Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Halusiowa produkcja wędlin.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
544 odpowiedzi w tym temacie

#501 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9054 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 sie 2018 - 21:42

Cóż by tu rzec....bywało lepiej.

Dlatego Halusiu o tej porze roku nie robię tego typu kiełbas - żeby się nie frustrować  :facepalm:

Kilka razy natknęłam się na mięso, którego żadne "pieszczoty" nie skłoniły do wypuszczenia kleju.

W takiej sytuacji mielę je przez "8" , mieszam z resztą farszu i pakuję do kiełbaśnic.

Piekę w wędzarni (bez parzenia)

Wychodzi bardzo dobra, krucha kiełbaska.



#502 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 11 sie 2018 - 21:45

Halusia, a ja nie bede pisac o kielbasie, bo Zosie zobaczylam. JAk bardzo ona wyrosla, az sie wierzyc nie chce.  :)

Pozdrawiam. :D



#503 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6469 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 11 sie 2018 - 22:02

Znowu ten sam błąd, ale do trzech razy sztuka.

 

 

 Nie zniechęcam się  :rolleyes:, może być trzeci i enty. 

 

Dzięki tym niby niedoróbkom można odróżnić Nasze od przemysłowego kleju z dodatkiem mięsa .

 

 

Zgadzam się z Tobą, swój wyrób nawet nie najlepszej jakości będzie smakował bardziej o marketowych.

 

 

arkadiusz, dnia 11 Sie 2018 - 18:51, napisał: do trzech razy sztuka. Halusia bedzie na zlocie ćwiczyć "cytrynową" , pod okiem Marka z Bielska

 

 

I Twoim Aniu  :)

 

 

Halusia - Ty rozpaczasz a ja widze cos co dla mnie jest szynkowa z galaretka w szczelinkach (mimo ze napisy mowia ze to Krakowska) - a zrobienie takiej szynkowej z galaretka to dopiero sztuka....och ten smak....i to z dodatkiem tego usmiechu..

 

 

Dziękuję Stefan, a uśmiech Zosi , wiesz że reklama dżwignią handlu  :D  :facepalm:

 

 

binio1111, dnia 11 Sie 2018 - 18:02, napisał: , A tak zawsze jest nutka niepewności co okrasy dodaje to wyszlo mi ze :zawsze jest nutka niepewnosci czy okresy dojada

 

Ale mnie rozbawiłeś  :D

 

Obawiam się ,że przy Marku to się nauczy nie tylko wyrobu kiełbasy ale też jak stosować dodatki funkcjonalne.

 

To jak to jest Arkadiusz... obawiasz się czy wierzysz w to. 



#504 pablo8014

pablo8014

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćHenryków

Napisano 18 paź 2018 - 19:18

@halusia@

 

Czy mógłbym Cię prosić o przepis na Twoją ulubioną kiełbasę drobiową grubą?


Użytkownik Bee Gees edytował ten post 18 paź 2018 - 19:36


#505 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6469 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 13 kwi 2019 - 17:00

Kiełbasa z wczoraj, przez noc wisiała na kijach. 

 

Załączony plik  56823419_464543524283609_7119181788047474688_n.jpg   59,45 KB   16 Ilość pobrańZałączony plik  56972034_333888174147576_4664171390662868992_n.jpg   143,48 KB   16 Ilość pobrańZałączony plik  57321538_555126538309087_3556108276842102784_n.jpg   152,1 KB   16 Ilość pobrańZałączony plik  56795460_311603119514184_671866548771618816_n.jpg   75,33 KB   15 Ilość pobrań

 

 

 

Kiełbasa - moja
 
Surowiec:
- 2,5 kg wp I - szynka, łopatka - sitko fi 10
- 2,20dkg wp II ( z szynki i łopatki) - sitko fi 9
- 1,20 dkg wp III ( okrawki z szynki ) - sitko fi 4
- 1,20 dkg podgarle - sitko fi 9
 
Przyprawy:
 
- 18 g /kg peklosoli
- 3 g/kg czosnku
- 3g/kg pieprzu
- 2g/kg jałowiec
- 200 ml wody
- jelita wp kaliber 26/28
 
Wykonanie:
 
Peklowanie 48 godzi , każda klasa oddzielnie.
Po zmieleniu dodać wszystkie przyprawy , wlać wodę i dobrze wyrobić .
Nabijanie w jelita.
Osadzenie, osuszanie w temp pokojowej 3-4 godziny. Dalsze osuszanie w wędzarni w temp 40 stopni.
Wędzenie w wygrzanej wędzarni  do kolory w temp 50-55 stopni .
Parzenie , woda 72-75 stopni do uzyskania temp 68 w środku.
Wianki były podpiekanie w temp 80-90 stopni do uzyskania w środku 68 stopni.

