Jump to content

Recommended Posts

Po wizycie w zaprzyjażnionym Zakładzie Mięsnymi rozmowie i próbie smakowej z gł.technologiem rady dla tych ,którzy chcą być "kińdziukowcami" ;trzeba koniecznie mocniej "wymasować" mięsko ,które jednak powinno mieć mniejszą ilość tłuszczu /boczek zastąpić karczkiem/,w miarę możliwości pakować nadziewarką jak najpełniej po zaszyciu mocno wymasować i mocno ściśnąć i wmiarę możliwości "odkłuć powietrze cienką igłą" /ja tego nie zrobiłem i dlatego w przekroju są wolne przestrzenie z innym kolorem/ :blush: i dokładnie związać .Było pytanie czy musi być tak dużo soli ? tak mięsko musi dojrzeć co do wędzenia uwag nie było, jak najwięcej w zimnym dymie. Powodzenia to nie takie trudne ale dla cierpliwych :wink:

 

Wodzu Twój też będzie wspaniały, szczególnie ,że robiony w tak ekstremalnych warunkach :rolleyes:

P.S. Sciskaj Go mocno :wink:

Tomuś
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-30323
Share on other sites

Witam :???:

Tomuś powiedz ile Ci poszło drewna na tego kindziuka?

W świetle poświęconego czasu i ilości zużytego drewna to masakra.

Tomuś robiłeś w żołądku - to chyba ambitne wyzwanie bo to jest wielkie.

Ciekawe jak pozostałe kindziuki naszych kolegów?

Kindziuki Puńskie w pęcherzach są oczywiście mniejsze i bardzo twarde.

Gdyby nie to że mój kindziuk wędzi niejako przy okazji to nie byłbym w stanie wędzić go przez kilkanaście dni.

Obawiam się tych wolnych przestrzeni , nie wykłuwam powietrza ( jeśli jest ) igłą .

Dość mocno go ściskałem.

Jak już będzie ok. to zamieszczę zdjęcia.

Trzymajcie się i nie traćcie zapału :smile:

Geronimo
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-30542
Share on other sites

Kińdziu k był wędzony "przy okazji " tak ,ze nie można powiedziec ile drewna poszło na niego , ale na pewno dużo bo wędzarnia, duża i każde osuszenie + grzanie to Masz rację masakra :wink: ,ale smak i zadowolenie na twarzach konsumujących wynagradza wszysko. Nie patrz na cenę patrz na efekt. :lol:
Tomuś
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-30571
Share on other sites

Witam serdecznie. Lekko ponad dwa miesiące popełniłem kindziuka i dzisiaj odważyłem się obejrzeć go od środka :) . Oto jaki jest efekt.

 

Tak naprawdę nie wiem na czym opierać moje spostrzeżenia bo nigdy nie miałem czegoś takiego w rękach. Kindziuk pachnie przepięknie, mięsko natomiast wydaje mi się że nie jest tak bardzo twarde jak to opisywali moi poprzednicy, jest suche lecz jednak lekko sprężyste, a po odkrojeniu cienkiego plastra wszystko trzyma się ładnie całości i nie rozlatuje się. Kindziuk był wędzony około 12 razy po 4-5 godzin a w międzyczasie wisiał sobie i suszył się. Uwagi mile widziane :)

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31017
Share on other sites

Widzę Andrzej, że wypływasz na coraz szersze wody. :wink: Tak trzymaj. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31018
Share on other sites

Yupi !!! Czyli wszystko tak jak ma być, a już się bałem że coś mogłem zrobić nie tak i że może za mało wędzony chociaż po tym wędzeniu które przeszedł zrobił się prawie czarny ale za to jak pachnie :grin:
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31030
Share on other sites

Ze zdjęć widać, że pomiędzy kawałkami mięsa są wolne przestrzenie.

Następny, zacznij obciążać pomiędzy wędzeniami, wówczas przekrój będzie sprasowany i zbity.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31037
Share on other sites

NO to Panowie witajcie w Klubie :lol: . Andrzeju uwagi Bagna są b.dobre ja też popełniłem ten błąd /brak doświadczenia/ najlepsza jest praska /do sera lub salsesonu /ze śrubą ,którą można dokręcić/nie mylić z ministrem finansów/,a kolędrę dodaję zmieloną . Dzieło Mirassa jest zrobione z dużych kawałków i "tyż piknie ", o sól się nie martw najwyżej się więcej wypije :wink: No to co trzeba myśleć o następnym :lol:
Tomuś
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31045
Share on other sites

  • 10 months later...

Dawno nie było "ruchu" w tym temacie ,to trzeba coś zrobić . To trochę historii /dosłownie trochę :wink:

 

 

Tyle zostało z produkcji z 8.12.2007 roku to jest tylko dla "Bardzo Znamienitych Gości"

,krojone na cieniutkie chipsy, zapach "słonego mięsa". Ten biały nalot to sól mięsko wyschło na kamień a tłuszczyk na "cegłę" :wink:

A dziś zaczynam produkcję nowego .Relacja foto wieczorem .

Tomuś
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-53807
Share on other sites

Była historia to teraz "nówka"

 

 

 

 

 

Na zdjęciu widać 4 kg mięska -szynka , 18 dkg peklosoli, 2 główki polskiego czosnku, ,4 g kolendry mielonej, 15 ziaren ziela angielskiego mielonego, 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego wszystko mieszane5 razy co godzina i żołądek wieprzowy .

 

 

 

" Maciek" napełniony i odkłuty długą igłą /drut do swetra :wink: /

 

 

Takiego urządzenia szukałem bardzo długo i udało się ,oryginalna praska do sera ,z połowy ubiegłego stulecia ,do kindziuka i salsesonu jak znalazł :lol:

 

 

 

Po ściśnięciu na balkon /jedyne zimne miejsce w domu/ jutro pojedzie do P.Krysi z gazowni :wink: :lol:/

Tomuś
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-53823
Share on other sites

4 kg mięska -szynka , 18 dkg peklosoli, 2 główki polskiego czosnku, ,4 g kolendry mielonej, 15 ziaren ziela angielskiego mielonego, 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego

A spirytus :question: :!:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-53845
Share on other sites

Na allegro znalazłeś taką praskę?

:wink:

Małgoś , ja tą praskę widziałem kilkanaście/ może 20/ lat temu u mojej kuzynki i będąc ostatnio zapytałem czy jeszcze jest? ,była w szopie pod rupieciami . Mały "lifting" i do roboty . Okucia robione ręcznie pewnie w kużni .

Tomuś
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-53949
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Mój drugi kińdziuk jest już po czwartym wędzeniu , wędzenia długie 24 godzinne w zimnym dymie i czeka na dalsze ,.Po drugim był mały problem w prasce pękł żołądek :cry: ale szybka interwencja chirugiczna załatwiła problem :lol: . Teraz spokoinie obsycha i czeka na lepsze czasy :wink:
Tomuś
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-58405
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.