Jump to content

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie. Właśnie popełniłem kindziuka, już się nie mogę doczekać efektów chociaż nie wiem czy czasem nie rzuciłem sie na zbyt głęboką wodę hmmm....

Przepis jak ze strony głównej. tylko dałem 3kg szynki chudej i zamiast boczku dałem kilogram karczku. Co do zdjęć, to jest problem bo zepsuł mi się aparat o czym pisałem wczoraj. Pozdrawiam.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-26785
Share on other sites

Zgodnie z obietnicą wklejam zdjęcia mojego kindziuka. Smak wędlinki jest prawie idealny, powinienem dać tylko troszkę mniej soli. Osłonki same niestety nie ścisneły dostatecznie wyrobu i w środku pojawiły się puste przestrzenie. :cry: Należy kindziuka mocno sznurować i w trakcie popełniania jeszcze dociągać przędzę. Co do wydajności to jest niska. Na początku waga wynosiła 5,1kg. a po ostatnim wędzeniu 3,3kg.

Następnym razem wyeliminuję błędy i wyrób powinien być idealny. :grin:

PZDR

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-27068
Share on other sites

nie ścisneły dostatecznie wyrobu i w środku pojawiły się puste przestrzenie

Wnuczek, miałem kiedyś podobny problem z krakowską, w której po wysuszeniu na przekroju były dziury.

Maxell zasugerował wówczas, że:

 

Kiełbasy z farszem, w którym mięso jest krojone na większe kawałki, muszą byc robione w jelitach o większej średnicy.

Być może tutaj jest pies pogrzebany ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-27155
Share on other sites

Powodem dziur może być niewłaściwa wilgotność w trakcie całego cyklu dojrzewania(nie wysycha jednakowa w całej masie), brak sprasowania celem fizycznego dociśnięcia poszczególnych kawałków do siebie, a może zastosowany spirytus.

Podobną rzecz miałem przy kiełbasie żmudzkiej.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-27156
Share on other sites

czy nie dodanie spirytusu ciągnie za sobą jakieś konsekwencje typu dłużej będzie woda odparowywać?

Nie niesie żadnych konsekwencji. Mogą się pojawić, gdy na początku procesu suszenia wystartujemy z niską wilgotnością doprowadzając do powstania na powierzchni skorupki będącej zaporą do usunięcia z wewnętrznej warstwy (środka) wody.
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-27196
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Kusi mnie by zrobić kindziuk ale to wędzenie przez 3 tygodnie to czarno widzę ( chociaż mój mówi że wyrąbie na strychu dziury w kominie od kominka i może tam coś zamontuje :rolleyes: ) i narazie nie wiem gdzie zdobyć żołądek lub pęcherz. A może basturmę popełnić :question:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-28108
Share on other sites

kindziuk pochodzi z Litwy i tam powstała jego receptura, i tam mam wielu znajomych i przyjaciół. Chociaż przez ostatnie lata jakoś nie miałem czasu żeby się tam wybrać ale kontakt jakiś mamy. dostałem na wielkanoc od przyjaciół kindziuka na święta i był po porostu pyszny. sami robili. właśnie podawali mi w zeszłym roku receptę na kumpiaka, ale jakoś to zostało sobie a muzom :devil:

pozdrawiam

Witam;))

może Jarek byś napisał coś o tym kumpiaku, bo temat i produkt jest ciekawy a oprócz Twojej wypowiedzi nic o nim tutaj nie znalazłem :cry:

pozdrawiam i czekam na przepis :smile:

Geronimo
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-28247
Share on other sites

Wnuczku niestety miałeś raację mój kińdziuk z ""wielkiego męzczyzny stał się bardzo małym chłopczykiem"" , po ostatnim wedzeniu wczoraj , to nie wiem czy nie ubyło mu 50 % i to te ,które były przeznaczone na spróbowanie :wink: .Ale jeszcze przd nim kolejne boję się żeby nie zniknęło pozostałe 50 % . :grin: Mimo wszystko czekam z niecierpliwością :tongue:
Tomuś
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-28516
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witajcie :grin:

Zrobiłem dzięki Wam kindziuka. Obsechł a teraz siedzi w beczce na dachu na wylocie z kominka(tyle dobrego drzewa się spala k. daje tylko ciepło ;)))- niech owędzi choć jeszcze kindziuka)Czy to się sprawdzi dam Wam znać. Ale chciałbym Wam Wszystkim podziękować.Gdyby nie Wy to nie robiłbym tak dobrych szyneczek kiełbasek itp. bo po prostu nie wiedziałbym ,,jak to się robi" :tongue:

Geronimo
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-29568
Share on other sites

kindziuk na lozu madejowym :

 

http://img84.imageshack.us/img84/5471/oemadejowekindziukals2.jpg

 

beczka na dachu :

 

http://img267.imageshack.us/img267/3839/beczkanadachuhu9.jpg

 

kindziuk w beczce na kominie:

 

http://img529.imageshack.us/img529/7439/kindziukwbeczcenakominipi2.jpg

 

dzieki Wam za pomoc;))) ale całe szczęście syn też pomógl ;)).

