aglod Posted December 7, 2007 Report Share #26 Posted December 7, 2007 Tomuś powodzenia :grin: :grin: :grin: My czekamy z niecierpliwością na rezultat a tu cholewcia jeszcze 2 tygognie :tongue: Quote Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24382 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted December 7, 2007 Report Share #27 Posted December 7, 2007 Mam tylko jeden problem nie wiem czy sól i saletrę można zastąpić peklosolą? Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24385 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 7, 2007 Report Share #28 Posted December 7, 2007 Mam tylko jeden problem nie wiem czy sól i saletrę można zastąpić peklosolą?Oczywiście i to w tej samej ilości. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24386 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted December 8, 2007 Report Share #29 Posted December 8, 2007 No to załadowałem "kindziuka" :lol: , pozostałe mięsko z nadzienia zmieliłem i wsadziłem do słoików i do pasteryzacji ,a "maciek" pojedzie do Fentla do "masarni" do suszenia a po tym etapie mam nadzieję ,że bez komplikacji /bo to trochę dobrego mięska i było by szkoda/ będziemy go traktować dymem/przydała by się ta Jasia maszyneria/ :wink: Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24448 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 8, 2007 Report Share #30 Posted December 8, 2007 Tomuś, Dlaczego odwróciłeś żoładek? W przepisach nie ma na ten temat nic. W masarstwie przyjęło się, że strona "biała" widoczna na zdjeciu jest strona wewnętrzną. Napełnia sie tak jak salceson. Zmylił Cię post EAnny, która sugerowała, że enzymy zawarte w żołądku powodują lepsze właściwości smakowe. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24450 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted December 8, 2007 Report Share #31 Posted December 8, 2007 Masz rację Andrzeju ,ja go przepakowałem bo w pierwszej wersji załadowałem jak salseson czy mam poprawić? Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24456 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted December 8, 2007 Report Share #32 Posted December 8, 2007 Po uwadze Andrzeja - Bagno natychmiast dokonałem przepakowania /co się żle zaczyna to się dobrze skończy :lol: /. Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24462 Share on other sites More sharing options...
sokoz Posted December 8, 2007 Report Share #33 Posted December 8, 2007 Chyba znacznie lepiej! Poprzednio wygladał jak w przenicowanej jesionce!/Liczę na poczucie humoru/Ale dlaczego jest podłączony do kontaktu? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24463 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 8, 2007 Report Share #34 Posted December 8, 2007 Tomuś zrobił taki autoalarm. Szczególnie zabezpieczający przed nim samym. :wink: Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24464 Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted December 8, 2007 Author Report Share #35 Posted December 8, 2007 Po dziesięciu dniach wędzenia i suszenia kindziuk roztacza taki aromat, że można dostać ślinotoku. Aż mnie kusi aby go spróbować.Tomuś jak będziesz na tym etapie co ja poczujesz jaki to wspaniały zapach. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24485 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 9, 2007 Report Share #36 Posted December 9, 2007 załadowałem "kindziukaIle mięsa zmieściło się do żołąka? Jakich kawałków z szynki użyłeś? Chodzi mi o rodzaj mięśni. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24495 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted December 9, 2007 Report Share #37 Posted December 9, 2007 Aniu do maciusia wepchnąłem 2,7 kg boczku , 3,5 kg mięso od szynki /chudziutkia I / razem ponad 6 kg ,myślę ,że po zakończeniu " procesu technologicznego " będzie ok 4-4,5 kg gotowego kindziuka. Oby się udało ,na razie ,się "prasuje " , i już czeka wolna w tym czasie siatka na ryby,- do suszenia. Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24497 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted December 9, 2007 Report Share #38 Posted December 9, 2007 "Prasowanie " kindziuka. Całość jest przykryta wielkim pudłem /aby było ciemno?/ Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24498 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 9, 2007 Report Share #39 Posted December 9, 2007 Trochę nie w porę (najwyżej bedzie na wielkanoc :grin: ) ale i ja pokusiłem się na wykonanie szlachetnej wędliny. Przynajmniej osłonkę mam wg przepisu-pęcherz. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24537 Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted December 9, 2007 Author Report Share #40 Posted December 9, 2007 Bagno moje gratulacje :!: Ciekawi mnie jak udało Ci się zrobić ten napis. Mój kindziuk będzie wcześniej, właśnie popełniam 11 wędzenie.Tomuś co do masy to na Twoim miejscu nie liczył bym na 4kg wyrobu. Jak dziś w południe sprawdziłem wagę, to z 5,1 zrobiło się 3,66. No i ten Fentel :grin: Już teraz mogę powiedzieć, że kindziuk jest wyrobem mało wydajnym. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24544 Share on other sites More sharing options...
aglod Posted December 26, 2007 Report Share #41 Posted December 26, 2007 Kindziuk gotowy i w spożyciu. Cykniemy fotki i napiszemy o naszych organoleptycznych wrażeniach. :tongue: Quote Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-26092 Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted December 26, 2007 Report Share #42 Posted December 26, 2007 Napiszę tylko tyle, (bo dostałem reprymendę, że za dużo piszę) kindziuk robi się tylko z najlepszych mięs (dostałem właśnie z Litwy od przyjaciół, bajeczka) szynka schab i chuda łopatka. żaden boczek czy inne tłuste mięsa, Troszkę tłuszczyku owszem było, ale od szynki a nie z boczku. pozdrawiamp.s. może w innych stronach naszego kraju robią kindziuk w bardziej oszczędny sposób tego nie negujęale Prawdziwy litewski kindziuk jest wykonany z mięsa szynki ,schabu lub łopatki Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-26097 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 26, 2007 Report Share #43 Posted December 26, 2007 Jesli mozna wiedzieć, to od kogo Jarku taką reprymendę dostałeś? Ciekawe.... Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-26102 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted December 26, 2007 Report Share #44 Posted December 26, 2007 :question: "Tradycyjny kindziuk lub skilandis produkuje się tylko i wyłącznie z dobrej gatunkowo wieprzowiny, która może być dosyć tłusta. Mięso jest siekane na kawałki po ok. 30-50 g lub bardzo grubo mielone. Gdy mięso jest zbyt chude, to dodatkowo dorzuca się jeszcze siekanej słoniny. Po czym dodaje się przyprawy (czosnek roztarty z solą, mielony czarny pieprz, zmiażdżoną kolendrę, cukier i saletrę. Po dokładnym wymieszaniu mięsem wypycha się wyczyszczony świński żołądek lub dokładnie wymyty świński pęcherz albo mięso jest zawijane w przytłuszczowe błony. Dokładnie zszywa się brzegi, obwiązuje się sznurkiem i co najmniej na 5 dni kładzie się pod ciężarem w chłodnym pomieszczeniu. Potem jeszcze przez ok. 3 dni suszy się,a dopiero potem przez następne 3-4 tygodnie wędzi się w zimnym dymie. W Dzukiji kindziuki nie wędzi się, lecz suszy się, dokładnie tak samo jak kiełbasę. Kindziuk i skilandis spożywa się jak suchą kiełbasę. Latem z kindziuka mogą być gotowane bardzo smaczne o specyficznym smaku barszcze, kwaśne zupy, czasami kapuśniak lub krupnik z perłową kaszą. Niektóre gospodynie kawał kindziuka do zupy wkładają zawinięty w gazę, aby się nie rozpadł." Opis przetłumaczono z książki "Lietuviu valgiai", Wyd. II, Wilno, 1984, str.285-286.No to gdzie leży prawda ,czy jak zwykle pośrodku? Mój kińdziuk jeszcze :question: wisi u Fentla miał już jedno lekkie wędzenie ,do Sylwestra jeszce dwa po Nowym roku dalsze i oczekiwanie do debiutu w Brennej. Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-26105 Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted December 26, 2007 Report Share #45 Posted December 26, 2007 kindziuk pochodzi z Litwy i tam powstała jego receptura, i tam mam wielu znajomych i przyjaciół. Chociaż przez ostatnie lata jakoś nie miałem czasu żeby się tam wybrać ale kontakt jakiś mamy. dostałem na wielkanoc od przyjaciół kindziuka na święta i był po porostu pyszny. sami robili. właśnie podawali mi w zeszłym roku receptę na kumpiaka, ale jakoś to zostało sobie a muzom :devil:pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-26106 Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted December 26, 2007 Report Share #46 Posted December 26, 2007 oczekiwanie do debiutu w Brennej.Mam nadzieję , że dane mi będzie spróbować. :tongue: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-26107 Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted December 26, 2007 Report Share #47 Posted December 26, 2007 Kindziuka robi się właśnie o tej porze, gdy bije się świnie na święta i pekluje się mięso dość długo, żeby się nie zepsuło (kindziuki muszą poleżeć do lata) później wędzi się w zimnym dymie przez kilka tygodni, dla zapewnienia trwałości produktupozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-26108 Share on other sites More sharing options...
fentel Posted December 26, 2007 Report Share #48 Posted December 26, 2007 Mój kińdziuk jeszcze :question: wisi u Fentla miał już jedno lekkie wędzenie ,potwierdzam, że jeszcze wisi i jeszcze się nie rusza :devil: , nawet ładnie pachnie po ostatnim wędzeniu :tongue: Kindziuk ma teraz klimę - ok. 5 st. i jest przewietrzany......(ciekawe jak długo będę jeszcze społecznym opiekunem i pielęgniarzem kindziuka :rolleyes: ) .....cóś mi się zdaje, że ten " wynalazek" Tomusia ma szanse na sukces :grin: pzdr) Quote fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-26113 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted December 29, 2007 Report Share #49 Posted December 29, 2007 KIńdziuk pod dobrą opieką :wink: "p.Krysi z gazowni" wisi u Fentla w "masarni" i schnie ,jest go coraz mniej :sad: :devil: ,ale nie dajemy się i będziemy go teraz wędzić co 2-3 dni ,może nie wyparuje :smile: Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-26231 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted January 9, 2008 Report Share #50 Posted January 9, 2008 Dziś kolejne wędzenie a właśnie minął miesiąc od produkcji ,faktem jest ,że strasznie go ubyło :tongue: Awędzenie razem z oscypkami. :tongue: Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-26707 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.