Skocz do zawartości

Kiełbasa szynkowa parzona nr 2 produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa szynkowa parzona wg receptury nr 2 - PW 21

 

Receptura na 5 kg

 

Wieprzowina I kl. - 50% szynka - 1,625 kg

 

post-55133-0-31307500-1406540197_thumb.jpg

 

wieprzowina I kl. - 50% łopatka - 1,625 kg

 

post-55133-0-67216400-1406540173_thumb.jpg

 

wołowina I kl. - 0,75 kg

 

post-55133-0-71915700-1406540170_thumb.jpg

 

wieprzowina III kl. - 0,75 kg

 

post-55133-0-70203100-1406540172_thumb.jpg

 

wołowina II kl. - 0,25 kg

 

post-55133-0-71384400-1406540171_thumb.jpg

 

Przyprawy:

 

użyte do peklowania:

 

pekosól - 20 g/kg 

 

użyte podczas produkcji:

 

sól - 2 g/kg

cukier - 2 g/kg

pieprz czarny - 1 g/kg

gałka lub kwiat - 0,1 g/kg ( u mnie kwiat gałki)

kolendra 0,1 g/kg

 

peklowanie 48 godzin

 

Rozdrabnianie

 

I kl. wieprzowa pokrojona w kawałki 4 x 5 cm

I kl. wołowa pokrojona w kawałki 2 x 2 cm ( w oryginale sitko 20 mm)

wp. III i woł. II mielona 3 razy ( 8,4,3) 

 

Kutrowanie

 

wp. III i woł. II kutruje się z dodatkiem 40-50% wody lub lodu, Dodajemy resztę soli oraz przyprawy.

 

Mieszanie:

 

Wp. I oraz Woł. I miesza się do uzyskania kleistości (u mnie dwa razy przez maszynkę z lejkiem bez noża i sitka)

 

Do kl I. dodaje się klasę wykutrowaną masę i miesza do połączenia składników.

 

post-55133-0-95564300-1406540197_thumb.jpg

 

Osłonki białkowe fi 100-120 ( ja użyłem fi 80)

 

Wymieszaną masę napełnia się ściśle w osłonki. 

Końce kiełbas przewiązuję się przędzą oraz przewiązuje dwa razy w wzdłuż oraz w poprzek co 4-5 cm.

Powietrze wykłuwa się.

 

Nie wiem czy dokładnie o takie sznurowanie chodzi, ale wyszło tak:

 

post-55133-0-67919500-1406540196_thumb.jpg

 

Osadzanie 1-2 godziny

 

Wędzenie dymem gorącym 120-150 minut do osiągnięcia barwy jasnobrązowej.

Należy przekładać kije.

 

post-55133-0-70173700-1406540174_thumb.jpg

 

Parzenie w temp. 72-75 st. C do osiągnięcia w środku 68-70 st. C

Po parzeniu chłodzi się w zimnej wodzie przez 5 minut i umieszcza w pomieszczeniu chłodzonym do uzyskania w środku temp. nie większej niż 12 st.

 

post-55133-0-68573400-1406540175_thumb.jpg

 

post-55133-0-26564300-1406540176_thumb.jpg

 

post-55133-0-80324000-1406540176_thumb.jpg

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo , bardzo ladna, chetnie bym ja sprobowala :tongue::D:clap: :clap:

Dzięki eli55, nie wiem czy doszłaby w takim stanie. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pawełku

gratulacje bardzo ładna kiełbacha :clap:

Skąd mięsko ?

Dziękuję, mięso tradycyjnie z Makro.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ładna szynkowa, ale po co te sznurowadła? :D

Dzięki, myślę że jak się robi fi 100 albo 120, kiełbasę 35-40 cm, to może się złamać albo coś?  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Ładna szynkowa, ale po co te sznurowadła? :D

Dzięki, myślę że jak się robi fi 100 albo 120, kiełbasę 35-40 cm, to może się złamać albo coś?  :)

 

Chociaz ubezpieczenie nigdy nie zaszkodzi, naturalne osłonki  lepiej sznurować, ale te sztuczne są silne. 