Użytkownik @halusia@ edytował ten post 13 kwi 2019 - 21:28


#506 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9054 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 kwi 2019 - 17:12

Kiełbasa - moja

Halusiu, prawdziwa wielkanocna wiankowa   :thumbsup:   :clap:  



#507 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6469 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 13 kwi 2019 - 17:19

Halusiu, prawdziwa wielkanocna wiankowa

 

Dziękuję Aniu  :)



#508 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 976 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 13 kwi 2019 - 17:32

Przeapetyczna, bardzo fajna.  :clap:



#509 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2611 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 13 kwi 2019 - 19:48

Kiełbasa z wczoraj
 

 

I można ją jeść ....  :rolleyes:  .... na okrągło :thumbsup:  apetycznie wygląda.  



#510 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1154 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 13 kwi 2019 - 19:56

Przyprawy: - 18 g /kg mięsa ?- 3 g/kg czosnku - 3g/kg pieprzu - 2g/kg jałowiec - 200 ml wody - jelita wp kaliber 26/28

 dopisz …...chyba p-soli ?...



#511 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6469 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 13 kwi 2019 - 21:32

Przeapetyczna, bardzo fajna.

 

Dziękuję .

 

@halusia@, dnia 13 Kwie 2019 - 18:00, napisał: Kiełbasa z wczoraj I można ją jeść .... .... na okrągło apetycznie wygląda.

 

:D  :D można , dzisiaj jutro... oprócz wianuszka  :facepalm: 

 

'@halusia@', dnia 13 Kwie 2019 - 18:00, napisał: Przyprawy: - 18 g /kg mięsa ?- 3 g/kg czosnku - 3g/kg pieprzu - 2g/kg jałowiec - 200 ml wody - jelita wp kaliber 26/28 dopisz …...chyba p-soli ?...

Dziękuę Olek, poprawiłam. 



#512 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6808 postów

Napisano 13 kwi 2019 - 21:38

Halinko do koszyczka super!

#513 gazda

gazda

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 133 postów
  • MiejscowośćNOWY TARG

Napisano 14 kwi 2019 - 08:59

Piękne te "obwarzanki" ,a zdradzisz technikę ich wykonania ?

pozdrawiam Grzegorz



#514 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5652 postów

Napisano 14 kwi 2019 - 09:08

Kiełbasa z wczoraj, przez noc wisiała na kijach.

 

Piekne wykonanie :thumbsup: !Brawo! :clap:



#515 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12568 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 14 kwi 2019 - 09:11

Kiełbasa z wczoraj, przez noc wisiała na kijach.

 

 

Halinko ... kiełbaska  bardzo okazale wygląda  . :thumbsup: :clap:



#516 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6469 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 14 kwi 2019 - 15:07

Halinko do koszyczka super!

 

Tak jest Karolku. :)

Piękne te "obwarzanki" ,a zdradzisz technikę ich wykonania ? pozdrawiam Grzegorz

 

Piekne wykonanie !Brawo!

 

Dziękuję  :)

 

Halinko ... kiełbaska bardzo okazale wygląda .

 

Powiem Ci Andrzejku, że jej smak bardzo mnie zaskoczył.  :)



#517 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5137 postów

Napisano 14 kwi 2019 - 16:48

Piękne te "obwarzanki" ,a zdradzisz technikę ich wykonania ?

 

Tutaj są zdjęcia- w sumie nic skomplikowanego :D tylko trzeba wiedzieć jak  :)

 

https://wedlinydomow...hop/#entry90629



#518 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2247 postów

Napisano 14 kwi 2019 - 17:20

:) Super robota Halusio, Brawo!
Na BN może się pokusisz o wykonanie ...łańcucha z kabanosów na choinkę... :D
Ciekawe ile taki łańcuch za metr by kosztował...
Pozdro Wam :)

#519 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6469 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 15 kwi 2019 - 21:10

Super robota Halusio, Brawo! Na BN może się pokusisz o wykonanie ...łańcucha z kabanosów na choinkę... Ciekawe ile taki łańcuch za metr by kosztował... Pozdro Wam

 

Dziękuję Karolku .

Z tym łańcuchem to pomysł godny przemyślenia.

Pozdrawiam  :)



#520 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9054 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 15 kwi 2019 - 21:21

Z tym łańcuchem to pomysł godny przemyślenia.

Halusiu!!!

Kol. zie-zie wpuszcza Cię w maliny  :devil:

Już kiedyś ten temat zaistniał; wyobrażasz sobie robienie kabanasowych wianków w łańcuchu?

To jest sadystyczna sugestia i nie daj się na to nabrać :thumbsup:

A może zie-zie się zmobilizuje i pokaże, co potrafi?  :frantics:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


    Bing (1)