EL GREGOR Posted February 17, 2014 Report Share #451 Posted February 17, 2014 zrobić to nie sztuka tylko gdzie powiesić po wędzeniu idzie wiosna a nie zima kindziuki w naszych domowych warunkach to trzeba robić w październiku a każdy robi jak chce i gdzie chce Quote Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-334072 Share on other sites More sharing options...
redzed Posted February 17, 2014 Report Share #452 Posted February 17, 2014 zrobić to nie sztuka tylko gdzie powiesić po wędzeniu idzie wiosna a nie zima kindziuki w naszych domowych warunkach to trzeba robić w październiku a każdy robi jak chce i gdzie chce Oto moje warunki domowe, temp. 12st. wilgotność 75-80%, wymiana powietrza dwa razy dziennie. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Sausage%20and%20more/P1100680_zps1804a4af.jpg Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-334174 Share on other sites More sharing options...
Tomasz_65 Posted February 18, 2014 Report Share #453 Posted February 18, 2014 Witam redzed to chyba typowa chłodziarka na minimalnym stopniu chłodzenia 12 st.C wilgotność 75-80% ,w twoim przypadku wymiana powietrza polega na otworzeniu drzwi .czy masz inny system ,w miseczkach masz sól czy coś innego pozdrawiam Quote Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-334538 Share on other sites More sharing options...
redzed Posted February 18, 2014 Report Share #454 Posted February 18, 2014 Wiesław, możesz zobaczyć więcej tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/ a zwłaszcza pozycje Nr. 11. Jest osobna kontrola temperatury, ponieważ maksymalny stopień oryginalnej lodówki to 6. Jest tam także nawilżacz i dodatkowa kontrola. Jak odwilżacz się włącza to także mały wiatraczek działa ażeby lepiej wilgotność rozrzucić przez pomieszczenie. Wymiana powietrza przez wentylatora który działa dwa razy na dzień przez 30min. Wentylator zrobiłem z wiatraka z komputera, i do tego tez zamontowałem oczyszczacz powietrza, czyli filtr węgłowy. W normalnej lodowce nie uda się dojrzewać wędlin. W miseczkach są próbki mies z innych wyrobów do mierzenia pH. W ten sposób nie muszę kluć kiełbasy. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-334559 Share on other sites More sharing options...
Piotr897 Posted February 19, 2014 Report Share #455 Posted February 19, 2014 Uważnie śledzę dyskusje na temat dojrzewania kindziuka i trochę zaczynam się martwić co będzie po skończeniu wędzenia.Po szustym wędzeniu wygląda tak: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-334812 Share on other sites More sharing options...
Piotr897 Posted February 20, 2014 Report Share #456 Posted February 20, 2014 *szóstym Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-335035 Share on other sites More sharing options...
roger Posted February 20, 2014 Report Share #457 Posted February 20, 2014 (edited) Wygląda ładnie ale do dojrzewania szukaj ziemianki z prawdziwego zdarzenia bo inaczej d...a zbita Czas na tego typu wyroby to wrzesień / październik bo można kombinować z miejscem nie mając "dojrzewalni" Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Edited February 20, 2014 by roger Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-335045 Share on other sites More sharing options...
Piotr897 Posted February 23, 2014 Report Share #458 Posted February 23, 2014 Mam już na oku miejsce dojrzewania moich kindziuków. Okazało się,że mój znajomy posiada starą ziemiankę,która powinna nadawać się idealnie.Oczywiście wcześniej sprawdzę,jakie tam panują warunki.Tymczasem podczas produkcji kindziuka wyprodukwałem kilka serków (szkoda dymu) Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-336049 Share on other sites More sharing options...
roger Posted February 23, 2014 Report Share #459 Posted February 23, 2014 A napisz z łaski swojej w jakiej temperaturze to wędzisz ? Tak patrząc na serki to zimne wędzenie to nie jest a kindziuk wędzimy wielokrotnie na zimno nie ba gorąco Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-336064 Share on other sites More sharing options...
Piotr897 Posted February 24, 2014 Report Share #460 Posted February 24, 2014 Wędzenie serków i kindziuków odbywało się w tem. 20-22 stopni.Po 3 godzinach wyjąłem kindziuki i same serki dostały troszkę wyższej temperatury.Na koniec wędzenia temperatura została podniesiona do 50 st. Wygląd i smak rewelacja. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-336146 Share on other sites More sharing options...
roger Posted February 24, 2014 Report Share #461 Posted February 24, 2014 Termometr na zdjęciu pokazuje prawie 50st (nie wnikam w jego przydatność i dokladność) i kindziuki wiszą Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-336149 Share on other sites More sharing options...
Piotr897 Posted February 24, 2014 Report Share #462 Posted February 24, 2014 To co widac to odbicie światła,rzeczywista temperatura to ok. 22 st. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-336199 Share on other sites More sharing options...
Piotr897 Posted March 9, 2014 Report Share #463 Posted March 9, 2014 Moje kindziuki mają już (dopiero) miesiąc.Skończył się okres intensywnego wędzenia.Teraz powędrują do chłodnej piwniczki.Może ktoś podpowie czy i jak często trzeba jeszcze je wędzić?Jak wcześniej wspomniałem zrobiłem ich 8,dlatego mogę sobie pozwolić na zajrzenie do środka. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-339612 Share on other sites More sharing options...
Twonk Posted May 20, 2024 Report Share #464 Posted May 20, 2024 Ma ktoś może przepis na kindziuka? Taki sprawdzony? Może ten z tego wątku? Szukam i szukam (może nie jestem w tym szukaniu zbyt dobry). Tutaj cały wątek, ale odnosi się niestety do przepisu ze strony głównej. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/ a strony głównej brak... Tutaj z dzika ale 200g soli na 2 kg mięsa: nie za dużo? 100g / kg dobrze to liczę? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-wędliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/#comment-147736 Jest jeszcze taki na 100 kg mięsa (ale bez komentarzy - nie wiem czy ktoś go wypróbował?) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20351-litwa-kindziuk-skilandis-przepis-oryginalny/#comment-882693 Ten jeśli dobrze liczę 35 g / kg (jeśli to 3500 to gramy) Help! Quote Lubię sobie wędzić 😁 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-925915 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 20, 2024 Report Share #465 Posted May 20, 2024 23 minuty temu, Twonk napisał(a): Jest jeszcze taki na 100 kg mięsa (ale bez komentarzy - nie wiem czy ktoś go wypróbował?) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20351-litwa-kindziuk-skilandis-przepis-oryginalny/#comment-882693 I to jest przepis ze strony głównej, do którego odnosi się wspomniana przez Ciebie dyskusja. Dawkowanie soli: 35g/kg + azotan sodu. Powinno być odpowiednio długie peklowanie, żoładki i zimny dym. 1 Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-925920 Share on other sites More sharing options...
Twonk Posted May 20, 2024 Report Share #466 Posted May 20, 2024 (edited) Super - bardzo ci dziękuję EAnno. W tym układzie 35g peklosoli na kg powinno wystarczyć chyba. Edited May 20, 2024 by Twonk Quote Lubię sobie wędzić 😁 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-925923 Share on other sites More sharing options...
rysiekg Posted December 26, 2024 Report Share #467 Posted December 26, 2024 (edited) Dzien dobry, Staram sie wykonac kolejny raz kindziuk jestem na drugim dniu prasowania (obciazenie 2 talerze 10kg i 2 talerze 5kg). Jak dotad uzywalem oslonek bialkowych, kazdego roku staram sie uzywac wiekszego przekroju (obecnie 10cm). Z pieciu prob raz tylko uzylem pecherza ale to byl pechowy rok kiedy caly wsad byl do wyrzucenia - nie mialem jeszcze mozliwosci kontrolowania wilgotnosci i zbyt szybko obsuszylem wedline zewnetrznie... Chcialem zadac trzy pytania: Czy zastosowana oslonka (bialkowa, zoladek, pecherz) ma wplyw na walory smakowe? Czy kiedy Panstwo kolejny raz wedzicie (w sumie dotyczy to kazdego wielokrotnego wedzenia w zimnym dymie) i po wyjeciu z dojrzewalni/chlodziarki wsad jest znacznie chlodniejszy od temperatury dymu (przykladowo wsad 8C a dym 18C) ogrzewacie go wczesniej zeby uniknac punktu rosy na wsadzie (w wedzarni)? Mam wedzarnie murowana opalana drewnem i w zwiazku z tym jedynie w mocne mrozy moge otrzymac dym o temperaturze nizszej niz 11-12C. Jak to jest z minimalna temperatura dymu. Wiekszosc zrodel mowi - nie wiecej niz 24-27C, nieliczne podaja przedzial 16-24C. Czy wedzenie dymem ponizej pewnej temperatury dodatniej 16C, 12C itp ma negatywny wlpyw na efekt wedzenia? Pozdrawiam, rysiekg Edited December 26, 2024 by rysiekg Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-978460 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 26, 2024 Report Share #468 Posted December 26, 2024 (edited) Godzinę temu, rysiekg napisał(a): Czy zastosowana oslonka (bialkowa, zoladek, pecherz) ma wplyw na walory smakowe? Ad.1 Ma i to zasadniczy Ad.2 Do takich rzeczy wędzarnia z paleniskiem nie bardzo się nadaje.Potrzebny elektryk z dymogeneratorem dla utrzymania stałej odpowiedniej niskiej temperatury wędzenia. Ad.3 Czym niższa temperatura dymu to dłuższy czas wędzenia.Te nieliczne podają prawidłowy przedział.Przy zbyt wysokiej temperaturze wędzenia może tworzyć się sucha skórka na powierzchni chudego mięsa. Edited December 26, 2024 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-978478 Share on other sites More sharing options...
rysiekg Posted December 26, 2024 Report Share #469 Posted December 26, 2024 Dziekuje za odpowiedzi! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-978480 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted December 26, 2024 Report Share #470 Posted December 26, 2024 7 godzin temu, rysiekg napisał(a): Czy zastosowana oslonka (bialkowa, zoladek, pecherz) ma wplyw na walory smakowe? Nie tyle nawalory smakowe jak na cały proces dojrzewania. Osłonki białkowe nie są dobre do tego typu wyrobów. 7 godzin temu, rysiekg napisał(a): po wyjeciu z dojrzewalni/chlodziarki wsad jest znacznie chlodniejszy od temperatury dymu (przykladowo wsad 8C a dym 18C) ogrzewacie go wczesniej zeby uniknac punktu rosy na wsadzie (w wedzarni)? Mam wedzarnie murowana opalana drewnem i w zwiazku z tym jedynie w mocne mrozy moge otrzymac dym o temperaturze nizszej niz 11-12C. Po wyjęciu z dojrzewalni wyrównaj temperatury dopiero zacznij zimne wędzenie w temp. do 22C. Staraj się by temp. była stabilnie utrzymana między 20-20C. Arkadiusz dobrze podpowiedział, że do wędzenia tego typu wędlin idealna jest wędzarnia elektryczna. 7 godzin temu, rysiekg napisał(a): Jak to jest z minimalna temperatura dymu. Wiekszosc zrodel mowi - nie wiecej niz 24-27C, nieliczne podaja przedzial 16-24C. Czy wedzenie dymem ponizej pewnej temperatury dodatniej 16C, 12C itp ma negatywny wlpyw na efekt wedzenia? Dziwnie te Twoje źródło🙉. Wędzenie zimne 22C. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-978534 Share on other sites More sharing options...
rysiekg Posted December 27, 2024 Report Share #471 Posted December 27, 2024 (edited) Dziekuje za informacje. Ok, to na przyszly rok musze sprobowac raz jeszcze z pecherzem i zoladkiem, w tym sezonie juz nie zdaze przed feriami (na ten rok chce tez zautomatyzowac 2 chlodziarki na dojrzewalnie, jedyny problem to znalezienie malego dyfuzora, ktory nie bylby zatopiony w plastiku i latwy w "zwatowaniu" wlacznika tak zeby wysterowac go bezposrednio zasilaniem). Stabilne 20C+/-1C dam rade uzyskac, pracuje zdalnie, czujnik temperatury na bluetootha pomaga w takim przypadku - tylko w efekcie ubocznym trawnik na linii dom-altana kazdej wiosny wymaga zwiekszonego wysilku przy rekultywacji Edited December 27, 2024 by rysiekg Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-978727 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.