Andrzej D. Posted January 10, 2008 Report Share #51 Posted January 10, 2008 Witam wszystkich serdecznie. Właśnie popełniłem kindziuka, już się nie mogę doczekać efektów chociaż nie wiem czy czasem nie rzuciłem sie na zbyt głęboką wodę hmmm.... Przepis jak ze strony głównej. tylko dałem 3kg szynki chudej i zamiast boczku dałem kilogram karczku. Co do zdjęć, to jest problem bo zepsuł mi się aparat o czym pisałem wczoraj. Pozdrawiam. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-26785 Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted January 11, 2008 Report Share #52 Posted January 11, 2008 Tomuś kindziuk pieknie wyglada. Quote wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-26848 Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted January 13, 2008 Author Report Share #53 Posted January 13, 2008 Zgodnie z obietnicą wklejam zdjęcia mojego kindziuka. Smak wędlinki jest prawie idealny, powinienem dać tylko troszkę mniej soli. Osłonki same niestety nie ścisneły dostatecznie wyrobu i w środku pojawiły się puste przestrzenie. Należy kindziuka mocno sznurować i w trakcie popełniania jeszcze dociągać przędzę. Co do wydajności to jest niska. Na początku waga wynosiła 5,1kg. a po ostatnim wędzeniu 3,3kg. Następnym razem wyeliminuję błędy i wyrób powinien być idealny. :grin: PZDR Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-27068 Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted January 13, 2008 Report Share #54 Posted January 13, 2008 te puste przestrzenie mnie trochu niepokoją Quote wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-27097 Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted January 14, 2008 Report Share #55 Posted January 14, 2008 Co jak co ale wygląda dość smakowo. Co do przestrzeni, to może dlatego należy używać osłonek naturalnych np. pęcherza lub żołądka? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-27153 Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted January 14, 2008 Report Share #56 Posted January 14, 2008 nie ścisneły dostatecznie wyrobu i w środku pojawiły się puste przestrzenie Wnuczek, miałem kiedyś podobny problem z krakowską, w której po wysuszeniu na przekroju były dziury. Maxell zasugerował wówczas, że: Kiełbasy z farszem, w którym mięso jest krojone na większe kawałki, muszą byc robione w jelitach o większej średnicy. Być może tutaj jest pies pogrzebany ? Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-27155 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted January 14, 2008 Report Share #57 Posted January 14, 2008 Powodem dziur może być niewłaściwa wilgotność w trakcie całego cyklu dojrzewania(nie wysycha jednakowa w całej masie), brak sprasowania celem fizycznego dociśnięcia poszczególnych kawałków do siebie, a może zastosowany spirytus.Podobną rzecz miałem przy kiełbasie żmudzkiej. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-27156 Share on other sites More sharing options...
Andrzej D. Posted January 14, 2008 Report Share #58 Posted January 14, 2008 Bagno czy nie dodanie spirytusu ciągnie za sobą jakieś konsekwencje typu dłużej będzie woda odparowywać? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-27162 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted January 15, 2008 Report Share #59 Posted January 15, 2008 czy nie dodanie spirytusu ciągnie za sobą jakieś konsekwencje typu dłużej będzie woda odparowywać?Nie niesie żadnych konsekwencji. Mogą się pojawić, gdy na początku procesu suszenia wystartujemy z niską wilgotnością doprowadzając do powstania na powierzchni skorupki będącej zaporą do usunięcia z wewnętrznej warstwy (środka) wody. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-27196 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted February 1, 2008 Report Share #60 Posted February 1, 2008 Kusi mnie by zrobić kindziuk ale to wędzenie przez 3 tygodnie to czarno widzę ( chociaż mój mówi że wyrąbie na strychu dziury w kominie od kominka i może tam coś zamontuje :rolleyes: ) i narazie nie wiem gdzie zdobyć żołądek lub pęcherz. A może basturmę popełnić :question: Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-28108 Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted February 4, 2008 Report Share #61 Posted February 4, 2008 kindziuk pochodzi z Litwy i tam powstała jego receptura, i tam mam wielu znajomych i przyjaciół. Chociaż przez ostatnie lata jakoś nie miałem czasu żeby się tam wybrać ale kontakt jakiś mamy. dostałem na wielkanoc od przyjaciół kindziuka na święta i był po porostu pyszny. sami robili. właśnie podawali mi w zeszłym roku receptę na kumpiaka, ale jakoś to zostało sobie a muzom :devil: pozdrawiamWitam;)) może Jarek byś napisał coś o tym kumpiaku, bo temat i produkt jest ciekawy a oprócz Twojej wypowiedzi nic o nim tutaj nie znalazłem pozdrawiam i czekam na przepis :smile: Quote Geronimo Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-28247 Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted February 4, 2008 Report Share #62 Posted February 4, 2008 http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080128/REG04/95415353Tu masz takie ogólne informacje. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-28255 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted February 7, 2008 Report Share #63 Posted February 7, 2008 Wnuczku niestety miałeś raację mój kińdziuk z ""wielkiego męzczyzny stał się bardzo małym chłopczykiem"" , po ostatnim wedzeniu wczoraj , to nie wiem czy nie ubyło mu 50 % i to te ,które były przeznaczone na spróbowanie :wink: .Ale jeszcze przd nim kolejne boję się żeby nie zniknęło pozostałe 50 % . :grin: Mimo wszystko czekam z niecierpliwością :tongue: Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-28516 Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted February 20, 2008 Report Share #64 Posted February 20, 2008 Witajcie :grin: Zrobiłem dzięki Wam kindziuka. Obsechł a teraz siedzi w beczce na dachu na wylocie z kominka(tyle dobrego drzewa się spala k. daje tylko ciepło ))- niech owędzi choć jeszcze kindziuka)Czy to się sprawdzi dam Wam znać. Ale chciałbym Wam Wszystkim podziękować.Gdyby nie Wy to nie robiłbym tak dobrych szyneczek kiełbasek itp. bo po prostu nie wiedziałbym ,,jak to się robi" :tongue: Quote Geronimo Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-29568 Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted February 20, 2008 Report Share #65 Posted February 20, 2008 Geronimo..poprosimy o zdjęcia ! Quote "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-29571 Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted February 22, 2008 Report Share #66 Posted February 22, 2008 kindziuk na lozu madejowym : http://img84.imageshack.us/img84/5471/oemadejowekindziukals2.jpg beczka na dachu : http://img267.imageshack.us/img267/3839/beczkanadachuhu9.jpg kindziuk w beczce na kominie: http://img529.imageshack.us/img529/7439/kindziukwbeczcenakominipi2.jpg dzieki Wam za pomoc;))) ale całe szczęście syn też pomógl ). Fajnie mieć dzieci ;DDD Quote Geronimo Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-29669 Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted February 22, 2008 Report Share #67 Posted February 22, 2008 Jak dla mnie wygląda fajnie, tylko jeszcze nikt nie napisał jak to smakuje? I czy warto robić? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-29677 Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted February 22, 2008 Author Report Share #68 Posted February 22, 2008 Jak dla mnie wygląda fajnie, tylko jeszcze nikt nie napisał jak to smakuje? I czy warto robić?Warto :!: Smak tródno oddać słowami, kindziuk jest poprostu smaczny. Ma tylko jedną wadę, jest twardy. Raz dodałem kilka plastrów do grochówki, rewelacja. Zarówno grochówka jak i kindziuk w niej gotowany. Pzdr Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-29678 Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted February 22, 2008 Report Share #69 Posted February 22, 2008 Dodatek kindziuka do grochówki to moim zdanie marnotrastwo. Przecież trzeba włożyć w jego produkcję tyle pracy i tyle czekać, a potem wrzucić go do zupy ? Do grochóki można użyć wielu innych wędzonych składników. A kindziuk kroić w cienkie plasterki i delektować się smakiem. :tongue: Narobiliście mi smaka. Wprawdzie na wielkanoc nie zdążę, ale i tak zrobię, tylko najpierw spróbuję (mam nadzieję, że Tomuś mnie poczęstuje :grin: ). Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-29680 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted February 22, 2008 Report Share #70 Posted February 22, 2008 Do Brennej napewno dojedzie :wink: Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-29681 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted March 3, 2008 Report Share #71 Posted March 3, 2008 O kińdziuku /tym moim/ możemy mówić już tylko w czsie przeszłym .Jak w piosence "Tak długo się starałem" , teraz wiem ,że szykując się na taki np. III Zlot ,trzeba załatwić żoładek słonia :grin: wtedy starczy dla wszyskich :lol: .Co do smaku i wrażeń po spożyciu się nie wypowiadam ,niech to uczynią inni. Wiem jedno wszyscy przeżyli :wink: . Dzięki ,że mnie nie skrzyczeliście. Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-30263 Share on other sites More sharing options...