 

Paweł, muszę dodać ze podziwiam twoją dedykacje i rozmaitość szeregu twoich wyrobów.

 

Pozdrow.

 

Krzysiek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Pawełku

gratulacje bardzo ładna kiełbacha :clap:

Skąd mięsko ?

Dziękuję, mięso tradycyjnie z Makro.

 

Paweł jak cenowo wyglada to w Makro .

Dawno u nich już nie kupuję  ale muszę poszukać innego żródełka niż zwykłe markety . Ostatnio się naciąłem w Biedronce mięso niby z Sokołowa a  krakowska parzona wyszła mi z podciekami . Temperatura przy parzeniu pilnowana non stop i sknocona robota . Podejrzewam że mięcho taniej ale było naszprycowane . 

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pawełku

gratulacje bardzo ładna kiełbacha :clap:

Skąd mięsko ?

Dziękuję, mięso tradycyjnie z Makro.

 

Paweł jak cenowo wyglada to w Makro .

Dawno u nich już nie kupuję  ale muszę poszukać innego żródełka niż zwykłe markety . Ostatnio się naciąłem w Biedronce mięso niby z Sokołowa a  krakowska parzona wyszła mi z podciekami . Temperatura przy parzeniu pilnowana non stop i sknocona robota . Podejrzewam że mięcho taniej ale było naszprycowane . 

 

Wiesz, szału nie ma. Za to zawsze bez problemów.

Szynka frykando 20,99,

karkówka to samo,

polędwica w kawałkach też 20,99,

cała coś koło 17,

łopatka 16,79, jest jeszcze tańsza, niemiecka ale nie biorę.

II kl. wołowa - 12,06

II wp 70/30 - 13,11

Podgardle chyba koło 9.

 

Znalazłem hurtownię ale, żeby kupić hurtowo, to trzeba za 3 stówki a to się robi dużo mięsa na raz, na razie nie mam jak przechować większych ilości.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pamiętasz może jakie ceny daje ta hurtownia ?

Z tego co napisałeś to Makro nie rozpieszcza za bardzo cenami .

Wstawię cennik w GIEŁDZIE.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Weekend szynkowych. 

 

post-55133-0-31742600-1412593137_thumb.jpg

 

Z lewej szynkowa parzona nr 2 ("z kawałkami wołowiny), po prawej wołowa.

 

post-55133-0-20255100-1412593136_thumb.jpg

 

post-55133-0-28627100-1412593138_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Zrobiłem szynkową. Użyłem wieprzowiny I,  II i III oraz wołowiny III.

No i niby wszystko wyszło tak jak trzeba, ale kiełbasa jest taka bardzo sucha. Wydaje mi się, że tak jakby za mocno sparzona. Czy dobrze myślę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że tak jakby za mocno sparzona. Czy dobrze myślę?

Pewnie tak, nie pilnowałeś termometru?  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

nie pilnowałeś termometru?

No kurcze, pilnowałem, parzyłem do około 72C wewnątrz batonu. A czy jak by była parzona w za wysokiej temp. to tez tak mogło wyjść?

Tylko właśnie w jakiej temp. wody?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Dawno nie robiona przeze mnie, równie dobra albo i lepsza wersja szynkowej. :)

 

post-55133-0-65495400-1562055048_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacna  :thumbsup:

 

 

Wzorowa, 

Dzięki ale chyba nie za bardzo by przedstawiać ją na stronach WD.   :hmm:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chyba nie za bardzo by przedstawiać ją na stronach WD.

 

Krygujesz się Pawle jak bohaterka XIX wiecznej noweli  :facepalm:

A taki duży, silny facet  :devil:  

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Krygujesz się Pawle jak bohaterka XIX wiecznej noweli   :facepalm: 

A taki duży, silny facet   :devil:

 

Po prostu stwierdzam fakt. :)

Edytowane przez EAnna

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.