Tomuś Posted March 3, 2008 Report Share #76 Posted March 3, 2008 Po wizycie w zaprzyjażnionym Zakładzie Mięsnymi rozmowie i próbie smakowej z gł.technologiem rady dla tych ,którzy chcą być "kińdziukowcami" ;trzeba koniecznie mocniej "wymasować" mięsko ,które jednak powinno mieć mniejszą ilość tłuszczu /boczek zastąpić karczkiem/,w miarę możliwości pakować nadziewarką jak najpełniej po zaszyciu mocno wymasować i mocno ściśnąć i wmiarę możliwości "odkłuć powietrze cienką igłą" /ja tego nie zrobiłem i dlatego w przekroju są wolne przestrzenie z innym kolorem/ :blush: i dokładnie związać .Było pytanie czy musi być tak dużo soli ? tak mięsko musi dojrzeć co do wędzenia uwag nie było, jak najwięcej w zimnym dymie. Powodzenia to nie takie trudne ale dla cierpliwych :wink: Wodzu Twój też będzie wspaniały, szczególnie ,że robiony w tak ekstremalnych warunkach :rolleyes: P.S. Sciskaj Go mocno :wink: Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-30323 Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted March 7, 2008 Report Share #77 Posted March 7, 2008 Witam :???: Tomuś powiedz ile Ci poszło drewna na tego kindziuka?W świetle poświęconego czasu i ilości zużytego drewna to masakra.Tomuś robiłeś w żołądku - to chyba ambitne wyzwanie bo to jest wielkie.Ciekawe jak pozostałe kindziuki naszych kolegów?Kindziuki Puńskie w pęcherzach są oczywiście mniejsze i bardzo twarde.Gdyby nie to że mój kindziuk wędzi niejako przy okazji to nie byłbym w stanie wędzić go przez kilkanaście dni.Obawiam się tych wolnych przestrzeni , nie wykłuwam powietrza ( jeśli jest ) igłą .Dość mocno go ściskałem.Jak już będzie ok. to zamieszczę zdjęcia.Trzymajcie się i nie traćcie zapału :smile: Quote Geronimo Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-30542 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted March 7, 2008 Report Share #78 Posted March 7, 2008 Kińdziu k był wędzony "przy okazji " tak ,ze nie można powiedziec ile drewna poszło na niego , ale na pewno dużo bo wędzarnia, duża i każde osuszenie + grzanie to Masz rację masakra :wink: ,ale smak i zadowolenie na twarzach konsumujących wynagradza wszysko. Nie patrz na cenę patrz na efekt. :lol: Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-30571 Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted March 7, 2008 Report Share #79 Posted March 7, 2008 Tomuś :wink: -dziękiza słowa otuchy - już mi lepiej :wink: Dziś ponownie przykręciłem śrubę kindziukowi;)))Nawet nie zajęczał.A nie jest jeszcze taki twardziel;)) :grin: Quote Geronimo Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-30616 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted March 9, 2008 Report Share #80 Posted March 9, 2008 Wodzu uważaj abyś nie przesadził z tym dokręcaniem :wink: Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-30755 Share on other sites More sharing options...
Andrzej D. Posted March 13, 2008 Report Share #81 Posted March 13, 2008 Witam serdecznie. Lekko ponad dwa miesiące popełniłem kindziuka i dzisiaj odważyłem się obejrzeć go od środka . Oto jaki jest efekt. Tak naprawdę nie wiem na czym opierać moje spostrzeżenia bo nigdy nie miałem czegoś takiego w rękach. Kindziuk pachnie przepięknie, mięsko natomiast wydaje mi się że nie jest tak bardzo twarde jak to opisywali moi poprzednicy, jest suche lecz jednak lekko sprężyste, a po odkrojeniu cienkiego plastra wszystko trzyma się ładnie całości i nie rozlatuje się. Kindziuk był wędzony około 12 razy po 4-5 godzin a w międzyczasie wisiał sobie i suszył się. Uwagi mile widziane Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31017 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 13, 2008 Report Share #82 Posted March 13, 2008 Widzę Andrzej, że wypływasz na coraz szersze wody. :wink: Tak trzymaj. :grin: Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31018 Share on other sites More sharing options...
Andrzej D. Posted March 13, 2008 Report Share #83 Posted March 13, 2008 Maxellku ale to wszystko dzięki Waszej pomocy i poradach. To dzięki wam mam satysfakcję z tego co robie a potem jem. Dziękuję wam za to wszystkim i nie zamierzam opuszczać Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31019 Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted March 13, 2008 Report Share #84 Posted March 13, 2008 bardzo ladnie a że mięsko jest spręzyste to sie cieszyć mogłoby być twarde jak deska Gratulacje!!! :lol: :lol: :lol: Quote wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31029 Share on other sites More sharing options...
Andrzej D. Posted March 13, 2008 Report Share #85 Posted March 13, 2008 Yupi !!! Czyli wszystko tak jak ma być, a już się bałem że coś mogłem zrobić nie tak i że może za mało wędzony chociaż po tym wędzeniu które przeszedł zrobił się prawie czarny ale za to jak pachnie :grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31030 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted March 13, 2008 Report Share #86 Posted March 13, 2008 Ze zdjęć widać, że pomiędzy kawałkami mięsa są wolne przestrzenie.Następny, zacznij obciążać pomiędzy wędzeniami, wówczas przekrój będzie sprasowany i zbity. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31037 Share on other sites More sharing options...