andy Posted March 3, 2008 Report Share #72 Posted March 3, 2008 Dzięki ,że mnie nie skrzyczeliście.Tomuś! Przesadna skromność też jest grzechem :lol: Mnie kindziuk smakował bardzo i polecam go wszystkim Ma smak szlachetnej wędliny dojrzewającej. Przy okazji pytam fachowców: czy używając w trakcie produkcji mniejszej ilości soli są szanse na sukces? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-30266 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted March 3, 2008 Report Share #73 Posted March 3, 2008 Przepraszam ,nie wszyscy widzieli "wnętrze" tak wyglądał po 83 dniach i 16 wędzeniach w zimnym dymie. Wnioski: musi być tylko mięsko z szynki /bez boczku mimo ,że było tylko 15 %/ ,trzeba dokładniej dopchać i mocniej zawiązać i ścisnąć Ostatecznie "ubyło " od początku 40- 50% wagi Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-30268 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 3, 2008 Report Share #74 Posted March 3, 2008 "ubyło " od początku 40- 50% wagi Jak na ten ubytek kindziuk był zadziwiająco miękki, wilgotny i delikatny. Smak i zapach rasowej wędzonki, bardzo intensywne, wręcz esencjonalne. Tomuś, gratuluję wyrobu. :!: Zachęcona Twoim sukcesem również spróbuję go zrobić. Osobiście uwielbiam surowe wędliny. Mam tylko jedną, nieśmiałą sugestię, dotyczacą serwowania. Otóż wyroby dojrzewajace, z natury rzeczy są słone, czasami twardawe. Powinny być jak najcieniej krojone i podawane z chlebem (słynna szynka parmeńska pokrojona w plasterki tylko nieco grubsze niż przeźroczyste jest nie do zjedzenia) . Cieniutka warstewka takiej wędliny położonej na kromce chleba pozwoli delektować się tym cudeńkiem; dostrzec i docenić wszystkie odcienie smaku i aromatu. (tak jak używanie szlachetnych perfum w nadmiarze niweczy zamierzony efekt). Wtedy też nie trzeba też będzie "załatwieć żołądka słonia" :grin: :grin: :grin: Dziękuję za przekazanie zdobytych doświadczeń. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-30273 Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted March 3, 2008 Report Share #75 Posted March 3, 2008 Dzięki za informacje i zdjęcia :wink: Wygląda bdb.Smak mówicie też był extra :grin: Ja też dałem boczzek tylko dość chudy. Co mi wyjdzie na razie nie wiem.Kindziuk się suszy i wędzi na przemian.(musiałem przeczekać tą Emmę bo by mi zdmuchnęło kindziuka z dachu :wink: pozdrawiam z odrobiną zazdrości Quote Geronimo Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-30310 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.