystam;)

 

oczywiście, że podam tutaj, a zdjęcia jak wyszedł bób według znalezionego przeze mnie przepisu zamieszczę niebawem w mojej spiżarni :)

Bób z kolendrą - przepis nieco zmodyfikowany, bo mnie bardziej odpowiada taka wersja :)

2 kg bobu

3 łyżki posiekanej świeżej kolendry a jak ktoś nie ma do niej dostępu to może być natka pietruszki

1 łyżeczka nasion gorczycy białej

4 ziarenka ziela angielskiego

3 liście laurowe

1 łyżeczka kminu rzymskiego .. jeżeli ktoś nie lubi to może nie dodawać i tak będzie dobre

2 papryczki chili

Zalewa

2 litry wody

200 ml octu spirytusowego

ja dałam 3 łyżki cukru

1,5 łyżki soli

Bób wyłuskany ugotować w wodzie bez dodatku soli, choć ja dodaję pół łyżeczki cukru dla zachowania koloru ziaren. Gotujemy 8- 10 minut.

Następnie odcedzić, przelać zimnym strumieniem wody i poczekać aż całkowicie ostygnie.

Włożyć do słoików po jednym liściu laurowym, po 1-2 ziarenku ziela angielskiego i drobno pokrojoną papryczkę chili (chociaż ja wolę w kawałku)

oraz gorczycę, kmin i kolendrę lub natkę pietruszki, a na końcu ziarna bobu.

Z podanych składników ugotować zalewę i gorącą zalewać zawartość słoików. Pierwszego dnia pasteryzujemy słoiki 20 minut a drugiego 15 min.



#14 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4754 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 19 lip 2014 - 22:52

 A suszonego nie można kupić jak grochu?
 

 W sprzedazy u nas jest wlasnie suszony, jednak po obgotowaniu smak jest inny niz ten mrozony- smaczniejszy, bo do mrozeniaidzie bob mlody a do suszenia dojrzaly. Chyba taka jest roznica.



#15 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 20 lip 2014 - 18:30

A czemu nie możesz spożywać bobu? A suszonego nie można kupić jak grochu?

 

Żona matka karmiąca :) i ma dietę a jak dieta to solidarnie co by apetytu nie robić. Zatem pozostało dobrodziejstwa lata zachować na późniejszy czas.

 

Co do suszonego to jeszcze nie spotkałem w sklepie.



#16 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3177 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 07 lip 2017 - 19:45

....zostałem dziś obdarowany mnóstwem bobu - lubię ten sezonowy przysmak, ale z ok 5kg nie dam rady - więc z 3 kg bym zakonserwował.

Czy ktoś ma jeszcze jakieś przepisy na konserwację owego niż te powyżej nadmienione.....?

Chciałbym zrobić go w mundurkach - niełuskany - bo otoczka tęż ma swój smak.....



#17 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4754 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 07 lip 2017 - 22:46

Jesli jest swiey to ja bym zamrozila. Wtedy  kiedy ma sie ochote na dalsza porcje, tylko odsypuje sie tyle ile potrzeba i normalnie gotuje. Zachowuje swoj smak i oczywisice jest zielony .  W sloikach traci jednak duzo  na smaku. 

 Do sloikow bardziej proponowalalabym robic suchy, jak fasole .



#18 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7141 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 07 lip 2017 - 22:48

Już tu swoje napisałem ... nic się nie zmienia ;)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#19 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3177 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 08 lip 2017 - 20:42

Zrobiłem wg Ciebie - z tym że poza tym 1 słoik na czystej soli, 1 słoik z czosnkiem i 1 słoik z papryczką chili.... obaczym... :angel:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych