Jump to content

Recommended Posts

Witam kolegów na wstępie chciał bym się przywitać ponieważ od jakiegoś czasu czytam forum i strony dotyczące wedzenia postanowiłem wybudować wędzarkę i spróbować swoich sił w tym temacie.

Wczoraj zrobiłem pierwsze dymienie i wszystko było by ok tylko szynka ,poledwica wyszły bardzo słone.Dodam ze zalewę peklową zrobiłem zgodnie z tabelą peklowałem 5 dni .

Gdzie popełniłem błąd ??.Czy aby następny raz nie było skuchy po prostu mniej soli ???

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/
Share on other sites

 

 

zalewę peklową zrobiłem zgodnie z tabelą peklowałem 5 dni . Gdzie popełniłem błąd ??

 

Nie wymoczyłeś po peklowaniu ;) ...

Albo zmniejsz ilość soli procentowo przy stosowaniu tabeli albo pekluj inną metodą gdzie dobierzesz sobie ilość soli na litr wody przy stałym stosunku solanki 0,5l do 1kg mięsa ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362756
Share on other sites

Witaj i napisz coś więcej, zgodnie z którą tabelą, jaki nastrzyk itd.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362757
Share on other sites

Witam dzięki za odpowiedź.

Do przygotowania zalewy peklującej użyłem tabeli znajdującej się na tej stronie w dziale peklowanie na mokro tabela.

peklowałem 5 dni.Jeden nastrzyk zalewą.

Płukanie w zimnej bieżącej wodzie

Osuszanie ok 14 godzin w lodowce.

Kolejne osuszanie na działce ok 1,5 godziny w przewiewnym miejscu.

Osuszanie w wędzarni ok 50 stopni bez dymu otwarta wędzarnia ok 1godziny i 20 min.

Wędzenie 4 godziny temperatura 55-60 stopni.

Ostatnie 30 min temp ok 75stopni C

Parzenie ok 1 godziny.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362768
Share on other sites

Bartboss tutaj masz uwag jesli chodzi o peklowanie 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2029-peklowanie-kilka-uwag-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/

 Widac nie sprawdziles po peklowaniu czy mieso nie jest za slone . Maxell dokladnie tutaj przedstawil punkt po punkcie, a opracowanie jest naszego technologa kolegi Bagno.. Zobacz czy wszystkie punty wypelniles.

Edited by ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362772
Share on other sites

Ostatnie 30 min temp ok 75stopni C Parzenie ok 1 godziny

podpiekamy i parzymy na termometr w odpowiedniej temp. wody i do osiągnięcia odpowiedniej temp. w wewnątrz wyrobu, a nie na czas.

a próg słoności każdy ma inny i sam musisz dojść do swojej granicy metodą prób i błędów niestety ;)

Edited by osid
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362776
Share on other sites

Przestrzeganie (ścisłe) wytycznych w tabelach + dobry surowiec + higiena + parametry peklowania, muszą skutkować dobrym wyrobem. Próg słoności, jak pisał mój przedmówca, musisz wypracować sam. Przy pomocy tabel i smaku osiągniesz go już maksymalnie przy trzecim podejściu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362777
Share on other sites

Tabela nie dotyczy polędwicy i polędwiczek, jak również wszystkich wędzonek wędzonych i podpiekanych lub pieczonych

Edited by DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362851
Share on other sites

Warto także sprawdzić sól. ;) Niedawno Koleżanka EAnna ważyła dwa, czy trzy rodzaje soli i wyniki były bardzo interesujące.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362967
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.