Fajnie mieć dzieci ;DDD

Geronimo
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-29669
Share on other sites

Jak dla mnie wygląda fajnie, tylko jeszcze nikt nie napisał jak to smakuje? I czy warto robić?

Warto :!: Smak tródno oddać słowami, kindziuk jest poprostu smaczny. Ma tylko jedną wadę, jest twardy.

Raz dodałem kilka plastrów do grochówki, rewelacja. Zarówno grochówka jak i kindziuk w niej gotowany.

Pzdr

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-29678
Share on other sites

Dodatek kindziuka do grochówki to moim zdanie marnotrastwo. Przecież trzeba włożyć w jego produkcję tyle pracy i tyle czekać, a potem wrzucić go do zupy ? Do grochóki można użyć wielu innych wędzonych składników. A kindziuk kroić w cienkie plasterki i delektować się smakiem. :tongue:

Narobiliście mi smaka. Wprawdzie na wielkanoc nie zdążę, ale i tak zrobię, tylko najpierw spróbuję (mam nadzieję, że Tomuś mnie poczęstuje :grin: ).

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-29680
Share on other sites

  • 2 weeks later...
O kińdziuku /tym moim/ możemy mówić już tylko w czsie przeszłym :cry: .Jak w piosence "Tak długo się starałem" , teraz wiem ,że szykując się na taki np. III Zlot ,trzeba załatwić żoładek słonia :grin: wtedy starczy dla wszyskich :lol: .Co do smaku i wrażeń po spożyciu się nie wypowiadam ,niech to uczynią inni. Wiem jedno wszyscy przeżyli :wink: . Dzięki ,że mnie nie skrzyczeliście.
Tomuś
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-30263
Share on other sites

Dzięki ,że mnie nie skrzyczeliście.

Tomuś! Przesadna skromność też jest grzechem :lol: Mnie kindziuk smakował bardzo i polecam go wszystkim Ma smak szlachetnej wędliny dojrzewającej. Przy okazji pytam fachowców: czy używając w trakcie produkcji mniejszej ilości soli są szanse na sukces?
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-30266
Share on other sites

Przepraszam ,nie wszyscy widzieli "wnętrze" tak wyglądał po 83 dniach i 16 wędzeniach w zimnym dymie.

Wnioski: musi być tylko mięsko z szynki /bez boczku mimo ,że było tylko 15 %/ ,trzeba dokładniej dopchać i mocniej zawiązać i ścisnąć

Ostatecznie "ubyło " od początku 40- 50% wagi

Tomuś
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-30268
Share on other sites

"ubyło " od początku 40- 50% wagi

Jak na ten ubytek kindziuk był zadziwiająco miękki, wilgotny i delikatny. Smak i zapach rasowej wędzonki, bardzo intensywne, wręcz esencjonalne. Tomuś, gratuluję wyrobu. :!: Zachęcona Twoim sukcesem również spróbuję go zrobić. Osobiście uwielbiam surowe wędliny.

Mam tylko jedną, nieśmiałą sugestię, dotyczacą serwowania. Otóż wyroby dojrzewajace, z natury rzeczy są słone, czasami twardawe. Powinny być jak najcieniej krojone i podawane z chlebem (słynna szynka parmeńska pokrojona w plasterki tylko nieco grubsze niż przeźroczyste jest nie do zjedzenia) . Cieniutka warstewka takiej wędliny położonej na kromce chleba pozwoli delektować się tym cudeńkiem; dostrzec i docenić wszystkie odcienie smaku i aromatu. (tak jak używanie szlachetnych perfum w nadmiarze niweczy zamierzony efekt). Wtedy też nie trzeba też będzie "załatwieć żołądka słonia" :grin: :grin: :grin:

Dziękuję za przekazanie zdobytych doświadczeń.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-30273
Share on other sites

Dzięki za informacje i zdjęcia :wink:

Wygląda bdb.Smak mówicie też był extra :grin:

Ja też dałem boczzek tylko dość chudy. Co mi wyjdzie na razie nie wiem.Kindziuk się suszy i wędzi na przemian.(musiałem przeczekać tą Emmę bo by mi zdmuchnęło kindziuka z dachu :wink:

pozdrawiam z odrobiną zazdrości

Geronimo
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-30310
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.