Mirass Posted March 13, 2008 Report Share #87 Posted March 13, 2008 A mój kindziuk po 2 miesiącach produkcji może ciut przesolony, ale ładnie sprawowany i wysuszony Mirass Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31041 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted March 13, 2008 Report Share #88 Posted March 13, 2008 NO to Panowie witajcie w Klubie :lol: . Andrzeju uwagi Bagna są b.dobre ja też popełniłem ten błąd /brak doświadczenia/ najlepsza jest praska /do sera lub salsesonu /ze śrubą ,którą można dokręcić/nie mylić z ministrem finansów/,a kolędrę dodaję zmieloną . Dzieło Mirassa jest zrobione z dużych kawałków i "tyż piknie ", o sól się nie martw najwyżej się więcej wypije :wink: No to co trzeba myśleć o następnym :lol: Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31045 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted March 13, 2008 Report Share #89 Posted March 13, 2008 Ja swoje wyroby z serii "długo dojrzewające" obciążam zgrzewkami wody mineralnej lub innym ciężkim narzędziem. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31051 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted March 13, 2008 Report Share #90 Posted March 13, 2008 Ja mam szczęście ,że Fentel dżwiga ciężary :grin: i używamy "talerzy" ze sztangi zależnie od potrzeb Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31054 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted January 27, 2009 Report Share #91 Posted January 27, 2009 Dawno nie było "ruchu" w tym temacie ,to trzeba coś zrobić . To trochę historii /dosłownie trochę :wink: Tyle zostało z produkcji z 8.12.2007 roku to jest tylko dla "Bardzo Znamienitych Gości" ,krojone na cieniutkie chipsy, zapach "słonego mięsa". Ten biały nalot to sól mięsko wyschło na kamień a tłuszczyk na "cegłę" :wink: A dziś zaczynam produkcję nowego .Relacja foto wieczorem . Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-53807 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted January 27, 2009 Report Share #92 Posted January 27, 2009 Była historia to teraz "nówka" Na zdjęciu widać 4 kg mięska -szynka , 18 dkg peklosoli, 2 główki polskiego czosnku, ,4 g kolendry mielonej, 15 ziaren ziela angielskiego mielonego, 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego wszystko mieszane5 razy co godzina i żołądek wieprzowy . " Maciek" napełniony i odkłuty długą igłą /drut do swetra :wink: / Takiego urządzenia szukałem bardzo długo i udało się ,oryginalna praska do sera ,z połowy ubiegłego stulecia ,do kindziuka i salsesonu jak znalazł :lol: Po ściśnięciu na balkon /jedyne zimne miejsce w domu/ jutro pojedzie do P.Krysi z gazowni :wink: :lol:/ Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-53823 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 27, 2009 Report Share #93 Posted January 27, 2009 4 kg mięska -szynka , 18 dkg peklosoli, 2 główki polskiego czosnku, ,4 g kolendry mielonej, 15 ziaren ziela angielskiego mielonego, 1 łyżka pieprzu czarnego mielonegoA spirytus :question: :!: Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-53845 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted January 27, 2009 Report Share #94 Posted January 27, 2009 Aniu ,nie stosuję spirytusu w wyrobach mięsnych :wink: a przy tak :lol: Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-53892 Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted January 28, 2009 Report Share #95 Posted January 28, 2009 Tomuś...to jest piękne... :lol: Na allegro znalazłeś taką praskę? Quote "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-53948 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted January 28, 2009 Report Share #96 Posted January 28, 2009 Na allegro znalazłeś taką praskę? :wink: Małgoś , ja tą praskę widziałem kilkanaście/ może 20/ lat temu u mojej kuzynki i będąc ostatnio zapytałem czy jeszcze jest? ,była w szopie pod rupieciami . Mały "lifting" i do roboty . Okucia robione ręcznie pewnie w kużni . Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-53949 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted January 30, 2009 Report Share #97 Posted January 30, 2009 Kempes " docieka " :wink: co z kińdziukem , kińdziuk" ocieka " jeszcze w chłodzie , do "gazowni" pójdzie w poniedziałek :lol: Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-54162 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted February 3, 2009 Report Share #98 Posted February 3, 2009 Kempes mówisz i masz :lol: .Pierwsze " dymienie " razem z Fentlowymi oscypkami/ jakie dobrutkie :lol: /. Ciekawe ile razy uda się go uwedzić poprzedni był chyba 14 razy ,chociaż po 8-9 był już "kamienny" :wink: Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-54670 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted February 27, 2009 Report Share #99 Posted February 27, 2009 Mój drugi kińdziuk jest już po czwartym wędzeniu , wędzenia długie 24 godzinne w zimnym dymie i czeka na dalsze ,.Po drugim był mały problem w prasce pękł żołądek ale szybka interwencja chirugiczna załatwiła problem :lol: . Teraz spokoinie obsycha i czeka na lepsze czasy :wink: Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-58405 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted March 18, 2009 Report Share #100 Posted March 18, 2009 Tak wygląda kińdziuk po 50 dniach i 5 wędzeniach Dodane 2009-03-20 Kińdziuk był znów na wycieczce w wędzarni - już 6 raz Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-61581 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.